Varanje je jedna od najčešćih vrsta izdaje, kada je riječ o stvarima koje mogu okončati vezu. I to je zaista grozna, odvratna stvar. Narušeno povjerenje, najčešće bespovratno, jedan je od glavnih razloga zbog kojih, nakon varanja, dolazi do okončanja veze. Međutim, varanje je samo jedna vrsta od mnogobrojnih načina ponašanja koji su, zapravo, izdaja vaše veze i predanosti koju ste obećali partneru. Evo i o čemu se radi.

Stavljate vaše želje i potrebe iznad potreba i želja vašeg partnera

Sama srž veze podrazumijeva partnerstvo, ravnopravnost i jednakost. Kada počnete zaboravljate na potrebe druge osobe s kojom ste u vezi ili počnete osobne potrebe stavljate iznad partnerovih tada ćete započeti postupno “gašenje” veze. Naravno, vaše potrebe su vrlo važne. Ali, vaša pažnja treba biti usmjerena i na potrebe partnera i kako se oboje zajednički trudite da ispunite zajedničke želje i potrebe. Tijekom vremena, gubitak fokusa s partnera i samo fokusiranje na sebe postaje katastrofa za vezu – posebno ako partner i dalje vaše potrebe stavlja iznad svojih. To je plodno tlo za konflikte i, na kraju, razlaz. Pripazite na to.

Voljeti nekoga ne znači samo mu reći da ga volite već to trebate pokazati kroz svoja djela.

Uzimate partnera zdravo za gotovo

Kada ste s nekim duže vrijeme, može se dogoditi da o toj osobi prestanete razmišljati kao o nekom posebnom i da na nju gledate samo kao na osobu koja je dio vaše obitelji. Kada prestanete biti romantični, kada prestanete govorite da ga volite, kada prestanete govoriti: “Molim” i “Hvala”, tada partnera uzimate zdravo za gotovo. Ako partner osjeća da ga nedovoljno cijenite, tijekom vremena može početi osjećati ljutnju. Kada prestanete uočavati i cijeniti doprinos koji partner daje vašoj vezi, ali i vašem životu, na kraju ćete doći do točke gdje živite s cimerom, a ne s ljubavnim partnerom. Svakodnevno odvojite malo vremena da se “prisjetite” zašto volite svog partnera.

Ne dopustite da se vaša veza pretvori u bezličnu povezanost koja nema veze s iskrenom ljubavlju.

Emocionalno varanje

Emocionalna afera, u suštini, predstavlja stvar srca. Sve ovo (flertujuće poruke, duboka emotivna veza, dijeljenje stvari o partneru ili dijeljenje stvari koje ne govorite partneru) crpi energiju iz vaše primarne veze. Naravno i dalje možete imati platonsku vezu sa suprotnim spolom, ali vodite računa da ona ne crpi emocije koje biste trebali osjećati prema svom partneru. Emotivne afere jednako su štetne kao i fizičke. U fizičkim aferama obično nisu uključenje emocije i lakše ih je prekinuti dok je, s druge strane, emotivne afere vrlo teško prekinuti.

Emocionalno varanje može nepovratno i vrlo brzo oštetiti povjerenje u vezi, kao i samu vezu.

atma.hr – 52
Ne zauzimate se za partnera

Vi i vaš partner trebate biti tim. Kada netko ismijava ili omalovažava vašeg suigrača, trebate se zauzeti za njega. Nije bitno je li u pitanju vaša prijateljica, kolegica ili majka. Kada ste se vjenčali s partnerom, on je postao najbliža obitelj koju imate. Ako ga vaša majka naziva raznim imenima ili misli kako “on nije dovoljno dobar za vas”, onda je vaša odgovornost da stanete u njegovu obranu. On je osoba s kojom ste odabrali da ćete provesti ostatak života.

Ne biste nikome dozvolili da ružno priča o vašoj djeci pa zašto onda dozvoljavati da se netko tako ponaša prema vašem partneru?

Laganje partneru (čak i o malim, beznačajnim stvarima)

Laganje nikada nije u redu. Kada vas partner uhvati u laži to momentalno narušava razinu povjerenja između vas i budite spremni na to da stvari nikada više neće biti iste.

Ako lažete i krijete stvari od osobe koja vam je najbliža, zapitajte se zašto ste uopće u vezi s njom.

Korištenje partnerove ranjivosti / nesigurnosti protiv njega

Postoje mnoge vrste i načini zlostavljanja i ponašanja kojim se neko “kontrolira”. Međutim, jedan se izdvaja više od drugih: manipulacija. Vješti manipulatori stručnjaci su u racionaliziranju osobnog ponašanja i pokušaja da vas kontroliraju. Netko bi mogao reći: “Varali su me ranije i zbog toga ne želim da se družiš s muškarcima”. To, na početku, zvuči kao racionalna stvar koju netko može tražiti od vas, osim što nitko ne bi trebao kontrolirati s kim se družite i što ta osoba pokušava iskoristiti svoju nesigurnost protiv vas.

Ukoliko uočite znakove manipulacije i shvatite da partner koristi vaše slabosti protiv vas, treba vam biti jasno da takva veza nije prava veza.

atma.hr – 52
Emocionalno udaljavanje

Zapostavljanje i odvraćanje pažnje može dovesti do emocionalnog udaljavanja, stvarajući jaz između vas i partnera. Kada ste fizički u istoj prostoriji, ali se s partnerom više ne povezujete, vi stvarate udaljenost između vas koja može dovesti do kraja veze. Kada zanemarujete partnera, kada zauzimate obrambeni stav oko sitnih stvari, kada više cijenite vrijeme koje provodite s kolegama i prijateljima od vremena provedenog s partnerom ili ukoliko vam pozornost odvraćaju posao i druga pitanja koja ne dijelite s partnerom – to su sve znaci emocionalne udaljenosti.

Pritisak na partnera da se promijeni

Treba vam biti kristalno jasno: vi ste s nekim zbog toga što ta osoba i jeste, a ne zbog toga što bi ta osoba mogla postati jednog dana.

Primjera radi, pušači znaju da je pušenje loše, ali ne mogu prestati pušiti samo zato što vi to želite – oni to mogu uraditi samo onda kada oni budu htjeli i željeli to uraditi. Vi ne možete nikoga promijeniti, osim sebe. Ukoliko na partnera stavljate pritisak da se promijeni protiv njegove volje i želje, čak i kada su u pitanju sitnije stvari, to može utjecati na kraj veze.

Zdrava komunikacija i kompromis trebaju biti okosnica veze te će pomoći da se naprave postupne promjene, ukoliko to druga strana želi.

Autor: minimagazin.info