Kreativnost, a ne slučajnost, gradi Svemir. Ljudi brkaju dominatorske s prirodnim hijerarhijama. Prirodna je hijerarhija jednostavno poredak rastuće cijelosti. Cjelina jedne razine postaje dio cjeline druge razine. Drugim riječima, prirodne hijerarhije sastoje se od holona.

Otud Koestler kaže: „Hijerarhije su zapravo holarhije. Kada bilo koji holon u prirodnoj holarhiji uzurpira svoj položaj i nastoji dominirati cjelinom, onda imamo patološku ili dominatorsku hijerarhiju – kancerozna stanica dominira tijelom, ili fašistički diktator dominira društvenim sustavom, ili regresivni ego dominira organizmom i tako dalje.” Holisti kažu: „Cjelina je veća od zbira njezinih dijelova.“ To znači da je cjelina na višoj ili dubljoj razini organizacije od samih dijelova – a to je hijerarhija holarhija. Bez holarhije jednostavno imate hrpe, a ne cjeline. Ovdje je i shematski prikaz iz kojega je vidljivo: sve niže je u višem, ali ne i obratno.

holoni

Ovdje je naveden lijep primjer sustava postojanja i organizacije s korijenom nastanka cjelokupnosti. Vidljivo je da nema ni govora o slučajnostima; u prirodi je sve organizirano, i sve ima svoj izvor – to je kreativnost, a ona potječe od Duha.

Fizičari bi to podijelili u tri razine:

  1. Materijalna stvarnost; svijet predmeta i događaja
  2. Kvantna stvarnost; prijelazno područje u kojem se energija pretvara u tvar
  3. Virtualna stvarnost; mjesto onkraj vremena i prostora, podrijetlo svemira (za što nemaju racionalno objašnjenje, ne uklapa se u materijalne klišeje).

Slijepac vodi slijepca

Odgovori već postoje. Zbog materijalnih probitaka, pokvarenosti takozvane inteligencije i zaslijepljenog svećenstva s moći koju su sami prigrabili nema pomaka. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (u daljnjem tekstu Šrila Prabhupada) kaže da u današnjem svijetu slijepac vodi slijepca. Cijela suvremena povijest sastoji se u otkrivanju tople vode. Izmišljaju se nove stvari, oko parapsiholoških pojava obilazimo kao mačak oko vruće kaše, s očitim ciljem da ne poremetimo uspostavljene sustave vrijednosti, a posebno se ne smiju poremetiti sustavi moći. Maše se nekakvom duhovnošću koju prodaju lažni gurui. Na prodaju su i razni sustavi joga bez pravog objašnjenja što oni zapravo predstavljaju. Pohlepa za novcem lažnih gurua i neiskrenog svećenstva koje je i samo često krivo indoktrinirano i neobrazovano te ogromna žeđ nesretnih duša koje nabrzinu žele oslobođenje, makar u suštini niti ne znaju što to znači, dovodi do razočaranja i odustajanja od duhovnog puta, a da nisu istinski ni zakoračili na njega.

U posljednje vrijeme na Zapadu, tko imalo drži do sebe mora imati svoga gurua, a razlog je tomu zasićenost službenom religijom koja ne daje odgovore koje čovjek u podsvijesti traži. Duhovnost je postala moda. Prodaje se kao kakav koncentrat, bez razumijevanja što ona u suštini jest. Nema nikakvih odricanja ili, ne daj Bože, strogosti, osim dijeta koje su više u modne svrhe. Šrila Prabhupada kaže: „U nezrelom stadiju materijalnog postojanja filozofska spekulacija i umjetni pokušaji vladanja osjetilima takozvanim jogičkim vježbama ne mogu pomoći čovjeku da napreduje u duhovnom životu. Osoba mora uz pomoć više inteligencije razviti svjesnost Kišne.“

Duhovnost je povezivanje sa Svevišnjim Gospodinom. Za to povezivanje potrebna je vjera. Bez vjere nema ni duhovnosti. Vjera se često nameće kroz razne religiozne pravce. Različiti pojedinci šire svoje ideje, svoja shvaćanja. Mi ih prihvaćamo prema svom nivou svijesti, duhovnom nivou koji opet ovisi o našim zaslugama, odabiremo ili se izdižemo iznad općih tumačenja i prihvaćamo višu svijest. To nam mora biti dano od Gospodina, to ne možemo dobiti samo znanjem, već i vjerom, predajom Gospodinu, polubogovima ili nečemu u što vjerujemo. O tome ovisi i sama razina duhovne svijesti.

Kome se predajemo i koga služimo, taj nas i nagrađuje prema zaslugama. Niži nivoi, ispod Gospodina, daju materijalne dobrobiti, dok Gospodin daje sve obilje, ali i probleme koje moramo shvatiti kao pročišćenje za napredovanje na višu duhovnu razinu. Nerazumijevanje ovog principa dovodi do zbunjenosti pojedinca i većih skupina, što koriste lažni propovjednici za svoje materijalne koristi, što spada u demonsku, manipulativnu vjeru, koja u suštini negira Gospodina.

Šri Krišna u Bhagavad-giti (9.25.) kaže: „Oni koji obožavaju polubogove rodit će se među polubogovima, oni koji obožavaju pretke rodit će se među precima, oni koji obožavaju sablasti i duhove rodit će se među takvim bićima, a oni koji obožavaju Mene živjet će sa Mnom.“

Iz knjige Tomislava Praševića: “Tijelo – Kavez za dušu”