Joga položaji izvijanja unazad otključat će duh srca, stvoriti vitalnu kralježnicu i pomladiti vas. Položaji joge izvijanja unazad „backbends“ su od neprocjenjive pomoći u održavanju pune mobilnosti i fleksibilnosti kralježnice, ramena, prsa i leđa. Oni poboljšavaju držanje tijela, vraćaju mladost, snagu i osjećaj slobode, stimuliraju bolji rad živčanog sustava, potiču rad i čišćenje bubrega… Zbog svog iznimnog utjecaja na mladost i zdravlje kralježnice zovu se i „anti-aging“ položaji.

atma.hr – 52
Nježan pristup

Izvijanjima unazad treba pristupiti nježno jer je neobičan položaj za kralježnicu. To su često dinamični položaji koji zahtijevaju svjesnost unutarnjih gibanja, te izgrađivanje energije i snage. Obično se izvode pred kraj prakse zbog svog inteziteta a svakako ih treba raditi nakon što se tijelo dobro ugrijalo Pozdravima Suncu ili nekim drugim slijedom. U njih se ulazi i izlazi postepeno, s punom pažnjom. Prethode im i prate ih savijanja prema naprijed i twistovi koji će neutralizirati bilo koje tenzije, donjeti ravnotežu i vratiti kralježnicu u normalan položaj.

Osnovni položaji su: Bhujangasana (Kobra) – majka svih izvijanja unatrag, Ustrasana (Deva), Setu Bandasana (Most), Dhanurasana (Luk), Urdhva Dhanurasana (Visoki luk) i Shalabasana (Skakavac) i Matsyasana (Riba).

kobra

dhanurasana,-bow-pose1

kapyasana,-monkey-pose

matsyasana,-fish-pose

Dobrobiti:

  • donose energiju, osvježavaju i okrepljuju tijelo i um
  • stimuliraju bolji rad živčanog sustava
  • povećavaju vitalnost kralježnice i protežu tijelo
  • otvaranje grudnog koša potiče cirkulaciju srca i pluća
  • potiče se rad i čišćenje bubrega
  • produbljuje se disanje
  • živčani sustav stimulira metabolizam i limfni sustav

Disanje

Kroz uvijanja unazad dah je u fazi punog udaha i srce je spljoštenije pa je puno teže disati (posebno udahnuti) i zbog toga je potrebno imati blag dah. Postepeno ga produbljujte i opuštajte. Udisanje se odvija kroz prednji dio tijela, posebno osjetite expanziju daha kroz grudni koš. Dah je dobar pokazatelj gdje je potrebna prilagodba, posebno ako je ograničen ili u panici. Možete zamisliti dugački kanal po sredini tijela kojim putuje dah, kisik i prana (vitalna životna energija). Osjetite mekoću, prepuštanje i otvaranje kroz ove duboke yoga položaje, te se nakon njihovog izvođenja odmorite u opuštajućem položaju.

Suosjećanost u akciji

atma.hr – 52
Izvijanja unazad otključavaju duh srca. Vježbajući ih prevladavaju se strah, tuga i frustracije, a nastavlja se kretati kroz život sa lakoćom. Srce se otvara prema strasti za ljubav i život. Potiče se oslobađanje energije srčane čakre (anahata) koja se odnosi na ono što nosimo u srcu, grlene čakre (vissudhi) kojom izražavamo ono što nam je na srcu, kao i čakre solarnog pleksusa (manipura) koja se odnosi na osobnu snagu, moć i ekspanziju. Ovisno o tome na čemu želite raditi, tamo usmjerite pažnju.

Iako na početku ovi položaji mogu biti vrlo izazovni, njihovo prakticiranje pomaže da se poveća energija i neutralizira depresija. Rastvara se oklop oko srca i na svijet se gleda iz drugačije perspektive. Oni koji imaju poteškoća sa izvijanjem unatrag mogu biti uplašeni suočavanjem sa životom ili davanjem sebe s ljubavlju. Proširite granice a blokirane energije čakri će se otvoriti ostavljajući um jasniji i više fokusiran.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga
www.yogazagreb.com

Prethodna objavaDokle god razmišljamo o problemu, sam problem nećemo riješiti
Slijedeća objavaTrešnja – iskoristite je maksimalno
Avatar photo
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science