Kada osoba dugo doživljava stres, iscrpljuje ne samo trenutne stvarne, već i rezervne mogućnosti svog tijela. Zatim, uz osjećaj tjeskobe, počinje osjećati stalnu slabost i gubitak snage. Točka Lao Gong, koja se nalazi u središtu dlana, pomoći će vam da se riješite napetosti.

atma.hr – 52
Na dlanu se nalazi jedna od akupresurnih točaka, koja se ujedno smatra i malom čakrom. Kineski naziv za ovu točku je Lao Gong. Pritiskom ove točke kroz nekoliko minuta možemo se osloboditi umora, povratiti duševni mir te dobiti dodatnu energiju. Točku Lao Gong je lako pronaći (vidi sliku), otprilike nalazi se na mjestu gdje vrh srednjeg prsta dodiruje dlan kada stisnete šaku.

content Точка лао гун

Vježba za otpuštanje napetosti i vraćanje duševnog mira

Savijte prste u šaku, dok vrh srednjeg prsta ne dotakne željenu točku, kako bi je locirali. Zatim, opustite ruku, udobno je namjestite i jastučićem palca druge ruke pritisnite točku praveći rotacijske pokrete.  Nakon nekog vremena osjetit ćete kako napetost nestaje i osjetiti val nove snage.

Rad s ovim energetskim centrom pomoći će vam da se opustite i napunite svježom energijom.

To je posebno važno za one koji boluju od najmisterioznije bolesti našeg stoljeća – sindroma kroničnog umora, kada su sve pretrage normalne i svi unutarnji organi u redu, a osoba je energetski potpuno iscrpljena. Svakodnevna masaža centra Lao Gong pomoći će.

atma.hr – 52
Vježbe za koncentraciju

Ove vježbe pomoći će onima koji osjećaju jaku tjeskobu koja ometa koncentraciju, strah od publike, strah od polaganja ispita i sl . Mogu se izvoditi u svim uvjetima.

1. Pritisnite točku lao gong palcem suprotne ruke. Pritisnite je 5 puta. Dok pritišćete, izdahnite, opuštajući prst – udahnite. Ovu vježbu radite smireno, ne žurite, a zatim promijenite ruku.

2. Zatvorite oči, savijte palac i stisnite dlan u šaku tako da vam prst bude unutar šake. Pri stiskanju izdahnite, opuštajući šaku – udahnite. Ponoviti 5 puta.

Ovu vježbu možete raditi prije bilo kojeg važnog događaja ili prije pamćenja velike količine informacija.

3. Na ove energetske centre možete pritisnuti kineske kuglice zdravlja ili orahe. Pomoću dvije kuglice ili oraha radite kružne pokrete dlanom. Na taj način možete aktivirati mnoge energetske centre koji se nalaze na njima i koji su direktno povezani s unutarnjim organima i sustavima cijelog tijela.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić