Vocalyse je jedna od najnovijih metoda dijagnosticiranja i liječenja slušanjem frekvencije vlastitog glasa pomoću koje se uspostavlja ravnoteža i oslobađamo se blokada. Tvorac je Dr. Arno Heinen koji je prvi shvatio da se vrijednosti u ljudskom glasu mogu točno odrediti mjerenjem i na taj način dijagnosticirati stanje organizma i psihe kod čovjeka kao i način djelovanja na određena bolesna – blokadna stanja u organizmu koja dovode do pada imuniteta, koncentracije, emocionalne stabilnosti itd.

Ljudski ili svaki živi organizam uopće se po ovoj metodi smatra orkestrom čiju simfoniju proizvode svi organi tijela sa svojom ritmičnošću, zvukom i frekvencijom koju emitiraju. Svako odskakanje od ritmike i harmoničnosti ukazuje na poremećaj u organizmu, psihi, emocijama itd. Vocalyse je metoda mjerenja ovih vrijednosti i sagledavanja pojave blokada ili odstupanja od parametara koje organizam tj. simfoniju čine skladnom i ujednačenom. Dr. Heinen je svojim istraživanjima otkrio metodu kojom se putem ljudskog glasa detektiraju upravo oni činioci koji remete sklad unutrašnjeg rada i toka u organizmu.

Proces pomoću kojeg se obavlja se sastoji od snimanja svog glasa putem kompjuterskog programa koji se podijeli na više komponenti pomoću kojih se pročita stanje organizma, a onda se također programski generira frekvencija koja proizlazi iz tog zapisa. Ako se sluša određeni vremenski period, najprije na nesvjesnom nivou, a onda na svjesnom, taj zvuk pomaže osobi da se oslobodi blokada i povrati vitalnost tijela i psihe.

Tehnika je veoma jednostavna za korištenje, samo je potrebno odvojiti malo vremena i slušati frekvencije koje vocalyse specijalist odredi. Poslije nekog vremena se frekvencije mogu promijeniti i može se odrađivati neka druga blokada kada se sa prvom završi. Vocalyse je validni program analize i zbog kalibriranog mikrofona kojim se snima glas.

Modulacije ritma i frekvencije

Egzistencijalno važni biološki ritmovi nastaju, uče se, usklađuju se i utvrđuju preko pra-kože, organa za ravnotežu i slušnog aparata koji su embrionalno prvi čulni organi koji se razvijaju, a sve to uokvireno preko neuralne mreže koja se prvobitno stvara u embriju. Naročito se u pre i post rođenju kao i ranom djetinjstvu uči ova vrsta ritmike stalnim izoštravanjem i rastom kompleksnosti zajedno s funkcionalnošću cjelokupnog regulacijskog procesa u organizmu. Životnost organizma određuje se varijabilnošću i sposobnošću adaptacije ritmova i funkcija unutar organizma na nadražaje iz spoljašnje ili unutrašnje sredine. Stres (u smislu prevelikog nadraživanja jednog ili više sistema) uzrokuje promjene ritma u fazama, frekvenciji i amplitudi, a tako i u njihovom međusobnom odnosu. U slučajevima stresa koji traje (tzv. šok-stres) ritmovi se mjenjaju za stalno i tada ‘orkestar ljudskog organizma’ zvuči disharmonično. U ovom slučaju harmonične i ritmične informacije koje se putem kože i slušnog aparata (audiotaktilnost) šalju imaju za cilj da konfiguriraju unutrašnju aritmiju i disharmoniju kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža putem spontanih ritmova mira i sklada.

Šta Vocalyse detektira i analizira ?

Analiza stresa – ovom analizom mogu se detektirati stanja organizma koji još nije bolestan, ali je na putu da to postane, a neki od simptoma su da se osoba ne osjeća najbolje, ima strah od infarkta, negdje osjeća da nešto nije u redu s organizmom, ili se osjeća kao zategnuta ili pak preopuštena laštika.

Na ovom polju mogućnosti i vjerovatnoće nastanka bolesti upravo glas je taj koji nam pokazuje i prikazuje sliku vezanu za:

 • nastanak bolesti
 • što se događaa na polju emocija (strah, ljutnja, depresija itd.)
 • stresno stanje (stresovi, potisnute emocije, misli itd..)
 • uzročnost na najvišim nivoima ritmova, samoorganizacije i liječenja

Upravo se ovdje može uspješno odigrati prevencija loših ili bolesnih stanja, dok je organizam još uvijek životan i adaptivan, jer tu leži prilika da se uspori proces starenja, da se psiha i soma ili tijelo reguliraju i isprave, da se poboljša kvalitet vlastitog života.

Analiza osobnosti se također može sprovesti ovim putem, kada se točno određuje Aktivni tip i Strestip osobe. Omogućeno je sagledavanje komunikativnih i interaktivnih osobina ličnosti kao i vjerovatnoća ponašanja u partnerstvu, u timskom radu, s kolegama, liderske sposobnosti itd.. Može se utvrditi gdje se osoba najoptimalnije može uposliti i koja situacija joj najviše odgovara, tko održava red, tko je discipliniran, tko je kaotičan, ali kreativan itd. Sve ove osobine postanu vidljive pri analizi glasa kao i emocionalne neuravnoteženosti koje također postaju jasnije i preciznije definirane.

Analiza/ Parametri

 1. Ličnost – Aktivni tip / Stres tip
 2. Stres – status
 3. Sposobnost samodiscipline
 4. Stanični i metabolički proces (redoxsistem, kiselost- baznost organizma, anabolički i katabolički procesi, hormonska slika)
 5. Ishrana i vitalnost
 6. Kičma i leđa – problematika istih
 7. Menadžment vremena i prostora u skladu s tipom ličnosti
 8. Uslovljenosti stresom
 9. Potencijal razvoja ličnosti
 10. Ekološka inteligencija – Evi IQ Piramida (unutrašnja i spoljašnja sredina u kojoj se ličnost nalazi, živi i razvija se)

Način djelovanja zvučnih ritmova

Akustički zvučno modulirani ritmovi omogućuju utjecaj na vegetativni živčani sistem kao i na psihološke procese unutar čovjeka. Na osnovu uvođenja glazbeno-harmonijskih elemenata dolazi do direktnog utjcaja na psihičke/emocionalne/mentalne procese kao i do optimalnog kontrolirajućeg feedbacka za korisnika ove metode samoliječenja. Vibracijsko – akustička obrada ritmova omogućava direktnu, otvorenu i trajnu kontrolu rada regulativnih procesa unutar organizma i psihe korisnika.

Za sve informacije posjetite facebook stranicu Vocalyse tehnika – Analiza frekvencija glasa/Voice Frequency Analyses

vocalyse