Foto: commons.wikimedia.org

Gāyatrī Mantra je najpoznatija mantra (molitva) iz drevnih Veda, same Vede opisuju da je stara više milijuna godina (misli se na usmeno prenošenje), a njenim autorom se smatra mudrac Vishvamitra kojem je mantra bila otkrivena od strane Svevišnje Božanske Osobe. Zapisana je prije 3000 – 5000 godina kao stih sukte Rigvede (Mandala 3.62.10). Gãyatrì je univerzalna molitva za ljude svih podneblja i vjera i njom se ne traži ni oprost ni milost, već se moli za čist i bistar intelekt u kojem bi se bez iskrivljavanja mogla odraziti Istina. Gayatri se tradicionalno izgovara 3 puta dnevno: prije izlaska sunca, u podne i pri zalasku sunca. Ako netko predano prakticira meditaciju na Gayatri, ubrzo dostiže mir i sreću, moć mantre postepeno uništava svu karmu, čisti srce i um, otvara treće oko i jača ojas (moćni energetski sjaj oko tijela), osoba živi dugo sa zdravim tijelom te na koncu dostiže samospoznaju!

atma.hr – 52
Gayatri ima bezgraničnu snagu

Gayatri mantra ili meditacija je također poznata i kao Sandhya-vandana, što znači meditacija u zoru, podne i suton svaki dan. Drevni mudraci s Himalaja su utvrdili da je to najviša meditacija za prosvjetljenje. Ako netko predano prakticira tu duhovnu disciplinu, realizirat će Boga za vrlo kratko vrijeme. Molitva se vrši u umu ili se tiho izgovara.

Gayatri se spominje se u više moćnih djela poput Veda, Upanišada, Bhagavatama, Bhagavad Gite pa čak i u Ramayani. Njena je upotreba rasprostranjena u raznim dnevnim ritualima, meditativnim praksama i yajnama.

Gãyatrì je Majka Veda i ona uništava grijehe. Ponavljanje gãyatrì mantre daje plodove kao i recitiranje svih četiriju Veda. Ta mantra ponavljana tri puta svakog dana donosi veliku sreću- kalyãna.

To je najuzvišenija vedska mantra koja uklanja strah i sve bolesti, daruje savršeno zdravlje, ljepotu, snagu, vitalnost, magnetsku auru lica (sjaj Brahme), uništava karmu i blagoslivlja nas oslobođenjem!

Gayatri mantra je upućena Bogu kroz energiju Sunca i ima bezgraničnu snagu. To je vibrantna formula koja ima ogromne, uistinu zapanjujuće moći jer je Sunce njeno vladajuće božanstvo, odnosno Božanska Osoba preko Sunca, koje je Njegovo “Oko” ili sjaj.

Rano jutro i večer su periodi dana koji su znani kao periodi mira ili vrijeme duhovne snage. Udah i izdah su uravnoteženi za vrijeme tih sati i meditacija postaje duboka i mirna.

Vježba Gayatri meditacije uništava sve karme i grijehe. Čišćenjem srca i uma, ona otvara treće oko prosvjetljenja. Čovjek živi dugo sa zdravim tijelom, sjaji kao svjetiljka i pomaže čovječanstvu u bržoj evoluciji. 

”Grijesi počinjeni svjesno ili nesvjesno tokom dana uništeni su večernjom meditacijom, dok jutarnja meditacija pretvara u pepeo one noćne”, kaže Manu.

atma.hr – 52
Gāyatrī je naziv vedskog metra u kojem je sastavljena. Često se naziva i Sāvitrī mantra.

Gayatri je najmoćnija ako vam je da autorizirani duhovni učitelj procesom inicijacije (najčešće uz dodatne mantre koje je podržavaju).

Gayatri ima točno 24 beejakshare ili korijenska zvuka. Ova 24 su podijeljena u 3 retka sa po 8 zvukova. Upotrebom istih riječi označava različite razine postojanja u kozmosu, a također i različite razine suptilnog unutar ljudskog tijela.

Riječi u njoj spominju sjaj Boga Sunca, Savitr (Surja), koji je muški i izvor je života kakvog poznajemo, a označavaju i devi Gayatri, božicu majku koja je utjelovljenje ženske energije, koja je dala rođenje kozmosa. Na nju je također pričvršćena yantra koja drži sva tri zvuka koja odgovaraju trima božicama Kali, Lakshmi i Saraswati.

GAYATRI MANTRA

Devanagari sanskrt:

ॐ भूर्भुवः॒ स्वः ।
तत्स॑वि॒तुर्वरे॑ण्यं॒
भर्गो॑ दे॒वस्य॑ धीमहि ।
धियो॒ यो नः॑ प्रचो॒दया॑त् ॥

Latinica:

Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ
tát savitúr váreṇyaṃ
bhárgo devásya dhīmahi
dhíyo yó naḥ pracodáyāt

Čita se:

Om Bhur Bhuva Svaha
Tat Savitur Varenjam
Bhargo Devasja Dimahi
Dhijo Jo na Praćodajat

atma.hr – 52
Značenje riječ po riječ:

OM : Para Brahman, Božanska osoba
BHUR : Bhu Loka ili fizički plan. Također se odnosi na tijelo sačinjeno od pet
elemenata koji čine Prirodu (Prakriti)
BHUVAH : Bhuvah Loka ili srednji svijet.
SVAHA : Svarga Loka ili Nebo, Zemlja Polubogova
TAT : To, Paramatma, Bog ili Brahman
SAVITUR : Ono iz čega je sve ovo rođeno
VARENJAM : Dostojan obožavanja
BHARGO : Zračenje, duhovni sjaj, bljesak, svjetlo koje nam daruje mudrost.
DEVASJA : Božanska stvarnost
DHIMAHI : Mi meditiramo
DHIJO : Buddhi, intelekt
JO : koji
NAH : naš
PRAĆODAJAT : obasjava, prosvjetljuje

banner za knjige putovanje dusa

Značenje:

Gayatri mantra može biti prevedena na puno načina, jedan od načina je slijedeći:

Om

Sada meditiramo na duhovni sjaj Te, dostojne obožavanja Božanske osobe, izvora fizičke, astralne i nebeske sfere postojanja.

Neka To vrhovno božansko Biće osvijetli naš intelekt, tako da možemo ostvariti i jasno spoznati Vrhovnu Istinu.

Fizičke i suptilne dobrobiti:

 • Pruža privlačnu osobnost
 • Razvija sposobnost govorenja
 • Štiti od siromaštva i nesposobnosti
 • Stvara zaštitničku auru oko osobe
 • Primjećuje se sjaj u očima
 • Štiti od štetnih utjecaja, neželjenih okolnosti i opasnih situacija
 • Aktivira unutarnje centre u tijelu
 • Beeja mantre u mantri aktiviraju živce i žlijezde
 • Kada se izgovara vibracije se šire u okruženje i privlače slične pozitivne atome i vraćaju ih izvorištu (osobi koja mantru izgovara) i ispunjavaju ga na taj način stvorenom pozitivnom energijom
 • Redovito izgovaranje održava osobu i njegovu obitelj uvijek u blagostanju i obilju
 • Razvijaju se sljedeća obilježja: odvažnost, zadovoljstvo, ljubav, bogatstvo, oštroumnost, jači imunitet, bistar um, savršeni nadzor nad osjetilima, predanost, pamćenje, privlači životnu snagu, dalekovidnost, budnost, poboljšava produktivnost, čini vas veselim, idealističnim, odvažnim, punim mudrosti i uklanja sebičnost te promiče usmjerenost na služenje
 • Ozračje oko osobe je smireno
 • Osoba koja izgovara Gayātrī Mantru nikada neće voditi ponižavajući život. To će uvijek bili život ispunjen blaženstvom.

atma.hr – 52
Duhovne dobrobiti

 • Razvija posvećenu i usredotočenu psihu
 • Pruža 8 oblika moći (siddhi) i 9 obilježja (niddhi) i nekoliko podobilježja koja se nazivaju riddhi (siddhi – skrivena moć, moć koja se stječe duhovnom disciplinom, nidhi – blago, imetak)
 • Omogućuje pozitivno djelovanje na okruženje i korištenje božanske energije za dobrobit svijeta
 • Osoba razvija božansku magnetsku privlačnost
 • Otklanja neznanje, nesigurnost i nesposobnost
 • Stvara magnetski privlačnu osobnost
 • Razvija osjećaj mira, čini vas svjesnim nove snage koja djeluje u vama
 • Potiče osobu da se počinje zanimati za plemenita djela
 • Kada se napravi pogreška, omogućuje da ju odmah spoznate i osjećate žaljenje zbog toga te poduzimate aktivnosti kako biste se popravili kako pogreške ne biste ponavljali
 • Razvija intuiciju i pruža uvid u buduće događaje prije no što se dogode
 • Razvija sposobnost čitanja misli
 • Razvija sposobnost da utječete na ljude i da u njih usađujete dobre misli
 • Redovito izgovaranje čini da se ostvari sve što ta osoba izgovori i da se materijalizira
 • Vidi božansku svjetlost u svemu oko sebe
 • Osoba može prenijeti dio svoje duhovne energije na druge
BHAGAVAD GITA

Praktične upute za Gayatri meditaciju

Za prakticiranje te discipline, mjesto treba biti jednostavno, sveto i odvojeno. Na tihom mjestu um ostaje neuznemiren, pa je zato koncentracija lagana i spontana. U svetoj atmosferi, svete misli dolaze same. Na jednostavnom mjestu um postaje ponizan. Na mjestu gdje se kreću ljudi i gdje se čine djela grijeha, ili koje je raskošno, um se ne može koncentrirati i loše vibracije mjesta nepopravljivo uznemiruju meditaciju.

Sveti hodočasnički centar, mjesto gdje je sveti čovjek meditirao, obala rijeke, pećina, planinska kućica, ašram (hram), ušće rijeke, mirni vrt ili podnožje drveta, Božja kuća ili hram, ili morska obala, mjesta su povoljna za meditaciju. U vlastitoj kući možete sjesti u sobu za meditaciju, koju treba koristiti samo za meditaciju, molitvu i štovanje Boga.

Prema Vedama; Sandhya, ili Gayatri meditacija izmoljena prije izlaska sunca je vrhunska. Meditacija ujutro kad se zvijezde više ne vide je u sredini. A meditacija nakon izlaska sunca je obična.

Slično, navečer, meditacija urađena točno za vrijeme zalaska sunca smatra se vrhunskom. U sredini je meditacija nakon zalaska sunca, ali dok zvijezde još nisu vidljive. Meditacija navečer nakon što su zvijezde vidljive smatra se običnom.

atma.hr – 52
Prije Gayatri meditacije ujutro ne treba uzeti hranu.

Pod svaku cijenu ta dnevna duhovna disciplina mora se održavati i ne treba ju nikada zanemariti zbog nekakvih fiktivnih razloga. Dok pjevate mantru, ako znate značenje onoga što pjevate, meditacija će donijeti više mira i dobrobiti. Naravno, kada ju pjevate s vjerom, iscjeliteljska vibracija mantre donijet će vam blagoslov mira, bez obzira znate li značenje ili ne. Ali znanjem značenja dok meditirate, vaš intelekt nema sumnji i zato meditacija postaje smirujuća.

Jutarnju meditaciju treba raditi okrenut k istoku. U podne se okrenite k sjeveru. Na večer se okrenite k zapadu. Okretanje na jug se izbjegava iz razloga objašnjenih u spisima, jer se vjeruje da polubog smrti Yamaraja boravi u smjeru juga.

Dakle, za meditaciju sjednite ujutro okrenuti k istoku, u podne k sjeveru, a na večer k zapadu. Upotrijebite prste ili brojanicu za brojanje određenog broja mantri određenog od vašeg gurua, vaišnava naslijeđe ponavlja samu Gayatri 10 puta, ali uz nju još i dodatnih 7 mantri po 10 puta (najbolje brojanice su od Tulasi, Rudrakše, ili od sandalovih zrnaca).

Zapamtimo; najbolje vrijeme za meditaciju je ono kada vam um smirena, a srce ispunjeno ljubavlju i zahvalnošću prema Bogu!

ATMA