“Hajdukizirana mandala”, performans je splitskog umjetnika Milivoja Popovića održan u Dioklecijanovim podrumima u srcu Splita. Riječ je o drevnoj Budističkoj tradiciji pravljenja pješčane Mandale, u kodu moderne kulture koja koristi za svoju sirovinu simulakrume istinske kulture, uzimajući od nje njezinu površinu i odbacujući sve ostalo. Hajduk je tu samo kao istaknuti simbol ovog trenda- površina bez supstance.

Papa je mrtav, Hajduk živi vječno! Iznad svega, pa i Pape stoji ovo Božanstvo, ovo Božansko-Hajduk. “Kultura” je to našeg grada koja je iznad svih drugih kultura. Stara kojih 100-tinjak godina, ali koja zahtjeva, i dobiva, potpunu predanost – “jedno srce, jedna ljubav!”, gurajući to do točke “religioznosti” i “religije” čija je esencija – imitacija ljubavi.

Tako je to gdje god se okreneš, sve javne površine i mnogi drugi aspekti gradskog života, postaju polako, ali sigurno – hajdukizirani. Pa evo, hajdukizirana je u ovom slučaju i drevna Budistička tradicija pravljenja pješčane Mandale, u kodu moderne kulture koja koristi za svoju sirovinu simulakrume istinske kulture, uzimajući od nje njezinu površinu i odbacujući sve ostalo. Hajduk je tu samo kao istaknuti simbol ovog trenda- površina bez supstance.

id 27370

Hajdukizirana Mandala performans-Dioklecijanovi Podrumi, 38.Splitski Salon from milivoj popovic on Vimeo.

milivoj-popovic