Ova torta je nevjerojatno ukusna, vizualno privlačna, bogata nutrijentima i savršena za posebne prilike. Priprema se vrlo brzo, a okus će malo koga ostaviti ravnodušnim! Savršena ideja za proslavu, rođendan ili druženje.
Sastojci:
Za koru:
- 200g datulja (bez koštica)
- 100g badema
- 50g oraha
- Prstohvat soli
- 1 žlica rastopljenog kokosovog ulja
Za kremu:
- 200g indijskih oraščića (potopljenih u vodi najmanje 4 sata, idealno preko noći)
- 100g kokosovog ulja (otopljenog)
- 100ml agavinog sirupa ili drugog sladila
- Sok od 1 limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200g svježeg bobičastog voća (maline, borovnice, jagode…)
Za ukrašavanje:
- Svježe bobičasto voće
- Listići svježe mente
- Naribana tamna čokolada (opcionalno)
Upute:
Priprema kore:
U procesoru za hranu sameljite bademe i orahe do sitnih komadića.
Dodajte datulje (koje ste namakali oko 20 minuta u vodi) i sol i blendajte dok smjesa ne postane ljepljiva.
Ravnomjerno pritisnite smjesu na dno kalupa za torte obloženog papirom za pečenje.
Stavite u zamrzivač dok pripremate kremu.
Priprema kreme:
Ocjedite indijske oraščiće i stavite ih u snažan blender.
Dodajte otopljeno kokosovo ulje, agavin sirup, sok od limuna i ekstrakt vanilije. Blendajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Ako je potrebno, dodajte malo vode da olakšate blendanje.
Dodajte polovicu svježeg bobičastog voća u kremu i lagano promiješajte žlicom da se ravnomjerno rasporedi.
Izlijte kremu preko pripremljene kore i poravnajte.
Stavite tortu u zamrzivač na najmanje 4 sata, idealno preko noći.
Ukrašavanje i serviranje:
Prije serviranja, izvadite tortu iz zamrzivača i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 10-15 minuta.
Ukrasite svježim bobičastim voćem, listićima mente i po želji naribanom tamnom čokoladom.
Režite tortu na kriške i poslužite.
Ova torta je prava poslastica koja će oduševiti svakog tko je proba.
ATMA