Foto: pixabay.com

Od ove aromatične biljke možete lako i jednostavno sami kod kuće pripremiti – ljekoviti macerat. Taj pripravak može vam poslužiti za ublažavanje kožnih tegoba i gljivičnih oboljenja, koje su osobito učestale ljeti, kada se pojačano znojite. Maceratom kadulje možete se i masirati, a vaša će koža pritom upiti ljekovite sastojke prisutne u ovoj moćnoj mediteranskoj biljci.

atma.hr – 78
Kadulja (lat. Salvia officinalis) ili žalfija iznimno je ljekovita mediteranska biljka koju su cijenili još i u doba stare antike.

Zahvaljujući širokom spektru djelovanja, s razlogom se naziva „svetom biljkom“ i „spasiteljicom“. Iako se najčešće koristi za grgljanje kod gingivitisa, grlobolje i afti te se od nje priprema iznimno cijenjeni med, ona ima puno širu primjenu.

Od ove aromatične biljke možete lako i jednostavno sami kod kuće pripremiti – ljekoviti macerat. Taj pripravak može biti vaš prvi izbor, primjerice, u ublažavanju kožnih tegoba i gljivičnih oboljenja, koji su osobito učestali ljeti, kada se pojačano znojite.

Maceratom kadulje možete se i masirati, a vaša će koža pritom upiti ljekovite sastojke prisutne u ovoj moćnoj mediteranskoj biljci.

Zahvaljujući antioksidativnim tvarima u kadulji, to će dodatno osnažiti vaš imunitet.

atma.hr – 39

Ljekovitost kadulje

Kadulja sadrži više od 160 polifenola, snažnih antioksidativnih tvari koje čuvaju vaše zdravlje. Jedan od njezinih sastojaka je i tujon, koji joj daje prepoznatljiv miris. Ona ima antimikrobna, antivirusna, antiseptička, antioksidativna, protuupalna i protugljivična svojstva. Djeluje i kao adstringent, mukolitik (razrjeđuje sluz) i antispazmodik (uklanja grčeve).

Ova biljka gorka okusa pomaže kod raznih ženskih tegoba, od menstrualnih bolova, grčeva i PMS-a do valunga, zatim kod upale crijeva i bolesti želuca, žuči i mokraćnih kanala.

Za macerat će vam trebati listovi kadulje, kvalitetno hladno prešano ulje i čista staklenka.

Kadulju berite za suha i sunčana vremena, u svibnju i lipnju, i to na mjestima koja su udaljena od prometnica i onečišćenja. Listove ostavite da se neko vrijeme suše kako biste izbjegli otpuštanje vlage u maceratu i eventualno kvarenje. Kad je riječ o baznom ulju kojim ćete preliti kadulju, birajte samo kvalitetno, hladno prešano maslinovo, suncokretovo, bademovo ili kokosovo ulje.

Macerati svoju ljekovitost mogu zahvaliti svojstvu ulja da ekstrahira, odnosno izvuče iz biljke njezine ljekovite tvari, koje onda ostaju u ulju i nakon što se biljka iz njega izvadi.

atma.hr – 75
Macerat od kadulje – recept

Sastojci:

  • nasjeckani listovi kadulje
  • hladno prešano ulje (maslinovo, bademovo, kokosovo ili suncokretovo)
  • čista staklenka

Izrada:

Čistu staklenku dopola napunite nasjeckanim listovima kadulje pa do vrha nalijte hladno prešano ulje. Važno je da je kadulja potpuno potopljena u ulju.

Staklenku zatvorite i ostavite na suncu mjesec dana. Svaki dan malo je protresite. Nakon mjesec dana vaš će uljni macerat biti spreman za prvu primjenu.

Macerat procijedite kroz gazu u drugu čistu staklenku te ga čuvajte na hladnome mjestu.

Ljekovita primjena

Kod gljivičnih infekcija na noktima ili koži

Maceratom od kadulje mažite oboljelo mjesto nekoliko puta dnevno.

Macerat može pomoći i kod rana i gnojnih čireva, ali i drugih kožnih oboljenja kod kojih se kadulja također pokazala djelotvornom.

atma.hr – 78
Kao ulje za masažu i jačanje imuniteta

Uljni macerat od kadulje možete nanositi na tijelo te se njime masirati.

Na taj način omekšat ćete kožu te će ona postati elastična i zdrava. Usto će i upiti ljekovite tvari iz ulja, što će dodatno osnažiti i vaš imunosni sustav, dajući mu potporu u borbi protiv štetnih bakterija, virusa i gljivica.

Kao pomoć kod oboljenja desni i afti

Uljnim maceratom možete mazati desni ili ga mućkati u ustima.

Kao zaštita od prehlade i grlobolje

Mjesec dana prije sezone prehlade i gripe mažite tijelo uljnim maceratom kadulje. To će vašem organizmu dodatno pomoći u zaštiti od gripe i drugih sezonskih oboljenja.

Također, 10-ak kapi macerata možete pomiješati s 1 žlicom meda pa to konzumirati ujutro natašte ili navečer prije spavanja.

Ideja za poklon

Uljni macerat od kadulje u efektnoj bočici i s natpisom ili prigodnom porukom možete darovati nekoj dragoj osobi.

atma.hr – 39

Mjere opreza

Kadulja i njezini pripravci nisu namijenjeni osobama koje boluju od hipertenzije i epilepsije, a ne preporučuje se ni trudnicama, dojiljama i djeci.

U slučaju bilo kakvih alergijskih reakcija, ulje nemojte koristiti.

alternativa-za-vas

29 SNAGA ZELENIH SOKOVA

SNAGA ZELENIH SOKOVA

snaga zelenih sokova trece dopunjeno izdanje3

120 recepata cijeđenih i kašastih zelenih sokova

Knjiga sadrži 120 recepata za cijeđene i kašaste zelene sokove, koji su bogati sastojcima iz našeg podneblja te su zaista moćni u osobnoj transformaciji zdravlja.

Uz recepte, u knjizi ćete naći i mnoštvo uputstava, savjeta, objašnjenja iz dugogodišnje prakse.

134 stranice, format: 14×20

Cijena: 80,10 kn - Kupi ovdje