Iako s veseljem očekujemo blagdane, ovi su dani često ispunjeni nervozom, umorom i osjećajima poput razočaranja i malodušnosti. Izluđuju li vas ili deprimiraju blagdanska druženja? Jesu li vam obiteljska okupljanja više napor nego užitak?

atma.hr – 52
Prije nego što okrivite svoje najbliže za unošenje stresa i napetosti promotrite svoj dom i način na koji ga uređujete za Božić. Kako biste postigli ugodnu atmosferu te smanjili nervozu i napetost, možete primijeniti nekoliko jednostavnih savjeta.

Za ukrašavanje često upotrebljavamo preveliku količinu žarke crvene boje te puno sjajnih blještavih predmeta, upaljenih svijeća i treptave ukrasne rasvjete.

Svi ti dekori mogu pridonijeti svađama i nervozi budući da djeluju poticajno na naš um. Stoga se preporučuju ukrasi tamnozelene boje radi postizanja pozitivnog raspoloženja. Zimzelene grančice, vjenčići, dekoracije i zeleni stolnjaci odlično će ublažiti prejako djelovanje crvene boje i rasvjete u prostoru.

Čest je slučaj da kroz godine skupimo velik broj božićnih ukrasa i dekoracija – prije svakog Božića kupimo još nešto novo, a staro ne bacimo. Nemojte stavljati sve ukrase, napravite selekciju i odaberite samo ono što vam se zaista sviđa te svakako pripazite na količinu.

Budući da je vaš dom i bez ovih dodatnih predmeta u velikoj mjeri popunjen namještajem, lako može doći do potpune zagušenosti prostora što dovodi do nervoze i svadljivosti. Odjedanput naš prostor postaje puno manji nego što smo navikli te svi na podsvjesnoj razini postajemo teritorijalno pomalo klaustrofobični.

atma.hr – 52
Ako je moguće, poželjno je da nekoliko manjih komada namještaja maknete kako ne bi došlo do prenatrpanosti i otežanog kretanja kroz dom. Sukladno tome, odaberite drvce prikladne veličine i nemojte ga pretjerano nakititi. Preveliko božićno drvce zatvorit će cijeli prostor na isti način kao da ste stavili predimenzioniran masivan regal u malu sobu.

Kako bismo pridonijeli kvalitetnijoj povezanosti obitelji, poželjno je da svaki član postavi barem jedan ukras na jelku budući da tim činom postavlja i svoju osobnu energiju.

Također se osim plastičnih i staklenih kuglica preporučuju ukrasi od tkanine poput mašni i traka budući da će one svojom teksturom “omekšati” ukupne dekoracije.

banner himalajska lampa

Blagdanski stol poziva nas na ugodno druženje, a za pozitivnu atmosferu i ležernu komunikaciju najpovoljniji je okrugli stol. Kod pravokutnog stola nikako se ne preporučuje da supružnici sjede jedan nasuprot drugom budući da je to pozicija rivalstva.

U praznično doba emocije su pojačane pa su osim ugodnih trenutaka često prisutne svađe i nesuglasice. Kad supružnici sjede u poziciji rivalstva, još će lakše doći do nesporazuma. Stol ukrasite s puno tamnozelenih ukrasa i tkanine.

Za ugodnu atmosferu svakodnevno zapalite aroma lampicu s uljima mandarine, naranče, limuna ili cimeta.

Ovih se dana često fotografiramo pa je poželjno imati na umu da je fotografija s troje ljudi poredanih u jednom redu izuzetno nepovoljna. U slučaju da se obitelj sastoji od tri osobe, one trebaju pozirati u formi trokuta pri čemu se osoba koja najviše zarađuje smješta u gornju poziciju.

atma.hr – 52
Pokušajte svaki dan otići u šetnju kako biste izbjegli stvaranje tenzija koje u nama nastaju zbog previše hrane, svjetlucavih predmeta, svijeća (energija vatre) i povećanog broja gostiju.

Nakon šetnje popijte topli napitak u koji ste stavili začine poput cimeta, klinčića, muškatnog orašćića i đumbira.

U doba darivanja nemojmo zaboraviti na one koji ne mogu uživati u blagdanskom obilju. Stoga pregledajte igračke i odjeću svoje djece, smočnicu, garderobni ormar i cipele. Zasigurno ćete pronaći puno stvari koje ne upotrebljavate – podijelite to svoje blago s onima koje naša odjeća, igračke i hrana mogu itekako usrećiti.

Vjera Tomaš, savjetnica za feng shui / kreativandom.com

zena.hr