Priručnik o razvoju produktivnog malog gospodarstva ekološkog povrća baziranog na praksi tradicionalnog francuskog povrtlarstva, suvremenih praksi malih američkih ekouzgajivača poput Elliota Colemana i elemenata biodinamike i permakulture. Autor savjetuje kako odabrati zemljište, urediti vrt usmjeren na prodaju i obraditi tlo uz odgovarajuću mehanizaciju, objašnjava organsku gnojidbu, početak sjetve u zaštićenim prostorima i izravnu sjetvu, planiranje usjeva, gospodarenje korovima, štetnike i bolesti, berbu i pohranu te planiranje usjeva.

atma.hr – 61
Lokalna, ekološka poljoprivreda sve je popularnija, a vjeruje se i da je upravo ona rješenje problema koji su nastali kao posljedica negativnih industrijskih trendova u svijetu koji nanose sve veću nepopravljivu štetu. Kao odgovor na taj trend, sve je više mladih poduzetnika koji svojim nadahnjujućim idejama pokazuju kako osnovati uspješno malo gospodarstvo usmjereno na prodaju.

Jean-Martin Fortier vodeći je kreativac i inovator na tom polju – zajedno sa suprugom na manje od 8 000 m2 već deset godina dokazuje da je moguće dobro živjeti od poljoprivrede malih razmjera te da i zajednica može uživati u blagodatima takvog pristupa. Dvjestotinjak obitelji koje hrani održivim načinima te stalna prisutnost na zelenim tržnicama živi su dokaz tog uspjeha.

Fortierov je pristup u pravom smislu low-tech, a donosi visoke prinose. Tajne svog uspjeha objašnjava u ovom praktičnom priručniku nudeći detaljne odgovore na pitanja:

  • Kako pomoću biološki intenzivnog uzgoja sa zanemarivim ulaganjima razviti malo profitabilno poljoprivredno gospodarstvo?
  • Kako obrađivati zemlju bez traktora i uz minimalno korištenje fosilnih goriva, a pomoću najboljih ručnih alata, odgovarajuće mehanizacije i uz minimalnu obradu tla?
  • Kako sustavno uzgajati raznovrsno povrće i uspješno se nositi s korovom i nametnicima, te posljedično postizati visoke prinose i dobre prodajne cijene?

atma.hr – 61
O autoru:

Jean-Martin Fortier i njegova supruga Maude-Hélène Deschroches utemeljitelji su imanja Les Jardins de la Grelinette, međunarodno priznatog mikro-gospodarstva poznatog po produktivnosti i profitabilnosti s malo tehnologije.

Kao vodeći praktičar biološki intenzivnog uzgoja, Jean-Martin ima više od deset godina iskustva u ekološkoj poljoprivredi. Živi i radi sa svojom suprugom i dvoje djece na obiteljskom imanju smještenom u južnom Quebecu u Kanadi.

Jean-Martin Fortier: Eko-povrtlar

eko povrtlar miniPraktični priručnik za profitabilni uzgoj povrća na manjim imanjima

Priručnik o razvoju produktivnog malog gospodarstva ekološkog povrća baziranog na praksi tradicionalnog francuskog povrtlarstva, suvremenih praksi malih američkih ekouzgajivača. Autor savjetuje kako odabrati zemljište, urediti vrt usmjeren na prodaju i obraditi tlo uz odgovarajuću mehanizaciju, objašnjava organsku gnojidbu, početak sjetve u zaštićenim prostorima i izravnu sjetvu, planiranje usjeva, gospodarenje korovima, štetnike i bolesti, berbu i pohranu te planiranje usjeva.

220 stranica/format: 21,5×21,5 cm

Cijena: 139,00 kn – Kupi ovdje