Lijeska (lat. Corylus avellana) grmolika je biljka široko rasprostranjena po Europi i Zapadnoj Aziji. Obično naraste između tri i osam metara u visinu te daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lješnjake. Lješnjak spada u skupinu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti diljem svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima. Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800 tisuća tona lješnjaka.
Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti okus kao i visoke nutricionističke vrijednosti. Lješnjak je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udio u njegovim ukupnim masnoćama.
Odličan izvor nutrijenata
Lješnjaci spadaju u hranu relativno bogatu kalorijama pa tako 100 grama lješnjaka sadrži 628 kcal. Najveći udio u 100 grama lješnjaka otpada na masnoće, približno 61 gram. Ovdje posebno dolaze do izražaja zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline s udjelima 7,9 grama na 100 grama. Lješnjak je jako dobar izvor dijetalnih vlakana pa tako 100 grama lješnjaka sadrži 10 grama vlakana, što je 39 posto dnevno preporučene količine.
Proteini su također sastavni dio ove namirnice. Nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lješnjaka, što je oko 30 posto dnevno preporučene količine za prosječnu osobu. Lješnjaci su jako dobar izvor minerala – mangana, bakra, magnezija fosfora I željeza. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom.
Ljekovita svojstva lješnjaka
Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina te minerala i vitamina, lješnjaci su bogati i fitosterolima. Fitosteroli su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porijekla. Cijenjeni su zbog svoje sposobnosti sprječavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.
Oleinska masna kiselina je još jedan izvrstan ljekoviti nutrijent koji sadrže lješnjaci. Oleinska kiselina djeluje na smanjenje krvnog tlaka kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno znamenito svojstvo ove masne kiseline je njeno djelovanje na moždanu aktivnost i pamćenje. Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno poboljšati pamćenje.
Lješnjaci sadrže i omega-3 masne kiseline. Ove poznate masne kiseline imaju brojne dobrobiti za zdravlje, zbog čega mnogi stručnjaci preporučuju njihovu redovnu konzumaciju.
Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lješnjaci su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.
Zanimljivo je da je lješnjak jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom. Tako se u samo dvije minute kuhanja uništi gotovo 90 posto folata u povrću. Folna je kiselina neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.
Iz svega nabrojanog vidljivo je da su lješnjaci, zajedno s ostalim orašastim plodovima, jako zdrava i vrijedna namirnica.
Ona, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, pomaže u:
- sprječavanju kardiovaskularnih bolesti
- smanjivanju rizika od nastanka tumora
- borbi protiv slobodnih radikala
- poboljšavanju pamćenja i mentalnih sposobnosti
- smanjivanju lošeg kolesterola
- jačanju imuniteta
- zdravom razvoju fetusa
Ulje lješnjaka
Ako imate masnu i problematičnu kožu, ulje lješnjaka vam može pomoći. Ovo ulje vrlo se brzo upija u kožu i ne ostavlja mastan trag. Zbog toga je odlično rješenje za njegu masne i mješovite kože. Pomaže i kod proširenih vena, akni, ispucalih kapilara, strija, ožiljaka i celulita.
Kupovanje, čuvanje i primjena lješnjaka
U našim krajevima lješnjak je vrlo rasprostranjen pa ga nije teško naći u trgovinama ili na tržnicama. Lješnjake možete kupiti u ljuski ili očišćene. Najduže će trajati ako ih čuvate u ljuski, čvrsto zatvorene u plastičnoj posudi ili vrećici. Ako ih držite u hladnjaku, lješnjaci će ostati upotrebljivi do godinu dana. Lješnjaci koji nisu u ljusci imaju znatno kraći vijek trajanja pa ih u hladnjaku možete čuvati maksimalno šest mjeseci. Osim u raznim kremama, kolačima i tortama, lješnjaci se mogu koristiti i u juhama, nadjevima, tjesteninama, sladoledima, umacima. Ako želite dobiti najviše dobrobiti od lješnjaka, namočite ih preko noći da biste aktivirali enzime, a zatim ih pojedite sirove, bez termičke obrade. Lješnjaci su, kao i ostali orašasti plodovi, vrlo zdrava i korisna namirnica. Jedite lješnjake što češće, po mogućnosti svakodnevno.