Ovih 6 namirnica čiste vašu jetru bolje od bilo kojeg lijeka!

418

Jetra je organ koji neprekidno radi za nas, filtrira sve što unosimo i štiti tijelo od štetnih tvari. Na nama je da joj pomognemo jednostavnim, prirodnim izborima i pružimo joj uvjete da obavlja svoju vitalnu ulogu.

atma.hr – 52




Naša jetra jedan je od najvažnijih organa u tijelu – glavni filter kroz koji prolaze sve tvari koje unosimo hranom, vodom ili zrakom. Svakodnevno je izložena raznim toksinima, kemikalijama, ali i nepravilnoj prehrani i stresu, što može narušiti njezinu sposobnost regeneracije i normalnog funkcioniranja.

Za razliku od sintetičkih lijekova koji često dodatno opterećuju organizam, određene namirnice mogu prirodno pomoći u procesu čišćenja i detoksikacije jetre. Njihovo redovito uvrštavanje u prehranu može podržati jetrene enzime, olakšati izlučivanje toksina i pridonijeti općem osjećaju vitalnosti.

U nastavku donosimo šest iznimno korisnih namirnica koje se s pravom nazivaju prirodnim čistačima jetre.

  1. Svježi češnjak

Češnjak je poznat kao prirodni antibiotik, ali i kao snažan saveznik u očuvanju zdravlja jetre. Bogat je alicinom i selenom – aktivnim tvarima koje podržavaju imunološki sustav i potiču prirodnu detoksikaciju.

Alicin pomaže u neutralizaciji patogena, dok selen aktivira enzime odgovorne za izbacivanje toksina iz tijela.

Najbolje rezultate daje svježi češnjak, jer prerađeni oblici poput praha ili ekstrakata nemaju jednaku učinkovitost. Uvrstite ga u svakodnevnu prehranu u manjim količinama i pružit ćete jetri snažnu potporu.

atma.hr – 52




  1. Cikla

Cikla je pravi rudnik hranjivih tvari i energije. Obiluje topljivim vlaknima koja pomažu probavi i potiču čišćenje organizma.

Uz to, sadrži antioksidanse, vitamin B, željezo i betain, a njezina intenzivna crvena boja stoljećima se povezivala s dobrobitima za krv i krvožilni sustav.

Redovita konzumacija cikle može poboljšati funkciju jetre, ubrzati izlučivanje štetnih tvari i obnoviti ravnotežu u tijelu. Može se koristiti sirova, kuhana, pečena ili u obliku svježeg soka.

  1. Leća

Leća je jedna od najhranjivijih mahunarki i izvanredan izvor biljnih proteina i vlakana.

Za razliku od životinjskih proteina, proteini iz leće lakše se probavljaju i manje opterećuju jetru. Upravo zato je leća idealna za podršku jetrenim funkcijama i prirodnom procesu čišćenja.

Najbolji učinak postiže se kada se kombinira s drugim namirnicama, primjerice povrćem ili žitaricama, čime se dodatno povećava njezina nutritivna vrijednost.

atma.hr – 52




  1. Slatki krumpir

Slatki krumpir (batat) bogat je beta-karotenom, moćnim antioksidansom koji jetra pretvara u vitamin A. Za razliku od sintetičkih vitaminskih dodataka, prirodni izvor vitamina ne opterećuje tijelo i ne izaziva rizik od predoziranja.

Osim što jača imunitet, batat opskrbljuje tijelo vlaknima, vitaminima i mineralima te doprinosi zdravlju probavnog sustava.

Redovito uključivanje batata u prehranu jedan je od najjednostavnijih načina za podršku jetri.

  1. Luk

Luk je namirnica koju gotovo svakodnevno koristimo, a njegovo djelovanje često se podcjenjuje.

Sadrži alicin, kalij, vlakna i flavonoide – spojeve koji čiste jetru, reguliraju probavni sustav i podržavaju rad cijelog organizma.

Zbog svojih snažnih svojstava, luk se nalazi u brojnim prirodnim pripravcima i tradicionalnim receptima za očuvanje zdravlja. Blaga termička obrada može smanjiti njegovu jačinu, ali i dalje zadržava većinu korisnih tvari.

atma.hr – 52




  1. Agrumi

Agrumi poput naranči, limuna, mandarina i grejpa bogati su vitaminom C, koji igra ključnu ulogu u detoksikaciji. On pretvara štetne tvari u spojeve koje jetra lakše razgrađuje i izlučuje.

Osim što potiču zdravlje jetre, agrumi jačaju imunitet, poboljšavaju apsorpciju željeza i osvježavaju cijeli organizam.

Čaša tople vode s limunom ujutro jednostavan je ritual kojim možete započeti dan i pružiti podršku svom tijelu.

Kako dodatno čuvati zdravlje jetre?

Osim konzumacije ovih namirnica, nekoliko jednostavnih pravila može značajno doprinijeti zdravlju jetre:

  • birajte što prirodniju i neprerađenu hranu,
  • smanjite unos masnoća i soli,
  • pijte dovoljno čiste, negazirane vode svakodnevno.

Jetra je organ koji neprekidno radi za nas, filtrira sve što unosimo i štiti tijelo od štetnih tvari. Na nama je da joj pomognemo jednostavnim, prirodnim izborima i pružimo joj uvjete da obavlja svoju vitalnu ulogu.

ATMA/econet.ru/Pripremila: Suzana Dulčić

*Sadržaj na Atma.hr namijenjen je isključivo informativnim i edukativnim svrhama te ne može zamijeniti stručni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Za sva pitanja vezana uz Vaše zdravlje uvijek se obratite svom liječniku ili drugom kvalificiranom zdravstvenom stručnjaku.