Designed by Freepik


Widget not in any sidebars

Glavna preporuka stručnjaka je da ne posuđujete novac prijateljima ili obitelji. Međutim, uvijek postoje neke osobe u vašem životu u koje imate povjerenja, a koje su se našle u teškoj situaciji i sigurni ste da će vam vratiti posuđeno. S druge strane, tu su i oni članovi obitelji kojima ne bi dali ni metlu da čuvaju…

Prijateljstvo se definitivno ne može kupiti novcem, ali ga novac itekako može uništiti.

Pozajmljivanje novca prijateljima i obitelji je vrlo delikatna stvar i preporuka stručnjaka je da ako možete, pokušate izbjeći posuđivati novac članovima obitelji i prijateljima, jer novac je oduvijek bila teška tema razgovora, a novac može često skrenuti s puta čvrstog prijateljstva i odnosa.

Što bi se reklo, ako stvarno želite posuditi vašem prijatelju nešto novca, ovdje su pet ključnih savjeta kako novac ne bi uništio vaš odnos, a ako ste stvarno sretni, možda ga čak i dobijete natrag.

1. Morate shvatiti da vjerojatno nećete dobiti novac natrag

Ako vas vaši prijatelji ili obitelj zamole da im posudite nešto novca, tada ne traže banku da im pozajmi, nego vas. To nije dobar znak.

Ako želite posuditi novac, tada oboje morate shvatiti važnost vraćanja tog novca, ako ne želite uništiti odnose.

Ako vam je to važno, onda nemojte posuditi novac – nego ga poklonite.

2. Napravite ugovor

Vaš prijatelj bi možda vaš novac vratio na temelju usmenog obećanja, da će vam u određenom vremenu vratiti i stiska ruke. Ali ako vam je bitna svota koje se odričete, napravite ugovor. Ako je vaš prijatelj voljan vratiti vam novac, on neće imati ništa protiv ugovora. Odete do javnog bilježnika, stavite sumu, oba potpisa i ovjera.

Tako ćete vi biti sigurni da će novac vratiti, a neće doći ni do suda u kojem vam vaš sada bivši prijatelj neće moći proturječiti kako nije dobio od vas novac.

3. Nemojte zauzvrat očekivati nikakve usluge

Kada vam netko duguje novac, vi ćete možda dobiti osjećaj kako vam duguje neku uslugu, bilo da vam dođe pomoći taj vikend oko vikendice ili da će vas počastiti pivom. Ne, nije dužan.

Ako ste potpisali ugovor, njegov posao je da vam novac vrati, a neke dodatne usluge su samo vaša očekivanja, vjerojatno ne i njihova, osim ako se sami od sebe ne ponude.

atma.hr – 39

4. Pitajte postoje li možda koji drugi način kako im možete pomoći

Uvijek postoje drugi načini da se pomogne prijateljima, ne mora to uvijek biti posuđivanje novca. Možete ih naučiti kako da uštede novac, možete im pomoći oko kuće ili ureda. Ako oni imaju problema s računima, možete im direktno platiti te račune, umjesto da im izravno dajete novac.

Ako vaš prijatelj traži pomoć samo da im direktno posudite u gotovini, jer imaju problema, saznajte u čemu je problem i pokušajte naći neko rješenje. Ako vam prijatelj ne želi reći pravi izvor problema ili ne želi da znate, dobro razmislite hoćete li posuditi novac.

5. Naučite reći “ne”

Kao što je navedeno na vrhu, glavna preporuka je da ne posuđujete novac prijateljima ili obitelji. Međutim, uvijek postoje neke osobe u vašem životu u koje imate povjerenja, a koje su se našle u teškoj situaciji i sigurni ste da će vam vratiti posuđeno.

S druge strane, tu su i oni članovi obitelji kojima ne bi dali ni metlu da čuvaju.

U određenim točkama, samo trebate reći “ne”. Vaš se prijatelj ili član obitelji može naljutiti, plakati ili čak psovati, ali to je vaš novac.

Ponudite drugu pomoć kako je gore navedeno, ali naučiti reći “ne” je presudno za uspjeh u cjelini. Ako je vaš prijatelj spreman raskinuti prijateljstvo zbog novca, onda vam i nije bio baš neki iskreni prijatelj.

zdravaisretna

atma.hr – 39