Foto: pixabay.com

Svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom.

atma.hr – 39

UTORAK je dan kojim vlada Mars

Mars se na sanskritu zove Mangal i predstavlja energiju koja pokreće. Ističe volju za životom, djelovanje, snagu volje i znanje o onome što se zaista hoće. Simbolizira akciju, dinamiku i fizičku snagu. U svojim dobrim kvalitetama razvija optimizam, pravednost i donosi uspješan rad.

Utorak je dobar dan za sve poslove u koje je potrebno uložiti puno energije, za fizički rad, rekreaciju i sport. Na utorak je dobro započeti nove poslove i to donosi uspjeh. Obucite nešto u crvenoj, tamnocrvenoj ili koraljnoj boji. Mars pokreće, poduzima i razvija energiju za rast i razvoj. Obogatite i svoje jelo Marsovim biljima i začinima poput goruščice, bosiljka, peršina.

Na ovaj dan dobro je raditi nešto što smiruje strasti, ali istovremeno naglašava snagu koncentracije i izdržljivosti. U yogi uživajte u Ratnicima. Podsjetite se na svjesnost koju označavaju položaji ratnika (virabhadrasana) ili konjanika (ashva-sanchalasana).

atma.hr – 78
Pravi ratnik je mudar, staložen, pravedan, odlučan, koncentriran, discipliniran, postojan i hrabar.  On je budan i snažan ali istovremeno pun suosjećanja i dobrote. Odani je pratitelj i zaštita. Razmišljajte malo o tim kvalitetama u vama.

Kako je Mars povezan sa uzemljenjem i stabilnosti možete napraviti veći fokus i na asane koje razvijaju konvcentraciju i postojanost, poput Ratnika III, utkatasana (položaj moćnog čučnja), vrksasana (položaj stabla), patan-vrksasana (položaj srušenog stabla), natarajasana (položaj plesača) i sl.

Možete i više istraživati mulabandhu ili ashvini mudru koje vas povezuju sa energijom uzemljenja i buđenja.

Pranayama – Ujjayi dah: „Onaj koji se izražava glasnim disanjem“ ili „Onaj koji vodi prema pobjedi“. To je dah pobjednika. Potpuno i polagano disanje a istovremeno snažno i sigurno. Ono stvara tzv. zvuk valova koji se proizvodi u stražnjem dijelu grla. Ritam „valova“ pomaže nam održati pravilan i prirodan ritam disanja bez naprezanja.

Meditacija „Pozitivnih kvaliteta“: Usmjerite svoju pažnju na nekoga tko vas inspirira svojim dobrim odlikama. Izaberite kvalitete kao što su poštovanje, postojanost, snaga, devocija, strpljenje, suosjećanost i sl. Zatim prinesite cijeli svoj intelekt i pokušajte razumjeti svaki aspekt tih odabranih kvaliteta. Ova tehnika se može raditi bilo kad i bilo gdje, a plodovi znanja će vas približiti usvajanju tih kvaliteta.

atma.hr – 75
Pojačajte svoju koncentraciju danas – koncentracija je ključ uspjeha! Sjedište koncentracije nalazi se u točki između obrva.

Mars nam daje mudrost i odlučnost u našoj akciji, sposobnost pronaći pravi smjer u životu i donositi ispravne odluke. Utorak je dobar za poduzimanje takvih radnji i svakako budite aktivni danas.

Ukoliko se Marsova energija ne iskoristi prema van, ona ostaje potisnuta, poput plamena koji tinja. Fizičko vježbanje ili rad oslobađa ovu energiju, a ako je ne izrazite moguće vodi prema frustracijama (jer nismo aktivni ili nismo ništa poduzeli) i prema eksplozivnim reakcijama. Pojačajte svoju praksu yoge da bude danas dinamičnija.

Prethodna objavaHormon stresa vam može napraviti velike probleme: Smanjite razinu kortizola na ovaj način!
Slijedeća objavaVuk kojeg hraniš postaje jači!
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science