Image by Freepik

Dobra je vijest da detoks ne mora nužno biti skup. Prema receptu naših baka, sve što vam treba za učinkovito čišćenje organizma su tri sastojka!

atma.hr – 52
U današnje doba izloženi smo toksinima iz zraka koje udišemo, a organizam dodatno opterećujemo aditivima i drugim štetnim sastojcima iz procesirane hrane i vode koju pijemo. Da bi stvar bila gora, doslovce se kupamo u elektromagnetskom zračenju uređaja kojima smo okruženi.

Sve to dovodi do povećane koncentracije toksina i teških metala, koje naš organizam ne uspijeva eliminirati. Kada organizam više ne može tolerirati količine štetnih supstanci, šalje alarm u obliku teških oboljenja.

Kako biste doskočili tom problemu i očistili organizam od toksina, priuštite si detoks barem dvaput godišnje.

Dobra je vijest ta da detoks ne mora nužno biti skup. Prema receptu naših baka, sve što vam treba za učinkovito čišćenje organizma su ova tri sastojka: kefir, heljdino brašno i med.

Kefir – hrana dugovječnih

Kefir je već tisućljećima osnovna hrana stanovnika Kavkaza. Ovaj fermentirani mliječni proizvod s razlogom se naziva „eliksirom dugovječnosti i zdravlja“. Poznato je da osobe koje ga konzumiraju u jutarnjim satima osjećaju se mnogo bolje tijekom dana.

Kefir sadrži dobre bakterije koje pomažu probavi i čiste crijeva od ostataka hrane. Usto, odlično pomaže radu jetre, koja je glavni čistač organizma.

Ovaj mliječni proizvod ima još jedno izvrsno svojstvo – hipoalergijski je, što znači da ga mogu konzumirati i oni koji inače imaju alergiju na mlijeko.

Umjesto da kupite gotovi industrijski proizvedeni kefir, puno je bolje, ako ste u mogućnosti, da ga izradite sami kod kuće.

atma.hr – 52
Heljda – uzimaju je i sportaši

Heljdino brašno najpoznatije je među onima osjetljivima na gluten. To bezglutensko brašno bogato vitaminima i mineralima vrlo povoljno djeluje na cijeli organizam.

Osim što jača imunitet, snaži krvne žile i pomaže u prevenciji ateroskleroze, heljda potiče cirkulaciju i dobru probavu, što je osnovni preduvjet za eliminaciju toksina iz organizma.

Heljda čisti organizam te ga istovremeno hrani potrebnim nutrijentima, tako da nema rizika da ćete s detoksom izgubiti ono što je vašem tijelu potrebno.

Jeste li znali da heljdu koriste i atletičari ne samo kako bi očistili crijeva i organizam od toksina nego i kako bi povećali snagu i izdržljivost?

Još jedna prednost ovog zdravog brašna je ta što brzo budi osjećaj sitosti.

Heljdino brašno odlično je upravo u kombinaciji s kefirom jer u toj sinergiji ne samo da odlično čisti crijeva i krvne žile, nego i povećava razine hemoglobina u krvi te potiče metabolizam.

Kefir i heljda u kombinaciji čiste cijeli probavni sustav i vraćaju balans mikroelemenata. Konzumirate li heljdino brašno i kefir, uravnotežit ćete i razine šećera u krvi, a patite li od neredovite probave, riješit ćete i taj problem.

Med – prava riznica antioksidansa

Premda med ne morate dodati u ovaj recept, on je uvijek dobrodošao sastojak.

Med, koji je prava riznica antioksidansa i nutrijenata, također potiče čišćenje organizma, a pritom ga opskrbljuje vitaminima i mineralima.

atma.hr – 52
Narodni recept za detoks

Sastojci:

  • 1 žlica heljdina brašna
  • 180 ml kefira
  • malo meda (po želji)

Priprema:

U večernjim satima pomiješajte heljdino brašno i kefir. Ostavite da odstoji u hladnjaku do jutra.

Ujutro dodajte i med te još jednom dobro izmiješajte.

Konzumirajte umjesto doručka. Nakon toga nemojte ništa jesti barem 3 sata. Prakticirajte ovaj detoks tijekom dva tjedna.

Osim što ćete očistiti organizam od toksina, usto ćete na zdrav način izgubiti i suvišne kilograme.

alternativa-za-vas