Background photo created by yanalya - www.freepik.com

Joga nam je dala predivne položaje (asane) koji će donijeti blistavo zdravlje, snagu, svježinu, gipkost i vitalnost. Ovih osam položaja spadaju u grupu najosnovnijih položaja Hatha yoge iz kojih su nastale mnogobrojne varijacije. Ukoliko ih izvodite svaki dan (nakon Pozdrava Suncu, dobro zagrijani) oni će vam donijeti brojne dobrobiti za tijelo, um i duh. I sam Pozdrav Suncu, koji je neizostavni dio yoga prakse probuditi će sva tijela (fizičko i suptilna) te osloboditi protok krvi, kisika i prane. To donosi pročišćenje, svježinu, bolju cirkulaciju i mladolikost.

atma.hr – 52




1. Stoj na glavi “Sirsasana”

Shirshasana6Svaki put kada stavimo glavu ispod razine srca, ono će nam biti zahvalno i rasterećeno snažnog pumpanja kako bi pročistilo donje dijelove tijela i nečistu krv. Na taj način olakšava se rad srca i poboljšava cirkulacija u krvi, organima i tkivima, samim time i bolji protok kisika koji se dovodi direktno u mozak. To poboljšava cirkulaciju krvi u glavi i sve funkcije mozga. Stoj na glavi djeluje i na cijeli endokrini sustav i njegovu regulaciju zbog aktivacije žlijezde hipofize koja nadgleda rad drugih žlijezda. Povoljno se djeluje i na kralježnicu koja se poravnava i osnažuje te se ispravlja krivo držanje. Kisik i svježa krv koji dolaze u glavu daju svježinu licu, smanjuju se bore i potiče rast kose. Osim brojnih fizičkih dobrobiti stoj na glavi djeluje na psihu, razrješava nas straha, inercije i nedostatka energije , djeluje povoljno u smanjenju stresa, kod nervoza, napetosti, umora i nesanica, potiče bolje pamćenje i oštrinu uma. Stoj na glavi veliki jogiji nazivaju “Kraljem svih asana”.

atma.hr – 52




2. Stoj na ramenima “Sarvangasana”

Sarvangasana1Stoj na ramenima ima također puno dobrobiti kao i stoj na glavi, a posebno stimulira rad žlijezde štitnjače koja kontrolira metabolizam, oksidaciju, regulaciju težine i donosi mladolik izgled. Ovo je odličan položaj za astmatičare i one koji imaju problema s disanjem jer opušta dah i povoljno djeluje na bronhije i pluća. Uz žlijezdu štitnjaču djeluje i na male parotidne žlijezde koje su odgovorne za regulaciju kalcija. Stoj na ramenima smanjuje mentalni i emocionalni stres, smiruje um, srce i dah. Naziva se “Kraljicom svih asana”.

3. Položaj pluga “Halasana”

Halasana2Ovo je jedan od najboljih položaja za fleksibilnost i protezanje kralježnice koji ju podmlađuje i aktivira živce koji se iz nje protežu na druge dijelove tijela. Otvara diskove kralježnice i isteže većinu leđnih mišića i ligamenata. Stimulira rad štitnjače, jetre i slezene. Ovaj položaj dobar je za osobe koje pate od ukočenosti, problema s leđima, pretilosti, mišićnog reumatizma, zatvora, probavnih smetnji i artritisa. U njemu je tijelo aktivno dok se srce i pluća potpuno opuštaju. Srce je iznad glave u ovom položaju što ga smiruje i poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu. Položaj pluga smiruje mozak, ublažava umor i tjeskobu povezanu sa stresom te hiperaktivnost, preaktivan i uznemiren um. Ako se opustimo u njemu za dulje vrijeme počinju se oslobađati velike mišićne i emocionalne napetosti iz leđa. Plug donosi duboki mir i odmor.

atma.hr – 52




4. Položaj ribe „Matsyasana “

Matsyasana1Položaj ribe stimulira rad štitne žlijezde, timusa, hipofize, epifize i nadbubrežne žlijezde što jača imunološki sustav te vraća mladolikost i vitalnost. Ima mnoge dobrobiti za cijelo tijelo i poboljšava držanje. Proteže vrat, grudni i trbušni dio, jača mišiće gornjih leđa i masira srce. Pritisak nogu na bedrima preusmjerava cirkulaciju krvi u područje zdjelice i reproduktivne organe pa je odličan kod bolova u donjim leđima i menstrualnih tegoba. To pomaže ublažiti i ukloniti poremećaje reproduktivnog sustava. Ovaj položaj pogodan je za ljude s trbušnim problemima i probavom te problemima sa disanjem, za upale grla i astmu jer potiče duboko disanje, posebno produbljuje udah. Položaj ribe podiže razinu energije, donosi svježinu i bistrinu uma te otvara srčanu i grlenu čakru.

5. Položaj štipaljke „Paschimottasana“

Paschimatanasana5Ovo je duboko opuštajući položaj u kojem se proteže cijeli stražnji dio tijela, od glave do stopala. Kod njega je manje važno koliko duboko možete otići u pretklon, a važnije je koliko se duboko možete opustiti i predati. U njemu se kralježnica potpuno opušta i stimulira leđnu moždinu što ima povoljan i opuštajući učinak na cijeli živčani sustav. Duboko protezanje kralježnice oslobađa kralješke i diskove što donosi vitalnost i bolji protok krvi, kisika i prane kroz nju. Svi organi u području trbuha se lagano masiraju, uključujući gušteraču, nadbubrežne i spolne žlijezde. Opušta stres, brige i napetosti uma te produljuje mladost. Djeluje na prvu čakru.

atma.hr – 52




6. Položaj kobre “Bhujangasana”

Bhujangasana1Kobra je jedan je od najvažnijih položaja yoge i osnova za sva izvijanja unazad (backbend). Posebno je cijenjen položaj za vitalnost kralježnice i njenu dugovječnost. Jača kralježnicu, ramena i trbuh. Stimulira bolji rad organa u trbušnoj regiji, djeluje na bubrege i jača nadbubrežne žlijezde koje luče adrenalin. Ublažava smetnje maternice i jajnika, pomaže kod išijasa i reumatizma. Položaj kobre širi i otvara pluća pa terapeutski djeluje kod astme. Također otvara grudni koš i srčanu čakru što nas čini otvorenijima prema drugim ljudima i novim situacijama. U tradicionalnim tekstovima piše da povećava unutrašnju vatru (agni) i budi Kundalini energiju.

7. Položaj luka “Dhanurasana”

Dhanurasana1Ova asana je tako nazvana jer oblik tijela sliči na napeti luk. Ima brojne dobrobiti, slične kao i položaj kobre a kombinacija je dvije asane (Bhujangasana – Kobra, u kojem je samo prednji dio torza uzdignut i Shalabhasane – Skakavca, u kojem se uzdižu noge). Proteže cijeli prednji dio tijela, ramena, prsa, vrat, noge, prepone i trbuh. Masira i stimulira rad unutarnjih organa. Dobro djeluje kod respiratornih bolesti, umora, anksioznosti, menstrualnih tegoba, zatvora i bolova u leđima. Posebno njeguje kralježnicu, jača bubrege, mišiće leđa i bedara te poboljšava držanje.

atma.hr – 52




8. Položaj Twista “Ardha Matsyendrasana”

Ardha-Matsyendrasana1Položaj sjedećeg twista blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Povoljno djeluje na kralježnicu i koristi čitavom živčanom sustavu, jetri, gušterači, slezeni i bubrezima. Stimulira probavnu vatru (agni) u trbuhu i rad crijeva što je posebno učinkovito za izbacivanje toksina iz tijela. Proteže i jača cijelu kralježnicu povećavajući pritok krvi prema kralješcima što joj donosi veću vitalnost. Proteže ramena i vrat, ublažava bol u leđima, kukovima, išijas i menstrualne tegobe. Ima terapeutski učinak kod astme i neplodnosti. Osim toga smiruje misli i stimulira bolji rad mozga dok pritom potpuno umiruje živčani sustav.

Ovaj slijed asana možete prakticirati svaki dan poslije 12 ili 24 Pozdrava Suncu i to navedenim redoslijedom. Zadržite se u svakom položaju oko 20 dahova ili više. Nakon svakog položaja odmorite oko desetak dahova, a na kraju završite dubokom relaksacijom ležeći na leđima, barem 10 minuta. Ovaj slijed posebno vam može poslužiti ako nemate dovoljno vremena za dulju praksu jer ju možete lako prilagoditi. Svi ovi položaji su visoko cijenjeni i hvaljeni u tradicionalnim yoga tekstovima poput Hatha Yoga Pradipike ili Gheranda Samhite. Oni će vas uvesti u stanje duboke meditacije i iza fizičkog tijela a njihova redovna praksa donijet će vam brojne opisane dobrobiti, vitalnost i regeneraciju.

Ukoliko ih prakticirate sa strogim pridržavanjem jogijskih etičkih načela (yama i niyama), devocijom, posvetom, predajom rezultata i plodova te dubokom koncentracijom oni će pomaknuti vašu svijest na višu razinu i prema samospoznaji.

Na fotografijama: Sri Dharma Mittra, jedan od najvećih živućih jogija Zapada.
www.dharmayogacenter.com

Prethodna objavaNajvažnije poruke vaše podsvijesti dolaze vam iz usta vaših neprijatelja!
Slijedeća objavaKad ne znaš, tek onda najbolje znaš
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science