Tijekom dana, širok spektar toksina i kemikalija završi u našem krvotoku. To su otpadni produkti koje proizvodi naše tijelo ili kemikalije koje apsorbiramo iz hrane, zraka, kozmetike ili proizvoda za kućanstvo koje koristimo. Vaše tijelo ima vlastiti sustav detoksikacije. Taj sustav konstantno filtrira krv kako bi se eliminirale štetne komponente i zdravlje održalo na optimalnoj razini. Bubrezi, jetra, pluća, crijeva i koža glavni su sustavi filtriranja. Konzumiranjem određenih namirnica možete pomoći unutarnjim organima da filtriraju više toksina iz krvotoka i izbjegnete nastanak mnogobrojnih oboljenja. Evo i koje su to.

atma.hr – 52
Češnjak

Češnjak je bogat izvor sumpora, esencijalnog minerala koji organizmu pomaže eliminirati toksine. On stimulira jetru da proizvodi enzime za detoksikaciju koji filtriraju toksine iz krvotoka.

Maslačak

Malačak sadrži ogromnu količinu antioksidanata i fitonutrijenata koji eliminiraju toksine iz probavnog sustava i slobodne radikale. Čaj od lišća ili korijena maslačka stimulira funkcije jetre i gušterače uslijed čega oni “izvlače” toksine iz krvotoka.

Jabuka

Vitamini, minerali i vlakna samo su neke od “stvari” koje jabuka sadrži. Određena jedinjenja koja jabuka sadrži stimuliraju proizvodnju žuči i pomažu jetri da se riješi toksina.

Cikla

Zbog antioksidanata i drugih korisnih hranjivih tvari, cikla je odlično “oruđe” za zaštitu organizma od slobodnih radikala i stimuliranje jetre za veću eliminaciju toksina iz krvotoka.

Peršin

Peršin djeluje kao diuretik koji pomaže bubrezima da “rade svoj posao” i eliminira više toksina putem urina.

Mrkva

Mrkva je bogata vitaminima (A, B6, C i K), kalijem i glutationom, proteinom za čišćenje jetre. Za bolji učinak detoksikacije jedite je sirovu, jer kuhanjem dolazi do raspada glutationa.

atma.hr – 52
Limun

Limun aktivira funkcije jetre koje su odgovorne za eliminiranje toksina. Topla voda i limun, koju je najbolje piti ujutro, pomaže u oslobađanju enzima koji pretvaraju toksine u spojevi topiva u vodi, a koja se lako mogu izbaciti iz organizma putem urina. Pored toga, limun je bogat izvor vitamina C koji je organizmu, između ostalog, nephodan i za proizvodnju glutationa.

Bosiljak

Bosiljak podržava bubrege i jetru u eliminiranju nakupina toksina. Odličan je za probavu, pomaže kod infekcija te djeluje i kao diuretik usljed čega pomaže brže i količinski veće izbacivanje toksina iz organizma.

Autor: minimagazin.info