Crna sol (također poznata kao Kala Namak i Sanchal) je posebna vrsta Indijske vulkanske kamene soli. Crna sol u stvari nije crna, nego ima ljubičastu boju i karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuhanih jaja.
Crna sol se dobiva iz vulkanskih područja Pakistana i Indije. Koristi se u Indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan okus salatama, zakuskama, čatnijima i drugih Indijskim jelima.
Ovaj začin je također vrlo popularan u zapadnom svijetu, posebice kod vegana i vegetarijanaca. Često se koristi u jelima, koje oponašaju okus i miris jaja, na primjer, dodaje se u tofu ili panir, koji se zatim koriste u jelima umjesto jaja.
Prema Indijskoj medicinskoj znanosti, ayurvedi, crna sol je vrlo zdrava namirnica.
Ayurveda smatra, da crna sol...
- dobar izvor željeza
- poboljšava probavu
- pomaže protiv nadutosti i zatvora
- sprečava žgaravicu
- poboljšava vid
- pomlađuje organizam
Prema ayurvedskim liječnicima, morska i posebice kamena sol su najbolje za zdravlje. Za razliku od obične soli one ne povećavaju sadržaj natrija u krvi i zbog toga posebno se preporučuju pacijentima sa visokim tlakom.