Foto: Dalibor Danilović

Merkurov energetski centar ili grlena čakra spaja glavu i tijelo i jedan je od najvažnijih centara za komunikaciju. Kada je ova čakra pročišćena mi postajemo otvoreni za kreativne ideje koje možemo i materijalizirati kada ovaj centar povežemo s trećom čakrom …

atma.hr – 52
Prema energetskoj astrologiji naši energetski centri ili čakre su u interakciji sa sedam glavnih planeta. Čakre predstavljaju fiziološke kapije kroz koje se mentalna, emotivna i energetska realnost pretvara u fizičku, a planete su njihovi kozmički odrazi u ogledalu.

Povezanost čakri i planeta omogućuje nam da preko natalne karte i skeniranja čakri dođemo do suštinskih emotivnih, mentalnih i energetskih pokretača naše osobnosti, a energetske vježbe su jedan od načina da se poprave ili unaprijede odlike svake čakre.

Energija mora stabilno kružiti kroz sustav da bi natus funkcionirao ispravno. Mentalna blokada nastaje uslijed prevelike mentalne aktivnosti povezane s previše briga.

Manifestira se na razini tijela kao bol u vratu i ramenima, a mentalno i emotivno kao mentalna razdražljivost i konfuzija, nesposobnost koncentracije i česti osuđivački stavovi. Prevazilazi se pomoću energetskih vježbi za Merkura (peta / grlena čakra).

23555

Prije svih vježbi za grlenu čakru je najkorisnije uraditi pripremu kratkom stimulacijom naše kapije Svijesti, poznate i kao kapija Uma ili akupresurna točka žučne vrećice GB 20.

Ovo je jedna od najmoćnijih točki za glavobolju, ukočen vrat, nesanicu, razdržljivost, osuđujuće stavove te kroničan umor .

atma.hr – 52
Stimulacija akupresurne točke – kapija Svijesti

Akupresurna točka žučne vrećice, poznata kao GB 20 se najlakše može locirati ako isprepletite prste na potiljku, a zatim palčevima osjetimo udubljenje s obje strane vrata, ispod lubanje.

Kada smo palčevima locirali ova udubljenja zatvorimo oči, udahnemo duboko i polagano, a zatim uz što sporiji izdah pritisnemo palčevima ova udubljenja, blago naginjući glavu unatrag.

Nastavimo disati lagano i sporo i zadržimo ovaj pritisak oko 3 minuta. Nakon toga se potpuno opustimo uz snažan izdah.

Lea Imširagić / lovesensa.rs