Foto: pixabay.com

Neki ljudi, umjesto da razvijaju samoljublje, ostaju u teškim odnosima koji štete njihovom duševnom miru. Radije biraju trpjeti emotivnu bol, nego zalupiti vratima i prekinuti odnose koji im čine toliko štete.

atma.hr – 78
Je li vam poznato ono stanje patnje nakon prekida? Isto se događa i kada pokušavamo prekinuti neku lošu vezu, ali se ne usuđujemo presjeći pa se to pretvara u pravu agoniju. Kada ne zalupite vrata jednom zauvijek nego ih ostavljate napola otvorena, nadajući se da će se stvari popraviti, to je isto kao kada biste šetali s otvorenom ranom ne radeći ništa da zacijeli.

Kada odlučite otići od nekoga, onda to napravite jednom zauvijek jer u protivnom samo pravite agoniju i produžavate period patnje.

Odlazak znači imati dovoljno hrabrosti i ljubavi prema sebi. Prekid lošeg odnosa je bolja opcija od ostajanja u takvom toksičnom okruženju. Ponekad je bolje biti sam nego s bilo kim samo da biste imali partnera. Ponekad se događa da nismo u stanju sagledati realnu situaciju i to koliko nam je veza narušila samopoštovanje i sreću.

Emotivna ovisnost uništava sve, uključujući i osobnost. Radi se o poštovanju, ljubavi i brizi o sebi. U redu je voljeti nekoga, ali se ponekada damo i previše. Fraze poput: “Volim te više od sebe”, mogu biti destruktivne za srce.

Kada smo emocionalno ovisni, kada ne volimo sebe, tada postajemo marionete toksičnih odnosa i partnera.

atma.hr – 39

Zašto ostajemo u toksičnim vezama?

Događa se često da ljudi koji se nađu u toksičnim vezama nisu spremni suočiti se s problemima i posljedicama radikalnih odluka pa tako radije biraju ostati u lošim vezama samo da ne bi bili sami. Nespremnost za rješavanje problema je uglavnom poricanje.

Usamljenost, tuga, čežnja, priznanje da ljubav nije izgovor za sve što ste doživjeli neizbježne su posljedice koje je potrebno iskusiti da biste nastavili dalje.

Stoga, neki ljudi, umjesto da razvijaju samoljublje, ostaju u teškim odnosima koji štete njihovom duševnom miru. Radije biraju trpjeti emotivnu bol, nego zalupiti vratima i prekinuti odnose koji im čine toliko štete.

Napola otvorena vrata čine da postanete ovisni i potpuno slijepi za sve probleme. Za izlaz iz toksičnih odnosa potrebne su radikalne odluke. Ne plašite se zalupiti vrata za sobom kada odlazite, jer jednom kada odlučite otići, naučit ćete puno i postati mnogo jača osoba koja cijeni sebe, a to je najbitnije.

stil.kurir

atma.hr – 78