People photo created by freepik - www.freepik.com

Ako su vam djeca odrasla, tada nemate mnogo odgovornosti prema njima. Samo dvije, kako je na jednom od seminara rekla poznata psihologinja Irina Mlodik: učiniti da vam mogu dolaziti i povjeravati se i s tugom i s radošću, a druga je da zaštitite svoje zdravlje i svoj duh, tako da vaše dijete bude uvjereno u vaše snage i ne sakrije od vas svoje stvarno teško iskustvo.

atma.hr – 78
Prvo morate izdržati njihova iskustva. Tako da za svaku svoju tugu, nevolju, imaju kamo otići. Ne u alkohol i droge, nego vama.

Ne možete zanemariti iskustva svog odraslog djeteta. Zagrlite ga. Recite nešto poput: da, nije lako. Pitajte što će učiniti. Nemojte paničariti. Pokušajte zajedno procijeniti rizike predloženih opcija. I pluseve također. Ako samo dijelite osjećaje, sjedite mirno. Bolje je šutjeti i kimnuti nego reći nešto pogrešno.

Savjet treba dati samo ako se to zatraži. Oblik savjeta: postupio bih tako, ili, imao sam slično iskustvo, postupio sam na ovaj način i žalim, ne žalim.

Ako su vas emocije prekrile, obasuli ste ih savjetima ili ukorima, pokrenuli lavinu što učiniti?

Shvatili ste tu tužnu činjenicu, izvinite se. Recite da se brinete oko ničega. Vaš sin ili kći trebali bi znati da možete izdržati njegove/njene emocije ili da vas njihova pogrešna djela neće uništiti. Tada postoji šansa da kontakt ne bude prekinut.

Briga o snazi vašeg duha također je vrlo važna, tako da vaše dijete bude uvjereno u vaše snage i ne sakrije od vas svoje stvarno teško iskustvo. Ako od svake vijesti ili najmanje promjene drhtite i hvatate se za tablete za smirenje – nećete znati ništa o stvarnom životu vaše djece.

atma.hr – 75
Ako ste iznijeli svoj problem, radujte se. Ako odrasla osoba može podijeliti nešto važno za njega, tada imate intimu. I ne trebate popunjavati prazninu među vama pitanjima o nebitnim stvarima.

Druga važna odgovornost roditelja odrasle djece je brinuti se o svom zdravlju. Jasno je da je život nepredvidiv, ali važno je raditi ono što je u vašoj moći. Nemojte pušiti, neumjereno piti alkohol, prejedati se nezdravom hranom, ne stresirajte, bavite se pristupačnim sportovima, družite se, smijte se, imajte hobi, čitajte, šetajte po svježem zraku…

Važno je da zbog nepažnje ne padnete u naručje svoje djece, već da budete dovoljno zdravi – što je dulje moguće.

Marina Speranskaya

Prevela: Iva Jukić

atma.hr – 78