JANTRA GANEŠE (Ganesha yantra)

10. GANEŠAMjesto: ULAZNI DIO, SOBA ZA MEDITACIJU, VIDLJIVO MJESTO, NOVČANIK

Dan: UTORAK, SRIJEDA

Usmjerenje kod aktivacije: NOVI POČETAK, OTKLANJANJE PREPREKA, ZAŠTITA

Više:

GANEŠA JANTRA je prva JANTRA u ciklusu DEVATA jantri. Donosi nam energiju početaka, otklanjanje prepreka na putu, zaštitu na tom putu te daje mudrost i sreću.

GANEŠA je i sam Bog obrazovanja, znanja i mudrosti te zaštitnik ĐJOTIŠA-vedske astrologije. On će nam dati ono što iskreno tražimo, osim ako za nas nije bolje da to ne dobijemo. Otklanjanje svih prepreka na putu dharme jest zasigurno njegova misija i tko god u tom pogledu iskreno zatraži pomoć dobit će je. On je iznad dualnosti ovog materijalnog svijeta i nije naklonjen niti relativnom niti apsolutnom.

U VASTU, odnosno prostoru gdje boravimo,  JANTRU GANEŠE ponajbolje je staviti tamo gdje nam je najvidljivija, najdostupnija, tamo gdje ćemo najlakše doći u kontakt sa njom. To može biti kod samog ulaza u prostor, dnevna soba, radna soba, soba za meditaciju ili na sjeveroistok stana koji je najviše pod utjecajem duhovnih energija. JANTRA nam pomaže da se pokrenemo, te nam otklanja prepreke do uspjeha na tom putu.

Prije svakog značajnijeg poduhvata ili akcije možemo mantrati mantru GANEŠE, sa gledanjem  i meditacijom na jantru , te se time na dubljoj razini spajamo sa tom energijom, osvještavamo je, te joj dajemo zahvalnost. Usmjerenje u ovom procesu može ponovno biti za pomoć kod pokretanja nečega, zaštitu na tom putu, te otklanjanje prepreka. Ovu JANTRU je vrlo korisno držati i u novčaniku te je imati uvijek uz sebe.

Vrlo korisno je novčanik JANTRU GANEŠE postaviti uz svaki VASTU OLTAR PET ELEMENATA koji kreiramo u prostoru. To može biti oltar za bilo koje područje našeg života. Na sjeveru npr. kreiramo oltar za financije i biznis (MERKUR), na sjeveroistoku oltar za djecu i duhovnost (JUPITER), na istoku oltar za zdravlje i jasnoću (SUNCE), na jugoistoku oltar za ljubav i umjetnost (VENERA), na jugu oltar za sport i nekretnine (MARS), na jugozapadu oltar za originalnost i preobrazbu (RAHU), na zapadu oltar za dugovječnost i zemljišta (SATURN) te na sjeverozapadu oltar za obitelj i odnose. Svako područje našeg života ima svoje područje u prostoru. Izradom VASTU OLTARA PET ELEMENATA te njegovim aktiviranjem, mi se povezujemo sa PET ELEMENATA, sa određenom PLANETOM i usmjerenjem koje nam je prioritet, te aktivacijom OLTARA odašiljemo našu želju direktno u svemir. JANTRA GANEŠE je tu vrlo korisna jer kod svake naše želje i usmjerenja dobro je da imamo pokretačku energiju uz nas te da su nam otklonjene prepreke na tom putu, a tu nam bezrezervno pomaže GANEŠA.

atma.hr – 52

JANTRA VASTUPURUŠE (Vastupurusha yantra)

11. VASTUPURUŠA 510x510 1Mjesto: ULAZNI DIO, CENTAR, IZNAD VRATA OŠTEĆENOG PROSTORA

Dan: ČETVRTAK, PETAK, NEDJELJA

Usmjerenje kod aktivacije: ZAŠTITA, ZAHVALNOST DUŠI PROSTORA

Više:

JANTRA VASTUPURUŠE je jedna od najvažnijih jantri u VASTUU. Povezuje nas sa prostorom u kojem boravimo, ispravlja nepravilnosti u njemu i štiti nas.

VASTUPURUŠA je u duša prostora u kojem boravimo. Između četiri zida stvara se elektromagnetsko polje koje vibrira. Po vedama svaki takav prostor je ŽIV. Još je Nikola Tesla davno rekao da ako želimo da uđemo dublje u strukturu svemira uvijek ćemo se vratiti na energiju, titraj i vibraciju. Dakle prostor titra i ti titraji se prenose na nas preko naše aure, odnosno psihe.  Tada mi poprimamo frekvenciju prostora koja nam može donest uspjeh i prosperitet u  nekom području života, ako je prostor povoljan i usklađen  sa prirodnim frekvencijama, ili nam može donest težinu i prepreke u drugom području, a ako je prostor oštećen u tom dijelu u odnosu na prirodne principe.

Prema tom principu VASTUPURUŠE postoji VASTUPURUŠA MANDALA prema kojoj možemo objasniti svaki omeđeni prostor. Glava VASTUPURUŠE nalazi se na sjeveroistoku, gdje je i element VODE i ETERA, dok su noge na jugozapadu, gdje je element ZEMLJE. U sredini nalazi se PUPAK VASTUPURUŠE i element ETERA, kao najosjetljivije mjesto prostora. Po samoj toj logici sjeveroistok prostora, gdje je i glava VASTUPURUŠE, koji nam donosi inteligenciju, čistoću i otvorenost, bi trebao biti lagan i prozračan sa puno otvora. Nasuprot tome jugozapad prostora, povezan sa stopalima VASTUPURUŠE, donosi stabilnost i sigurnost ako je težak, zatvoren sa vrlo malo ili ništa otvora. Središte prostora je mjesto gdje se centriraju energije cjelokupnog prostora, te je zato potrebno da je središnji dio slobodan i po mogućnosti otvoren ka nebu što nam donosi spoj sa izvorom. Na jugoistoku prostora nalaze se zglobovi VASTUPURUŠE , element VATRE, te značajke topline, dinamike, pokretnosti i energije. Nasuprot je sjeverozapad i element ZRAKA koji je vezan uz prohladnost, kretanje, komunikaciju i razmjenu.

Navest ću tri primjera iz stvarnih situacija gdje postoje oštećenja vitalnih točaka kod VASTUPURUŠA MANDALE i kako se to reflektira u životu. Prvi primjer gdje je wc školjka na vratu VASTUPURUŠE na sjeveroistoku (dakle najprljavija energija na dijelu odakle dolazi najfinija i životno najpodržavanija energija). Stanarima teško ide u životu, za sve što žele trebaju se jako puno  truditi a da bi dobili malo, postoji strah od budućnosti, teškoće sa djetetom odnosno kćerkom, kćeri vlasnice je dijagnosticiran problem štitnjače. Drugi primjer gdje nedostaje jugozapadni dio te je velika staklena stijena na tom dijelu (dakle stopala VASTUPURUŠE nemaju oslonca). Stanari nemaju sigurnosti i stabilnosti, pritisak na mental, destruktivne i suicidalne misli, stalno neke čudne teškoće i karmičke zavrzlame, entiteti u kući. Treći primjer gdje je debeli nosivi zid te veliki ormar na sredini prostora, odnosno na pupku VASTUPURUŠE. Stanari ne mogu izraziti u životu svoje kvalitete (zbog toga što element ETER povezuje sve ostale elemente te ako je on blokiran to se odražava na sve u životu), stalni osjećaj skučenosti i nemogućnosti širenja te izražavanja svoje moći, fizički problem sa kičmom i trećom čakrom, spriječen kontakt sa izvorom i sa svojom prirodom, problem komunikacije.

Po Ganaphati Staphatiju, jednom od najvećih VASTU projektanata svih vremena, kuća bez primjene VASTU principa je bolesna. To znači da njezina svijest nije u skladu sa univerzumom niti sa stanarima u njoj. Bolestan objekt može crpiti energiju od stanara pokušavajući se, na neki način, boriti za svoj život. No, rezultat na kraju bude da se stanari na kraju počnu sami boriti za svoj život. Ako VASTUPURUŠA nije zadovoljan, dakle ako prostor nije usklađen sa VASTU prirodnim principima, sigurno će na svojoj koži to osjetiti i stanari. Zbog toga se JANTRA VASTUPURUŠE postavlja u središte kuće, kod ulaza, ili iznad vrata neke prostorije koja je oštećena. Pružimo zahvalnost VASTUPURUŠI.

atma.hr – 52

JANTRA KUBERE (Kubera yantra)

12. KUBERA 510x510 1Mjesto: SJEVER, KOD ŠKRINJICE SA NOVCEM, NOVČANIK

Dan: ČETVRTAK, PETAK, NEDJELJA

Usmjerenje kod aktivacije: OBILJE, BOGATSTVO

Više:

U današnjem društvu ova JANTRA je jako popularna. Donosi energiju obilja i materijalnog bogatstva, otvara mogućnosti za nove izvore prihoda, povećava protok sredstava te potiče akumulaciji bogatstva. Božanstvo KUBERA je rizničar svih bogatstava i u kući ili prostoru uvijek je smješten na SJEVERU. Smatraju ga i čuvarem sjevera. On je i bankar bogova tako da na sjeveru se stavlja škrinjica, sef ili trezor sa novcem. Ako je tu škrinjica sa novcem dobro je da novac cirkulira odnosno da se povremeno stavlja i uzima iz te škrinjice. Ako tu ima novca zelene boje (novčanice zelene boje kao dolari) tim bolje jer taj dio pripada MERKURU, a on je zelene boja.

Sa zahvalnošću obraćajući se KUBERI sa usmjerenjem ka KUBERA JANTRI, on će nam pomoći da nam se poveća bogatstvo i prosperitet te da nikad ne bude nestašice novca u našem životu. Tu su mogućnosti obilja iz raznih prihoda te otvaranje drugih puteva preko kojih se može dobiti više materijalnog blagostanja. Dakle, sa KUBEROM možemo imati materijalnu udobnost, dobar životni stil te dobar i stalan protok prihoda.

Kako da odredimo gdje postaviti škrinjicu u našem prostoru? Stanemo u centar našeg prostora i odredimo smjer sjevera. Na liniju sjevera do vanjskog zida stavimo škrinjicu sa novcem koja se otvara prema sjeveru. Ako želimo štedjeti i držati veću količinu novca, dragulja ili sl. u teškom sefu, onda taj sef stavimo u južni dio sjeverne sobe. JANTRU KUBERE stavimo do toga na zid  ili u samu škrinjicu. Isto tako možemo ju držati uz sebe, u novčaniku na primjer, tako da nam stalno donosi novac.

Jedan od najzanimljivijih VASTU OLTARA PET ELEMENATA koji ljudi vole raditi je oltar za obilje i bogatstvo. Navest ćemo postupak izrade tog oltara na sjeveru našeg prostora gledano od središta. Vladar je MERKUR. Dakle, MERKUROV dan je SRIJEDA tako da aktiviramo oltar u srijedu. Na policu ili stol stavimo zeleni stolnjak koji usmjerimo ka sjeveru. Ako nam je lakše možemo ucrtati križ te jedan krak usmjeriti na sjever. Gledano iz sredine stolnjaka na područje jugoistoka i VATRE postavimo zelenu svijeću. Na područje jugozapada i ZEMLJE postavimo  kipić Ganeše. Na područje sjeverozapada i ZRAKA postavimo  mirisni štapić. Na područje sjeveroistoka i VODE  postavimo staklenu čašu sa vodom. U sredinu na područje ETERA postavimo zvonce. Navedeni elementi mogu varirati ovisno o našoj želji i mogućnosti. U sredinu također stavimo tanjurić sa nekim našim prinosom kao npr. komad dragog nam nakita. Tu postavljamo i JANTRU MERKURA te novčanik JANTRU GANEŠE koje se postavljaju u smjeru istoka. Isto tako i papirić sa našom željom kao bogatstvo, obilje ili novac. Bitna stvar je da u pozadinu oltara postavimo osobni simbol koji u ovom slučaju može biti velika JANTRA KUBERE. Osobni simbol a i cijela kreacija oltara je nešto što nas emotivno uvlači u cijelu priču. Sada smo spremni za aktiviranje oltara. Zatvorimo oči, opustimo se i krećemo. Prvo zapalimo svijeću. Idemo u smjeru kazaljke na satu te onda uzmemo u ruke kipić Ganeše i poljubimo ga. Onda zapalimo mirisni štapić. Pa popijemo gutljaj vode. Te zazvonimo zvoncem. Usmjerimo se na želju, dakle na bogatstvo, obilje, novac… Mantramo za MERKURA minimalno desetak puta ali možemo i više dok ne osjetimo da zavibrira. Moćan broj je 108. Posle toga mantramo za GANEŠU također minimalno desetak puta ili više. Kada završimo napravimo zahvalu sa sklopljenim rukama ispred grudi. Upaljen oltar odašilje frekvenciju naše želje preko PET ELEMENATA u svemir te nas povezuje sa beskonačnom moći svemira. Ponavljamo proces svakog dana da manifestacije ili minimalno četrdeset dana. Nakon toga, ako želimo, možemo paliti oltar samo srijedom.

atma.hr – 52

JANTRA NARASIMHE (Narasimha yantra)

13. NARASIMGHA 510x510 1Mjesto: JUG, JUGOZAPAD, IZNAD LOŠIH ULAZA, AUTO, NOVČANIK

Dan: UTORAK

Usmjerenje kod aktivacije: ZAŠTITA OD SVIH LOŠIH ENERGIJA I ZRAČENJA, ZAŠTITA OD NAŠIH UNUTARNJIH DEMONA

Više:

NARASIMHA je avatar koji štiti i uništava neprijatelje. On je poznat kao veliki zaštitnik koji brani i štiti svoje poklonike i sve koji mu se obrate u nevolji. Ima osobine snage, hrabrosti, nezavisnosti, nepobjedivosti i inteligencije. Čuvar je svemira i osigurava opće blagostanje. Također predstavlja pobjedu dharme nad adharmom, odnosno dobra nad zlom.

JANTRA NARASIMHE se stavlja na jug i jugozapad ako su previše otvoreni. Može se postaviti i na mjesto koje treba zaštititi kao auto, ured na poslu, kotlovnicu. Vrlo je bitna i kod loše smještenog ulaza, te se stavlja iznad vrata ulaza. Ona također funkcionira i kod štetnih zračenja kao podzemne vode ili sličnih uznemirenja kao entiteti i dr. Otklanja strahove i negativne misli. Djeluje i na sve vrste suptilnih poremećaja koje uzrokuju duhovi ili negativna bića. Njezin učinak općenito je uravnoteženje, neutralizacija te zaštitno jačanje. Kod aktivacije usmjerimo se da smo zaštićeni i sigurni. Novčanik jantra ja prikladna da je nosimo uza sebe te da imamo stalnu zaštitu.

Oni koji krenu sa duhovnim putem ovo božanstvo štiti i od unutrašnjih neprijatelja kao što su ljutnja, požuda, pohlepa, zavist i iluzija. Ustvari štiti nas od naših unutrašnjih demona. Isto tako, jača nas te štiti od negativnih planetarnih utjecaja te uznemirujućih utjecaja svih vrsta. Također možemo matrati uz ovu JANTRU čime jačamo te energije koje ona predstavlja, te im dajemo zahvalnost.

Kod meditacije na NARASIMGHA JANTRU postavimo je ispred sebe u ravnini očiju. Najbolje je ako JANTRU postavimo na sjeveroistok prostora te mi sjednemo u tom smjeru. Opustimo se sa nekoliko dubokih udaha i izdaha. Gledamo u JANTRU usmjereni na središnju bindu točku dok ćemo perifernim vidom vidjeti obrise cijele jantre. Mantrom možemo oživiti i prizvati energije ove jantre. To je kao prizivanje nečijeg imena i pozivanjem osobe na odgovor. Na isti način, kad se priziva mantra, dizajn jantre „čuje“ vibraciju i kao rezultat oživljava. Mantra se može ponoviti naglas ili tiho u umu. Gledajući u nju, boje, geometrija i vibracija same JANTRE polako će pronicati u nas na dubokoj razini te nas povezivati sa njezinim dobrobitima. Nakon nekog vremena promatranja središta jantre , odnosno bindua, polako zatvorimo oči. Dopustimo da se slika dizajna jantre preseli u um unutar nas te da se „opere“ u našoj svijesti.  Dok slika blijedi promatramo senzacije i spokoj koji nastaje. Događa se transcediranje. Uživamo u miru. Kad osjetimo da je proces dovršen osjetit ćemo unutarnji osjećaj energije za kretanjem. Polako se vraćamo u stvarnost. Tradicionalno da bi se u potpunosti iskoristile dobrobiti određenog dizajna, ovaj proces je dobro ponoviti više puta ili dana. Moćan vedski broj je 40 dana.

Radeći sa ovom jantrom, shvatio sam koliko je ona bitna u današnje vrijeme te koliko je ljudima potrebna, a s obzirom da se puno susrećemo sa svim oblicima izazovnih energija.


GDJE KUPITI DEVATA JANTRE?

Devata jantre možete naručiti putem Atminog webshopa:

KOMPLET S 10% POPUSTA – OVDJE

SVAKA JANTRA ZASEBNO – OVDJE

atma.hr – 52