Htjeli biste promijeniti svijet? Mijenjajte svoju životnu priču!

don miguel small

Don Miguel Ruiz liječnik je i šaman koji potječe iz meksičke toltečke obitelji. Autor je bestselera „Četiri sporazuma sa samim sobom“, koji je mnogima promijenio život. Ovaj mudri čovjek iznimne energije i emocije poziva sve nas da mu pomognemo promijeniti svijet. No pritom ne misli na vanjski svijet, nego na naš osobni.

„Mnogi ljudi žele mijenjati svijet tako da pokušavaju promijeniti druge“, kaže don Miguel Ruiz. A kada to čine, zapravo žele steći kontrolu nad drugima, što je siguran put prema sukobima i konfliktima. Nitko osim vas samih ne može mijenjati vašu osobnu kreaciju – priču vašeg života. 

atma.hr – 52
Svaki je čovjek umjetnik

Prema toltečkom vjerovanju, svatko od nas sam stvara svoj osobni svijet i kreira priču svog života. A to znači da je svaki čovjek na ovome svijetu umjetnik, odnosno kreator. Iako naša osobna priča nije istinita, mi sami vjerujemo da ona to jest. Ta je priča, kaže don Miguel Ruiz, toliko savršena da zapravo i ne vidimo da je mi sami kreiramo. Ona je s jedne strane iluzija, ali je i majstorsko umjetničko djelo. 

Dobra je vijest ta da u svakom trenutku možemo odlučiti mijenjati svoju priču. Kako je to moguće? Upravo zato što je naša stvarnost, odnosno naša istina, puno veća od te priče.

Gledamo ljude kroz prizmu svojih uvjerenja i strahova

U toj „priči našeg života“ mi kao glavni lik sami oblikujemo na stotine sekundarnih likova i karaktera. To su naši prijatelji, obitelj, kolege, susjedi… Mi te ljude ne doživljavamo onakvima kakvi oni doista jesu, nego ih gledamo kroz prizmu svojih uvjerenja, strahova i predrasuda. I sam don Ruiz kaže kako se njegova životna priča zapravo vrti oko zamišljenog glavnog lika koji se zove don Miguel Ruiz.  

U njegovoj priči sve se svodi na to kako Miguel doživljava svijet i u što on vjeruje. No to je samo jedan pogled na svijet, to nije prava stvarnost. Svatko od nas glavni je lik u priči našeg života koji se iz dana u dan neprestano mijenja. Pa je tako naš pogled na svijet s 5 godina potpuno drukčiji od onog koji imamo s 25, a taj je opet nešto sasvim drugo od onoga svijeta koji vidimo sa 67.  

Cijelo vrijeme živimo u priči koju sami kreiramo. No što je prava stvarnost? Mi ne znamo tko ili što mi zapravo jesmo. No znamo da smo živi jer mi jesmo sam ŽIVOT.

atma.hr – 52
Život prema tuđim očekivanjima 

Likove u svojoj priči stvaramo i oblikujemo na temelju onoga što smo naučili od obitelji, okoline i društva. I svatko od nas vjeruje u ono što su nam drugi rekli o nama samima. Mi se s tim slažemo i tako nastaje naša „priča“. Svaki put kada nečemu kažemo „da“, mi smo s tim potpisali sporazum ili ugovor.

Cijeli se naš život svodi na to da pokušavamo ugoditi drugima: roditeljima, braći, sestrama, prijateljima… Živimo prema tuđim očekivanjima. No ne možemo ugoditi svima, često čak ni sebi kao glavnom junaku. Sva ta iluzija koju živimo proizlazi iz našeg zamišljenog identiteta u koji smo povjerovali. 

Konflikt između istine i laži

Živimo u uvjerenju da se sukob u našoj glavi vodi između dobra i zla, no on se zapravo odvija između ISTINE i LAŽI, kaže don Miguel Ruiz. Istina je ono što je stvarno i nepromjenjivo i ako vjerujemo u istinu, mi smo zapravo dobri. Vjerujemo li u laži, mi smo loši, i to možemo biti u više stupnjeva, sve do stupnja fanatizma kada smo spremni na sve da bismo obranili svoja vjerovanja i predrasude. Kada to shvatimo, postaje nam jasno i zašto postoje konflikti i ratovi u svijetu.

Da bismo živjeli u miru (sa samima sobom i s drugima), trebamo se držati istine. Istina je postojala i puno prije čovječanstva, a postojat će i dugo nakon našeg nestanka s lica Zemlje. Ona ne traži dokaze za svoje postojanje. 

Kad je riječ o istini, u dvije stvari možemo biti potpuno sigurni, kaže don Ruiz. Prva je SMRT: svi ćemo u jednom trenutku umrijeti i naša će se tijela raspasti.  Druga istina koju ne možemo negirati jest ŽIVOT. Iako ga mi ne vidimo, mi ga osjećamo i vidimo njegove učinke. Energija je neuništiva i samo može promijeniti oblik. Negirati postojanje života isto je što i negirati naše vlastito postojanje, kaže don Miguel Ruiz.

atma.hr – 52
Uvjetovana i bezuvjetna ljubav

Od našeg dolaska na ovaj svijet od drugih učimo što je to ljubav. No ta je „ljubav“ uvjetovana. Ona se izražava riječima: „Voljet ću te ako…“ To znači da ćemo nekog voljeti samo pod određenim uvjetima i ako nam dopusti da ga mi kontroliramo. I ne samo da se tako odnosimo prema drugima, nego takav odnos imamo i prema sebi. 

Primjerice, ako ne ispunimo određene uvjete koje smo sami sebi postavili (uspjeh, karijera, obitelj…), mrzimo sami sebe, kažnjavamo se na razne načine i odbacujemo. A kad to činimo sebi, nije nikakvo čudo da to činimo i drugima.  

Ta je uvjetovana ljubav odraz straha – bojimo se neizvjesnosti, promjena, smrti, drugih ljudi, samih sebe. Kada drugog čovjeka gledamo bez maske, potpuno svjesni svoje i njegove stvarne prirode, koja nije ničim uvjetovana, tada ga možemo voljeti upravo takvog kakav on jest, bez želje da ga mijenjamo. Kada shvatimo da je naša životna priča iluzija i da u sličnoj iluziji žive i svi drugi ljudi, u nama se prirodno rađa bezuvjetna ljubav. 

Mijenjajte sebe

Svijet možete mijenjati samo tako da mijenjate sebe. Ne zaboravite da ste vi puno više od onog što o sebi mislite ili što o vama misli netko drugi. Otpustite kontrolu nad drugima i ne trudite se mijenjati ih. Umjesto toga, prihvatite ih i volite takve kakvi jesu. Bezuvjetna ljubav jedini je put do trajne promjene koju želimo vidjeti u svijetu.  

Predavanje don Miguela Ruiza poslušajte ovdje:

Pripremila: Snježana Horvat
Izvor: Alternativa za vas

96 POZITIVAN PLANER

POZITIVAN planer za Vidljiv REZULTAT za 2021. godinu!

mini 3

Novo izdanje za 2021.g. nadopunjeno novim alatom, afirmacijama i pozitivom

Pozitivan planer za vidljiv rezultat jedinstveni je i personalizirani planer koji potiče emocionalnu inteligenciju, mijenja navike i upućuje na nove uvide i rješenja.

Uputit će vas kako uspješno zadati cilj, postaviti strategiju, a držat će vas budnim na dnevnoj bazi za nove prilike i izazove ako se budete držali uputa. Omogućava uz korištenje ponuđenih alata ostvariti zadane ciljeve i postići rezultate kako bi postali sretnija, zdravija i uspješnija osoba.

Cijena: 129 kn - Kupi ovdje