School photo created by pressfoto - www.freepik.com

Ponekad se osjećate kao da uz sebe imate upaljeni radio, a ne dijete? Ako vaše dijete voli pričati, puno postavlja pitanja i aktivno sudjeluje u ‘razgovorima za odrasle’, to pokazuje radoznalost, zrelost i visok kvocijent inteligencije.

atma.hr – 78
Djeca genijalci odudaraju od standarda na koje su ljudi navikli, a Mensa je objavila koje to karakteristike kod djece ukazuju na natprosječnu inteligenciju.

1. Radoznalo je

Radoznalost je usko povezana s kvocijentom inteligencije.

Ako vaše dijete postavlja puno pitanja i potpitanja i aktivno proučava svijet oko sebe, to je jedan od pokazatelja da dijete ima visok kvocijent inteligencije.

2. Ima dobro pamćenje

Dogodilo vam se da vam dijete prepričava neki događaj koji se dogodio prije par tjedana ili mjeseci?

To je pokazatelj izvrsnog pamćenja i visoke inteligencije.

atma.hr – 39

3. Rano počinje čitati

Djeca u prosjeku nauče čitati u šestoj godini života. Nadarenu djecu knjige zanimaju od rane dobi pa tako i ranije počinju čitati – sa samo četiri godine.

Čitanje često počinje s pretvaranjem djece da čitaju slikovnice o životinjama, ali u nekom trenutku ona počinju prepoznavati riječi, bez da ih je itko učio. Takva djeca u prosjeku imaju viši kvocijent inteligencije.

4. Obožava pričati, pogotovo s odraslima

Ponekad se osjećate kao da uz sebe imate upaljeni radio, a ne dijete? Ako vaše dijete voli pričati, puno pita i aktivno sudjeluje u ‘razgovorima za odrasle’, to pokazuje radoznalost, zrelost i visok kvocijent inteligencije.

Natprosječno inteligentna djeca od ranih dana znaju izraziti ono što misle i osjećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice.

5. Ima sjajan smisao za humor

Dijete vas u razgovoru pokušava nasmijati? Stalno smišlja nove šale i traži načine da vam pokaže svoj humor?

Ovo je još jedan znak inteligentnog djeteta.

atma.hr – 78
6. Pokazuje sklonost prema glazbi

Djeca koja pokazuju sklonost prema glazbi, pjevanju ili su posebno sklona nekom tipu instrumenta, obično su inteligentnija od svojih vršnjaka.

7. Ima izrazito visoke standarde

Djeca genijalci imaju tendenciju postavljati sebi visoke standarde u svemu što rade.

Na primjer, ako žele naučiti nešto novo neće stati dok to ne znaju u detalje, ako crtaju – svaki potez bojicom mora biti istog pritiska, unutar crta, najbolje što može napraviti.

ddl.rs/luftika

35 NULTA FREKVENCIJA

banner za knjige nulta frekvencija