People photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Ovo uglavnom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali dugoročno može ostaviti određene posljedice na rad jetre, srca, bubrega, u trudnoći može dovesti do preeklampsije, a pogoršava i simptome predmestrualnog sindroma. Pet su mogućih uzroka ove neugodne pojave i nudimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da to spriječite.

atma.hr – 78
Zadržavanje vode ili zadržavanje tekućine u organizmu je prekomjerna akumulacija tekućine u krvnim žilama, tkivima ili tjelesnim šupljinama. Tijelu je voda potrebna da bi normalno funkcioniralo, ali ponekad se u organizmu zadržava previše tekućine, što se i fizički manifestira oticanjem.

Ovo uglavnom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali dugoročno može ostaviti određene posljedice na rad jetre, srca, bubrega, u trudnoći može dovesti do preeklampsije, a pogoršava i simptome predmestrualnog sindroma.

Zadržavanje vode najčešće je posljedica jedne od “stavki” s popisa koji slijedi:

Prehrana

Prehrana koja podrazumijeva unos velikih količina soli i prerađene hrane sasvim izvjesno će vam napraviti problem s viškom kilograma, ali i sa zadržavanjem viška tekućine.

Zbog toga bi trebali ograničiti unos soli i pokušati eksperimentirati sa začinima koji će hrani dati bolji okus, iako će biti manje slana nego što ste navikli.

atma.hr – 39

Hormoni

Tijekom menopauze i perimenopauze, mnoge žene pate od zadržavanja viška vode u organizmu i oticanja koje se javlja kao posljedica. Hormoni estrogen i progesteron imaju značajnu ulogu u tome pa zadržavanje tekućine može biti izazvano visokim razinama estrogena ili niskim razinama  progesterona u krvi.

Ako zadržavate vodu, pobrinite se da se hranite zdravije, ali napravite i alergo-testove i provjerite razinu hormona u krvi.

Način života

Ako veći dio vremena provodite sjedeći ili stojeći, tkiva mogu početi zadržavati vodu, tako da bi trebali napraviti sve što možete da popravite cirkulaciju.

Ako niste fizički aktivni, za početak počnite da šetati više, lift zamijenite stepenicama, a onda postepeno možete početi i aktivnije vježbati.

Problemi sa srcem

Kardiovaskularni poremećaji često mogu biti uzrok zadržavanja viška vode i oticanja abdomena i nogu.

Ako primijetite da otičete upadljivo, više nego inače (jer, svima se ponekad dogodi da se probude ‘napuhani’), ne bi bilo loše da odete kod liječnika da provjerite zdravlje srca i krvnih žila.

atma.hr – 75
Lijekovi

Određeni lijekovi, kao što su na primjer antidepresivi, beta-blokatori, lijekovi za reguliranje krvnog tlaka, lijekovi koji se koriste u kemoterapiji, kao i nesteroidni anti-upalni lijekovi mogu izazvati zadržavanje tekućine u organizmu.

Ako ste nedavno počeli uzimati neke lijekove, a primijetili ste da otičete, savjetujte se s liječnikom. Možda će biti potrebno da vam se promijeni terapija.

Što možete napraviti

Ako zadržavate vodu, može pomoći i ako pojačate unos magnezija, pošto ovaj mineral potiče oslobađanje viška tekućine.

Studije su pokazale da 200 miligrama magnezija dnevno u danima pred menstruaciju značajno smanjuje zadržavanje vode, što je jedan od simptoma PMS-a. Magnezija ima u tamnozelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, žitaricama cjelovitog zrna, crnoj čokoladi…

Vitamin B6 jedan je od vitamina koji su važni za formiranje crvenih krvnih zrnaca, ali i za još neke vitalne funkcije. Uz to, on također ublažava zadržavanje vode tijekom PMS-a. Namirnice bogate vitaminom B6 su banane, orasi, krumpir …

atma.hr – 78
Kalij je također jedan od važnih minerala, a studije su pokazale da problem sa zadržavanjem vode rješava optimalna razina kalija u krvi.

Ovaj mineral snižava razinu natrija i potiče stvaranje urina. Namirnice bogate kalijem su rajčica, avokado, banana…

mondo.rs

29 SNAGA ZELENIH SOKOVA

SNAGA ZELENIH SOKOVA

snaga zelenih sokova trece dopunjeno izdanje3

120 recepata cijeđenih i kašastih zelenih sokova

Knjiga sadrži 120 recepata za cijeđene i kašaste zelene sokove, koji su bogati sastojcima iz našeg podneblja te su zaista moćni u osobnoj transformaciji zdravlja.

Uz recepte, u knjizi ćete naći i mnoštvo uputstava, savjeta, objašnjenja iz dugogodišnje prakse.

134 stranice, format: 14×20

Cijena: 80,10 kn - Kupi ovdje