Sedam čakri na fizičkom tijelu centri su mentalne, duhovne i emocionalne energije. One su dio naše suptilne energetske prirode. Oku nisu vidljive te nije svima jednostavno shvatiti čemu one služe i kako djeluju. Otvaranjem svojih sedam čakri omogućavamo energijama da slobodno teku kroz tijelo za dobrobit mentalnog i fizičkog zdravlja. Tek kada su vaše čakre snažne i u harmoniji imat ćete snažan izvor iz kojega ćete crpiti energiju.

atma.hr – 78
Čakre su centri moći u vašem tijelu. Uspoređuju se sa zatvorenim pupoljcima lotosovih cvjetova koji se mogu otvoriti svim svojim potencijalom kada znamo kako ih aktivirati.

Kundalini je još jedan hinduistički koncept energije koja leži u dnu kralježnice, između korijenske i sakralne čakre, kao smotana uspavana zmija koja se može odmotati i osloboditi svoju energiju kada je to potrebno. Kundalini energija može spiralno putovati kralježnicom kroz sve čakre.

Neuravnoteženost u čakrama dovodi do osjećaja nezadovoljstva. Joga i meditacija mogu se koristiti za otvaranje čakri, tako da se aktiviraju i usklade.

Još jedan način usklađivanja čakri je korištenje svetog ljekovitog bilja koje se može koristiti za čajeve, mirisne štapiće, ulja i začine, te u aromaterapiji.

Biljke imaju vibracijsku frekvenciju koja je u sinkronizaciji s našim tijelom i psihom. Te vibracijske frekvencije biljaka pomažu kod uravnoteženja, iscjeljenja i energiziranja sedam glavnih čakri u tijelu.

Svojstva biljaka djeluju u skladu s našim energetskim sistemom i tako uklanjaju toksične elemente iz krvotoka, jačaju cirkulaciju i reguliraju protok kisika. Ako biljke koristite na odgovarajući način, možete si osigurati uravnoteženo stanje uma, tijela i duha.

Vaše čakre su u stanju pripravnosti i čekaju da vi aktivirate njihovu energiju, a to jednostavno možete učiniti s ovim svetim biljkama. Koristite ovaj vodič kako bi aktivirali i uskladili svojih 7 čakri sa 7 ljekovitih biljaka.

Pogledajmo koje su to biljke koje mogu otvoriti i uskladiti vaše čakre.

atma.hr – 52
7 biljaka koje usklađuju vaše čakre

1. čakra – Korijenska čakra – Muladhara

Aktivirajte i uskladite svoju korijensku čakru s korijenom od maslačka

Korijenska čakra nalazi se na dnu kralježnice u blizini trtice. Crvene je boje i povezuje vas s fizičkom stvarnošću.

Ona je najtjelesnija od svih jer je povezana s našim osnovnim potrebama preživljavanja. Povezuje nas sa zemljom putem koje dobivamo sve vitalne nutrijente esencijalne za preživljavanje, a ujedno je i mjesto otpuštanja tjelesnih toksina.

Ova čakra je ispunjena ako su vaša okruženja zadovoljavajuća i ukoliko se osjećate sigurnima u vašim životnim situacijama. Ukoliko se brinete oko životnih sredstava, to direktno utječe na vaš osjećaj sigurnosti i na stvari o kojima razmišljate.

Vaša korijenska čakra je odgovorna za aktiviranje fokusa na sadašnji trenutak i osigurava sve što je potrebno za vaš opstanak.

Neuravnotežena korijenska čakra dovodi do problema nogu, stopala, trtice, imunološkog sistema, depresije i  autoimunih nedostataka.

Čaj napravljen od korijena maslačka odličan je za uzemljenje korijenske čakre. Pomaže kod depresije, bolesti žučnog mjehura i visokog krvnog tlaka. Unos korijenskih plodova imat će također iscjeljujući utjecaj na korijensku čakru.

banner za knjige mudre

2. čakra – Sakralna čakra – Svadhisthana

Aktivirajte i uskladite svoju sakralnu čakru s nevenom

Sakralna čakra je narančaste je boje i nalazi se ispod pupka. Odgovorna je za seksualnost i na vašu sposobnost da doživite osjećaje.

Ukoliko primijetite kako se mučite s ovom čakrom, zaronite u srž svojih osjećaja kako bi pronašli odakle oni proizlaze. Dajte si vremena za istraživanje što osjećate i znajte kako je to uvijek dobro.

Kada dođe do blokade ove čakre, javljaju se poremećaji u prehrani, problemi urinarnog trakta, komplikacije reproduktivnih organa, povremene glavobolje, temperatura i emocionalni disbalans.

Biljka neven može se koristiti kako bi se postigla ravnoteža reproduktivnog sustava i aktivirala ova čakra. Njen snažan učinak potaknut će kreativnost u svim aspektima vašega života.

Također može biti koristan sladić, korijander, sjemenke crnog kima, komorač, cimet, vanilija, rogač, sezam.

atma.hr – 78
3. čakra – Solarni pleksus – Manipura

Aktivirajte i uskladite svoj solarni pleksus s ružmarinom

Solarni pleksus je mjesto gdje se pojavljuje „onaj osjećaj u trbuhu“ – instinkt. Ovaj energetski centar odgovoran je za emocionalno zdravlje i probavni trakt. Predstavljen je žutom bojom.

Ovu čakru primjećujemo u djelatnostima koje zahtijevaju samopouzdanje. Ona je centar moći emocija i pozitivne samokontrole. Kada dođe do blokade ove čakre, javlja se osjećaj bezvrijednosti i niskog samopouzdanja.

Javljaju se bolesti poput depresije i anksioznosti te počinjemo osjećati veliku razinu sumnje i nepovjerenja prema drugim osobama. Takva stanja dovode do loše probave, dijabetesa, problema s jetrom i bubrezima, anoreksije, bulimije i raka crijeva.

Kako biste oslobodili protok energije, možete koristiti ulje ružmarina. Ružmarin poboljšava probavu i uravnotežuje i usklađuje ovu čakru. Možete ga dodati kod pripreme mnogih jela.

Također može biti koristan celer, cimet, đurđica, metvica, anis, đumbir, komorač, matičnjak, kurkuma, kim.

4. čakra – Srčana čakra – Anahata

Aktivirajte i uskladite svoju srčanu čakru s glogovim bobicama

Iz srčane čakre dolazi razumijevanje drugih ljudi. Obuhvaća djelovanje iz samilosti i empatije prema drugima. Četvrta čakra je centar ljubavi, suosjećanja i opraštanja našeg tjelesnog energetskog sustava.

Kada je ova čakra blokirana, osjećamo se nepovezano i teško nam je voljeti sebe kao i one oko nas.

Javljaju se problemi usporene cirkulacije na fizičkoj razini, nedostatak empatije na emotivnoj razini i nedostatak vjere na duhovnoj razini. Mnoga pitanja vezana za ljubav, tugu, mržnju, ljutnju, ljubomoru, strah od izdaje, usamljenost kao i mogućnost izlječenja sebe i drugih smještena su u četvrtoj čakri.

Možete koristiti čaj od glogovih bobica za aktivaciju i usklađivanje srčane čakre i krvožilnog sustava.

Čaj ili tinktura od gloga povećat će vaše povjerenje u proces života i ohrabriti vas da se osjećate sigurno povodeći se za vlastitim srcem. Također pomaže osnažiti srce i krvne žile.

Također možete koristiti papar, jasmin, lavandu, mažuran, kadulju, bosiljak, timijan i peršin.

atma.hr – 52
5. čakra – Grlena čakra – Vishuddha

Aktivirajte i uskladite svoju grlenu čakru s algama

Grlena čakra se aktivira kada komuniciramo i plave je boje. Povezana je sa štitnjačom kojoj je potreban jod za normalno funkcioniranje. Kada je ova čakra otvorena, naš govor postaje snažniji, mudriji i svoju namjeru drugima možemo iskomunicirati bez poteškoća.

Jednom kad imate samopouzdanje koje dolazi iz srca, izražavanje je jednostavno. To je najautentičnije izražavanje vas samih. To je izražaj vaše istine prema cijelom svemiru.

Što smo stabilniji u nižim čakrama, to ćemo bolje moći raditi na višim. Ako obuhvaćate energiju nižih čakri i izražavate se kroz grlenu čakru, vaša će sposobnost izražavanja postati pravilna i ispunjavajuća.

Neuravnotežena grlena čakra dovodi do problema sa štitnjačom i laringitisom na fizičkoj razini, suovisnosti na emotivnoj razini, nejasne misli na mentalnoj razini te nesigurnost na duhovnoj razini. Pričamo bez da smo promislili što želimo reći i teško nam je istinski se izraziti. Također se javlja osjećaj nervoze, straha i anksioznosti.

Alge se od davnina koriste za poboljšanje funkcije štitnjače. Alge također sadrže i mnoge druge esencijalne hranjive tvari i minerale koji pomažu tijelu. Grlena čakra će vam biti zahvalna ako u svoju prehranu uvrstite alge.

Također može biti od koristi matičnjak, kadulja, eukaliptus i crvena djetelina.

banner za knjige AYURVEDA

6. čakra – Treće oko – Ajna

Aktivirajte i uskladite svoju čakru trećeg oka s vidovom travom (vidac)

Čakra trećeg oka je povezana s odlučivanjem i jasnom vizijom, intuicijom i pinealnom žlijezdom. Njena manifestacija je sposobnost uistinu vidjeti ljude kakvi jesu.

To je sposobnost gledanja kroz oklope koje stavljamo i razumijevanja zašto smo ono što jesmo. Kada komunicirate s nekim i znate kako vam lažu ili nešto ne otkrivaju, to je energija vaše čakre trećeg oka.

To je sposobnost koliko možete prepoznati istinu i iznijeti vaše uvide. Imati treće oko otvoreno znači prikupiti sve djeliće slike koji objašnjavaju zašto netko djeluje na određeni način. Obuhvaća sposobnost vidjeti što osoba uistinu govori, bez obzira na riječi.

Kada je ova čakra blokirana nedostaje nam mašte i intuicije što rezultira lošim izborima i samozavaravanjem. Fizički, oslabljena šesta čakra uzrokuje probleme s očima i ušima, glavobolje, migrene, nesanicu pa čak i noćne more.

Ova čakra je duboke indigo boje i može se aktivirati s vidovom travom. Možete je koristiti kao začin ili kao čaj.

Također mogu biti od koristi menta, pelin, mak, jasmin, ružmarin i lavanda.

atma.hr – 78
7. čakra – Krunska čakra – Sahasrara

Aktivirajte i uskladite svoju krunsku čakru s lavandom

Krunska čakra spaja nas s božanskom energijom. Ova se čakra povezuje s mudrošću, prosvjetljenjem i transcendencijom. Ona obuhvaća energiju svih čakri i daje mogućnost sagledati cijelu sliku sa svim detaljima u svemiru. Odnosi se na povezivanje vaše svijesti s višim razinama sebe i znanjem koje nam je dostupno.

Tjelesna manifestacija krunske čakre je imati unutarnje znanje što raditi u životu. To je sposobnost vidjeti sve mogućnosti prije nego se ostvare i vidjeti kako su svi detalji međusobno povezani i čine ovaj svijet.

Kada je ova čakra očišćena i otvorena možemo doživjeti božansko spajanje i kozmičku ljubav koja traje zauvijek. Naša jedinstvena frekvencija usuglašena je s čitavim kozmičkim poretkom.

Kada je krunska čakra blokirana ili zatvorena ne možemo osjetiti duhovnu povezanost i čini nam se kao da živimo bez ikakvog smjera i svrhe.

Na fizičkoj razini blokada dovodi do depresije, poremećaja živčanog sustava, migrene, nesanice, poremećaja pažnje i disleksije, a u ekstremnim slučajevima uzrokuje deluzije i mentalne bolesti.

Studija o uporabi eteričnih ulja i njegovog utjecaja na stres pokazuje da se broj otkucaja srca smanjio uz korištenje eteričnih ulja i aromaterapije, što je dovelo do smanjenja stresa kod pacijenata.

Smanjenje stresa je korisno za aktiviranje i usklađivanje krunske čakre, a korištenje svete biljke lavande pridonosi njenom otvaranju.  Spajanje s božanskim i svojom beskrajnom snagom ključno je za krunsku čakru. Predstavljena je ljubičastom bojom i aktivira je miris lavande.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić