Foto: unsplash.com

Kao što znamo, važan čimbenik za dobar Feng Shui stambenog ili poslovnog prostora je njegova urednost i čistoća. No to je samo dio slagalice.

atma.hr – 52
Ponekad, unatoč urednosti i poštivanju pravila uređenja prostora osjećamo da nešto nedostaje. Naša sreća i uspješnost nije onakva kakva bi trebala biti, a osjećaj u prostoru nije ugodan.

Još u pradavna vremena drevni narodi živjeli su u skladu s prirodom i okruženjem i bili svjesni energije. Oni su razvili različite tehnike čišćenja negativnosti, ovisno o dijelu svjeta koji su nastanjivali.

Često su to činili šamani ili svećenici. U ta drevna vremena čišćenje prostora je bilo standardni dio primjenjivanja Feng Shuia na istoku.

Postoje metode kojima i sami možete očistiti svoj prostor, kako bi njegova energija bila svježa i povoljna.

Kada je čišćenje prostora potrebno?

Osobe koje su Feng Shui integrirale u svoj stil života, takva čišćenja rade redovito, jednom godišnje, kako bi oživjeli prostor i potakli tok energije. No postoje i situacije kada je čišćenje potrebno obaviti nevezano za periodično čišćenje:

1. Loš osjećaj

– kada osjećamo da je nekako sve usporeno u životu, kao da nema mogućnosti za napredak
– kada se osjećamo umorno, deprimirano ili smo učestalo bolesni, prehlađeni i sl.
– kada se ukućani često sukobljavaju bez nekog očitog ili dubokog razloga
– Kada se netko od ukućana osjeća suicidalno ili pak nesvojstveno agresivno
– kada se djeca plaše biti sama u nekoj prostoriji ili ne žele niti ući u neku kuću
– kada ljudi zaziru od boravka u nekim prostorijama ili nas nitko ne posjećuje doma bez očitog razloga
– kada djeca ili netko od ukućana pati od noćnih mora

atma.hr – 52
2. Bolest

– ponekad čišćenje prostora može pomoći proces liječenja
– nakon preležane bolesti treba očistiti prostor kako bi osigurali da sva negativna energija, koja prati bolest, napusti dom

3. Preseljenje

– prije preseljenja u novi dom treba napraviti čišćenje kako bi se obnovila i izbacila stara ustajala energija, te kako bi se izbjegao Zakon prethodnika, tj. ponavljanje povijesti prethodnih stanara

4. Prodaja/iznajmljivanje

– kada želite prodati ili iznajmiti nekretninu, a nema zainteresiranih kupaca ili pak ne žele pristati na Vašu cijenu

5. Loš Feng Shui

– kada živite u unajmljenom domu koji ne smijete preuređivati ili u vlastitom nepovoljnom domu, a nemate mogućnost preuređenja ili preseljenja, učestalo periodično čišćenje može umanjiti nepovoljan Feng Shui, koji se manifestira u vidu različitih nepovoljnosti i nesreća u životu stanara, ovisno o vrsti nepovoljnosti doma
– kada se događa jedna nevolja za drugom, bez nekog vidljivog razloga, bilo na poslovnom ili privatnom planu

atma.hr – 52
6. Poticanje povoljne energije

– kada želite oživjeti prostor, učiniti ga ugodnijim i povoljnijim
– kada želite privući sreću i pozitivna događanja u svoj život
– kada započinjete novi poslovni poduhvat, novu vezu, novu godinu i sl.
– kada kuća/stan nije bila dugo renovirana i kada je razina energije niska
– kada želite privući prijatelje u svoj dom ili poslovne partnere u poslovni prostor
– kada nemate vremena ili dovoljno znanja za primjenjivanje redovitog jačanja povoljnih i slabljenja nepovoljnih sektora doma svakog mjeseca.

U svim ovim slučajevima čišćenje prostora od negativnosti bitno bi promijenilo situaciju na bolje. Što ne znači da to treba biti jedina metoda. U slučaju bolesti i bilo kakvih problema s djecom obavezno se posavjetujte s obiteljskim liječnikom.

Kako očistiti prostor?

Postoje razne metode, a većina nas ima neke svoje male rituale zasnovane dijelom na preporukama stručnjaka, dijelom na vlastitim sklonostima.

Ovdje donosimo točnu proceduru, opisanu od brojnih stručnjaka.

Povoljan trenutak

Kada ste se odlučili za čišćenje trebate odabrati povoljan trenutak. Osim što ćete se osigurati da Vam neko vrijeme nitko neće smetati, istočnjački stručnjaci savjetuju odabrati povoljne klimatske uvjete.

Navodno da je najpovoljnije obaviti čišćenje odmah nakon što je prestala padati kiša ili snijeg, jer je tada i zrak najčišći i energija najpovoljnija. Potpuna zabrana čišćenja je za vrijeme nevremena, padalina i grmljavine s munjama. Također se savjetuje obaviti čišćenje u prijepodnevnim satima ili u podne.

atma.hr – 52
Prvo čišćenje

Prije čišćenja se istuširajte i obucite čistu odjeću. Možete imati uz sebe neki, Vama dragi, zaštitni predmet koji inače koristite za privlačenje sreće.

Podrazumijeva se da je prethodno obavljeno “obično” čišćenje, da je prostor uredan.

Što Vam je sve potrebno?

– Svijeće koje ne sadrže parafin, po jedna po prostoriji.
– Krupna morska sol, dovoljno da njome možete posipati sva vrata i sve kutove prostorija te posebno zakrčena mjesta poput spremišta i ostava.
– Grančice smreke ili kadulje, može i sandalovina. Važno je da nisu u pitanju samo mirisni štapići s umjetnim mirisom, već doista prava smreka, kadulja ili sandalovina. Eventualno se možemo poslužiti i prirodnim tamjanom. Sva ova mirisna sredstva imaju sposobnost uklanjanja negativne energije, a odabiremo prema dobavljivosti u mjestu stanovanja.
– Zvonce ili tibetanska “pjevajuća zdjela”.

Postupak čišćenja

Počinjemo tako što otvorimo sve prozore i napravimo propuh. Dodatno možemo uključiti i ventilatore, ako ih imamo. Također je potrebno isključiti iz struje sve uređaje u domu i uključiti sva svjetla. Ovo je potrebno kako bi se stvorio protok zraka i energije, kako bi vanjski svježi zrak skupa sa sunčevom energijom ušao u dom i generirao pozitivnu energiju.

Pripremimo se psihički i usredotočimo na cilj. Zapalimo po jednu svijeću u dovratku ulaznih vrata i u svakoj prostoriji.

atma.hr – 52
Zatim pospemo liniju soli u dovratku ulaznih vrata i svih ostalih vrata u domu, te u svim kutovima i zakrčenim prostorima, poput ostava, spremišta i slično.

Tapšanje rukama potiče protok energije. Krećemo od ulaznih vrata u smjeru kazaljke na satu i plješćemo kroz cijeli prostor. Počinjemo sa spuštenim rukama ispruženim ispred sebe, a završimo s podignutim. Posebnu pažnju treba posvetiti kutovima i zakrčenim prostorima. Eventualno, ako želite biti doista temeljiti, otvorite i sve ormare i plješćite i unutar njih.

Tada zapalimo grančice i krećemo se u vidu smjera kazaljke na satu, počevši od ulaznih vrata, pa redom kroz sve prostorije, u kojima se također krećemo u krug, u vidu kazaljke na satu. I tako polako i koncentrirano kružimo sve dok mirisni dim ne ispuni svaki kutak prostora. Ne zaboravite i prostor ispod stolova i drugog namještaja, oko TV, računala i sl.

Nakon toga uzimamo zvonce i zvonimo po cijelom prostoru, krećući se polako, prvobitnom putanjom, u smjeru kazaljke na satu. A potom ugasimo svijeće.

Sol ostavite da stoji neko vrijeme, a maksimalno 24 sata. Nakon toga je počistite ili usišite i obvezno izbacite van iz doma.

Vjerojatno ćete nakon toga primijetiti kako je prostor svjetliji, boje jasnije i općenito sve izgleda nekako blistavije.

Nakon čišćenja

Nakon čišćenja prostora savjetuje se kupanje u vodi obogaćenoj morskom soli, kako bi i sebe očistili od eventualnih nepovoljnosti koje su se primile na nas tijekom čišćenja prostora.

Dodatak svemu navedenom može biti još i to da barem jednom godišnje, za velikog proljetnog čišćenja, ne nužno za vrijeme čišćenja energije, trebate kuhinju očistiti solju.

Možete rastopiti morsku sol u vodi i krpom prebrisati sve kuhinjske površine, počevši od poda, vrata, kuhinjskih elemenata, zidova, pa čak i posuđe. Isto možete primijeniti i na ostale prostorije, samo izbjegavajte površine neotporne na sol.

Javite nam osjećate li se nakon ovoga bolje u prostoru i primjećujete li promjene u energijama.

feng-shui-dom.com