
Bubrezi svakodnevno filtriraju krv, izbacuju toksine i pomažu u održavanju ravnoteže tekućina i minerala u tijelu. Zbog prehrane, lijekova, stresa i nedovoljnog unosa vode, s vremenom se u bubrezima mogu početi taložiti kristali i kamenci. U prirodnoj medicini postoji niz biljnih recepata za potporu bubrezima, a jedan od najpoznatijih je recept za čišćenje bubrega koji se pripisuje Hilde Clark.
Osnovna ideja čišćenja bubrega po metodi Hilde Clark
Prema ovoj metodi, bubrezi se mogu dodatno poduprijeti biljnim uvarcima i čajevima koji pomažu otapanje kristala i kamenaca, te olakšavaju njihovo izlučivanje.
Smatra se da postoji čitav niz biljaka koje mogu doprinijeti otapanju bubrežnih kristala i kamenaca. Ako nemate pristup svim biljkama iz recepta, a pronađete barem neke od njih, i dalje se može pripremiti uvarak, uz to da će za željeni učinak biti potrebno nešto više vremena.
Temelj metode čini kombinacija nekoliko vrsta korijenja, svježeg peršina, tinkture zlatnice, glicerina, koncentrata višnje, kapsula s određenim biljnim ekstraktima te dodataka vitamina B6 i magnezija.
Čišćenje bubrega po metodi Hilde Clark
Osnovni biljni uvarak od korijenja
Sastojci:
- 1/2 šalice suhog korijena hortenzije (Hydrangea arborescens)
- 1/2 šalice korijena tzv. koštane srži (Eupatorium purpureum)
- 1/2 šalice korijena bijelog sljeza (Althea officinalis)
- 10 šalica hladne vode
- 250 g koncentrata višnje
- biljni glicerin (dodaje se kasnije u dnevnu mješavinu)
Priprema osnovnog uvarka od korijenja
Najprije se priprema uvarak od korijenja, koji je temelj cijele kure. U nemetalnu posudu s poklopcem stavite po 1/4 šalice svakog korijena – hortenzije, koštane srži i bijelog sljeza (ukupno 3/4 šalice korijenja).
Prelijte s 10 šalica hladne vode iz slavine.
Ostavite da se namače oko 4 sata; po želji može stajati i preko noći.
Nakon namakanja dodajte 250 g koncentrata višnje.
Zagrijte do vrenja, smanjite vatru i kuhajte još oko 20 minuta na laganoj vatri.
Kada se uvarak dovoljno ohladi, popijte 1/4 šalice.
Ostatak tekućine procijedite kroz gusto, po mogućnosti bambusovo cjedilo u sterilne staklene boce ili staklenke koje se mogu zamrzavati.
Dio uvarka držite u hladnjaku za naredne dane, a višak po potrebi zamrznite.
Korijenje koje je ostalo nakon cijeđenja nemojte baciti – spremite ga u zamrzivač, jer će se ponovno koristiti kasnije tijekom kure.
Čaj od peršina
Sastojci:
- 4 vezice svježeg peršina
- 1 litra vode
Priprema:
Peršin se koristi kao dodatni biljni čaj koji prati osnovni uvarak.
Četiri vezice svježeg peršina dobro isperite pod mlazom hladne vode.
Stavite ih u lonac s 1 litrom vode.
Zakuhajte i kuhajte oko 3 minute.
Maknite s vatre i ostavite da se čaj ohladi.
Kada bude mlak, popijte 1/4 šalice.
Oko pola litre čaja spremite u hladnjak, a ostatak po potrebi zamrznite.
Kuhani peršin više se ne koristi – možete ga baciti.
Budući da se biljni čaj relativno brzo kvari, i u hladnjaku ga je dobro prokuhati svaka četiri dana kako bi ostao svjež.
Dnevna mješavina za čišćenje bubrega
Svako jutro priprema se dnevna doza napitka koju pijete tijekom dana.
U veliku šalicu ulijte 3/4 šalice uvarka od korijenja i 1/2 šalice čaja od peršina.
Dodajte 20 kapi tinkture zlatnice (samo ako niste alergični na nju).
Umiješajte 1 čajnu žličicu biljnog glicerina.
Dobro promiješajte i pijte ovu mješavinu tijekom dana u manjim gutljajima.
Šalicu držite u hladnjaku između pojedinih doza.
Nemojte popiti cijelu količinu odjednom, kako biste izbjegli neugodu u želucu i osjećaj težine u području mjehura.
Ako imate vrlo osjetljiv želudac, započnite s polovinom doze i postupno je povećavajte, prateći kako se osjećate.
Ponovna uporaba korijenja i trajanje kure
Nakon otprilike 13 dana početna količina uvarka od korijenja obično se potroši.
Iz zamrzivača izvadite sačuvano korijenje koje ste koristili prvi put.
Stavite ga u nemetalnu posudu i prelijte s 6 šalica vode (manje nego prvi put).
Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri.
Procijedite i dobiveni uvarak spremite u staklene boce ili staklenke.
Ovaj uvarak koristite na isti način – u kombinaciji s čajem od peršina, tinkturom zlatnice i biljnim glicerinom.
Ova druga priprema obično traje još oko 8 dana, tako da cijeli ciklus traje približno 3 tjedna.
Nakon 3 tjedna postupak se može ponoviti s potpuno novom, svježom količinom bilja.
Za izraženije rezultate čišćenja bubrega obično se navodi ukupno trajanje kure od oko 6 tjedana, a kod težih tegoba i dulje, uz nužan oprez i nadzor stručnjaka.
Dodatci: Đumbir, Uva Ursi, vitamin B6 i magnezij
Uz biljni uvarak i čaj od peršina, Hilde Clark preporučuje i dodatnu podršku kapsulama i mikronutrijentima. U ovoj metodi navodi se sljedeće:
- kapsule đumbira: jedna kapsula uz svaki obrok, dakle najčešće tri puta dnevno
- kapsule Uva Ursi (medvjeđe uši): jedna kapsula za doručak i dvije za večeru
- vitamin B6 u dozi od 250 mg, jednom dnevno
- magnezijev oksid u dozi od 300 mg, jednom dnevno.
Preporučuje se da se ovi dodaci uzimaju prije obroka, kako bi se smanjila pojava podrigivanja i nelagode u želucu. Doze su konkretne i za neke osobe mogu biti visoke pa je važno da se ovakav režim uskladi s liječnikom, osobito ako imate kronične bolesti, uzimate lijekove, trudni ste ili dojite.
Kako odabrati kvalitetno bilje?
Kod ove kure iznimno je važna kvaliteta bilja. Korijenje bi trebalo imati snažan, karakterističan miris, što upućuje na svježinu i prisutnost aktivnih sastojaka. Svježe korijenje je u redu, ali se općenito savjetuje izbjegavanje praškastih oblika, jer se kod njih teže procjenjuje kvaliteta i češće brže gube ljekovita svojstva.
Hortenzija (Hydrangea arborescens) je čest cvatući grm iz čijeg se korijena u ovoj metodi priprema uvarak. Korijen Eupatorium purpureum potječe od divljeg cvijeta poznatog u tradicionalnoj biljnoj medicini.
Korijen bijelog sljeza ljepljive je teksture i tradicionalno se koristi za umirivanje sluznica i blago analgetsko djelovanje. Svježi peršin lako je dostupan u trgovinama i na tržnicama.
Zlatnica se može koristiti u obliku tinkture ili kao ljekovita biljka. Ako primijetite bilo kakvu alergijsku reakciju – osip, svrbež, otežano disanje – uporabu treba odmah prekinuti. Đumbir kupljen u trgovini (svježi ili sušeni) možete samljeti i staviti u kapsule. Uva Ursi se najčešće prodaje kao gotove kapsule ili suhi list u biljnim ljekarnama.
Prehrana, oksalati, fosfati i unos vode
U ovoj metodi čišćenja bubrega važnu ulogu ima i prehrana. Naglašava se da svakodnevno uzimanje vitamina B6 i magnezija može pomoći u sprječavanju oksalatnih kamenaca, ali samo ako se prestane piti klasični crni čaj. U jednoj šalici takvog čaja nalazi se značajna količina oksalne kiseline pa se preporučuje prelazak na biljne čajeve.
Kakao i čokolada također sadrže mnogo oksalne kiseline i u ovom pristupu ne preporučuju se kao učestali napitci.
Dodatno se upozorava na visoki unos fosfata. Oni su najčešće prisutni u mesu, kruhu, žitaricama, tjestenini i gaziranim pićima pa se smatra da takva prehrana može poticati stvaranje kristala fosfata i razvoj kamenaca. Kao protuteža predlaže se smanjenje unosa navedenih namirnica te povećanje unosa mlijeka (s oko 2 % mliječne masti), svježeg voća i povrća.
Vrlo je važan i dovoljan unos vode – preporučuje se popiti barem oko 2 litre vode dnevno kako bi se poboljšalo ispiranje bubrega i mokraćnog sustava te olakšalo izlučivanje kristala i toksina.
Koliko često provoditi čišćenje bubrega?
U ovoj metodi preporučuje se čišćenje bubrega provoditi otprilike dva puta godišnje. Navodi se tvrdnja da je moguće otopiti bubrežne kamence u razdoblju od oko tri tjedna, ali i da se, ako se osoba vrati starim navikama – svakodnevnom ispijanju crnog čaja, kakaa i napitaka bogatih fosfatima – novi kristali i kamenci mogu početi stvarati već u svega nekoliko dana pa čak i u roku od tri dana.
Važno je imati na umu da se radi o pristupu iz područja alternativne medicine, pa stupanj znanstvene potvrde može biti ograničen. Zbog toga je važno slušati svoje tijelo i ne ignorirati simptome poput jake boli u slabinama, krvi u mokraći, pečenja pri mokrenju ili povišene temperature – u takvim slučajevima potreban je hitan liječnički pregled.
Ovaj tekst ima informativan karakter i ne zamjenjuje medicinski savjet, dijagnozu ni terapiju, nego donosi detaljan prikaz metode koju je popularizirala Hilde Clark, kako biste mogli donijeti informiranu odluku što je najbolje za vaše zdravlje.







