Foto: unsplash.com

atma.hr – 52
Suprotno popularnom uvjerenju da „svi imaju istu mogućnost da ostvare bogatstvo“, milijunaš koji je bogatstvo stekao sam, Steve Siebold, ne misli tako.

Postoje znakovi upozorenja koje bi trebalo obavezno izbjegavati. Iako nitko ne može predvidjeti budućnost, postoje izbori koji neće voditi do bogatstva.

Naglasak stavljate na štednju, a ne zarađujete dovoljno

Štednja je ključna ako se želite obogatiti, ali zarada je ta koja određuje štednju.

„Mase su toliko fokusirane na skupljanje kupona, uštedu i skromno življenje da propuštaju glavne prilike,“ kaže Siebold, i dodaje da ako želite razmišljati kao bogati, prestanite brinuti koliko trošite već se fokusirajte da zarađujete više.

atma.hr – 39

Kupujete stvari koje si ne možete priuštiti

Ako živite iznad svojih mogućnosti, nećete se obogatiti. Čak i da zarađujete više, ili dobijete povišicu, to ne opravdava kupovinu luksuznih stvari.

„Nisam kupio svoj prvi luksuzni sat ili auto sve dok moj biznis kao i investicije nisu počele rasti i dok nisu postale sigurne,“ napisao je milijunaš Grant Cardone.

Živite nečiji tuđi san, ne svoj vlastiti

Ako želite biti uspješni, morate voljeti to što radite – to znači da odredite i živite svoju strast. Mnogi jure san svojih roditelja, žele ispuniti njihove ambicije.

Ali, kada radite ono što ne volite, vi niste sretni. To će se zatim reflektirati i na posao.

atma.hr – 75
Rijetko izlazite iz zone komfora

Ako želite graditi bogatstvo, biti uspješni ili krenuti naprijed, trebali bi se naviknuti na nesigurnost i nelagodnost. Bogati ljudi obično pronalaze udobnost u nesigurnosti.

Siebold piše da su „fizička, psihička i emotivna udobnost primarni ciljevi načina razmišljanja srednje klase. Potreba za udobnošću može biti razorna. Bogati rano uče da im bude udobno kada rade u stanju stalne neizvjesnosti.“

Ne znate kako usmjeriti svoju ušteđevinu

Novac se neće samo pojaviti – morate raditi da biste zaradili. Prije nego što uopće počnete graditi bogatstvo, morate imati jasan cilj prije nego što napravite financijski plan da biste dostigli cilj.

Vizija je sve. Što želite biti, kako to postići – ukratko: ŠTO želite. To uvijek morate znati.

atma.hr – 39

Prvo trošite, a onda štedite ono što je ostalo

Kada primite uplatu, sklonite u stranu, na primjer 10% zarade.

Tako ćete naučiti živjeti bez tog dijela i sami ćete diktirati koliko ćete uštedjeti.

Vjerujete da je postati bogat izvan vaših mogućnosti

„Prosječna osoba vjeruje da je biti bogat privilegija kojom su nagrađeni samo sretnici.“, kaže Siebold. „Istina je, u kapitalističkim zemljama, imate sva prava da budete bogati ako ste voljni praviti velike vrijednosti za druge.“

Počnite se pitati „Zašto ne ja?“, piše Siebold. Razmišljajte „na veliko“, imajte viziju, bogati imaju velika očekivanja.

bizlife

34 TAJNA 5 ELEMENATA

banner za knjige tajna 5 elemenata