Kada razumijemo važnost svake čakre, možemo praktično primijeniti određene energije svake od njih. Tako ćemo naći balans u svakodnevnom životu prepunom odnosa s ljudima i nama samima i povezat ćemo duh i znanje. Jednom kad budemo mogli povezati sve čakre i iskustva koja dolaze iz svake u cjelinu, tada smo uistinu povezani sami sa sobom.

atma.hr – 78
Čakre su tjelesni energetski centri u našem tijelu koji nas drže u balansu. Njihove tjelesne manifestacije su vidljive. Npr. ukoliko previše pričate, vratna čakra je aktivna. Ljudima izgledate ponosni i arogantni? Vaša pupčana čakra previše dominira.

I kada razumijemo važnost svake čakre, možemo praktično primjeniti određene energije svake od njih kako bi pronašli balans u svakodnevnom životu prepunom odnosa s ljudima i nama samima.

1. Korijenska čakra

1Korijenska čakra je najtjelesnija od svih jer je povezana s našim osnovnim potrebama preživljavanja, kao što su hrana, dom, novac i sigurnost. Njena energija se može primjetiti u primjerima kupovanja namirnica, plaćanja računa, čišćenja i slično.

Ova čakra je ispunjena ako su vaša okruženja zadovoljavajuća i ukoliko se osjećate sigurnima u vašim životnim situacijama. Ukoliko se brinete oko životnih sredstava, to direktno utječe na vaš osjećaj sigurnosti i na stvari o kojima razmišljate.

Ukoliko se dobro nosite s tim društvenim obavezama i pobrinuli ste se za vaše osnovne potrebe, energija korijenske čakre je dobra.

atma.hr – 39

2. Sakralna čakra

2Sakralna čakra se odnosi na osjećaje i vašu sposobnost da ih doživite. Znamo npr. kako pokazivanje previše emocija ukazuje na preosjetiljivu osobu s dramatičnim ponašanjem.

Uvijek postoji razlog zbog čega se osjećate ovako danas i to je sasvim u redu. Naše društvo brzo zaključuje kako netko može biti iracionalan u mislima i emocijama, iako su to samo simptomi nečeg što osobu muči. Emocije možemo vidjeti i kao vodiče naših dubljih osjećaja. Sakralne energije su povezane s našom intimnošću.

Ovu čakru se može primijetiti na tjelesnom nivou kao dopuštanje sebi da osjetimo i proživimo svoje emocije. Nemojte negirati svoje osjećaje ili bježati od njih. Oni su stvarni i imaju važnost čak i kada nam se kaže da nemaju.

Ukoliko primjetite kako se mučite s ovom čakrom, zaronite u srž svojih osjećaja kako bi pronašli odakle oni proizlaze. Dajte si vremena za istraživanje što osjećate i znajte kako je to uvijek dobro.

atma.hr – 75
3. Pupčana čakra

3Kako se razvijamo u spoznaji tko smo, možemo primijetiti kako se nalazimo među suptilnim osjećajima slabosti i sumnje u sebe. Kako bi bili potpuno svoji, potrebno je spoznati kako dolazimo iz srca i što da god kažemo ne prolazi kroz filter nedostatka samopouzdanja. Na tjelesnom nivou, to znači znati što treba reći i slobodno i snažno reći istinu. Poput nagona za stvaranjem novog projekta i uvjerenog ostvarivanja te ideje, bez obzira što drugi mislili i rekli o tome.

Na primjer, ako se želite ispričati nekome zbog spoznaje kako ste pogrešno djelovali u prošlosti i bojite se se odgovora koji bi mogao biti negativan. Potrebno je znati da se ništa loše ne može dogoditi ako budete ono što jeste i pokušavate pomoći.

Ovu čakru primjećujemo u djelatnostima koje zahtijevaju samopouzdanje. Ako je vaša namjera dobra, bez obzira što radite, to dolazi iz vaše želje da pomognete.

atma.hr – 78
4. Srčana čakra

4Iz srčane čakre dolazi razumijevanje drugih ljudi. Obuhvaća djelovanje iz samilosti i empatije prema drugima. To je dio našeg unutarnjeg stanja postojanja, ali često nas još dok smo mali uvjeravaju kako to nije važno.

Srce je mjesto spajanja nižih i viših čakri i djelovati iz srčane čakre znači imati i pokazati osjećaje. Svi smo mi odraz jedni drugih te možemo primjetiti patnje, strahove i traume drugih ljudi, poput gledanja u ogledalo. Tako možemo primjetiti i svoja iskustva i traume.

U praksi, na tjelesnom nivou, srčanu čakru npr. primjećujemo u samilosti prema drugima dok se svađamo. Ako ste u mogućnosti odmaknuti se od neke situacije i sagledati je neutralno, iz kuta gledanja treće osobe, onda možete vidjeti razloge i uzroke svađe.

Često uzroci ne moraju biti u nama. Postoji puno nivoa komuniciranja i kada ih možemo sagledati srcem, moći ćemo razlikovati ove nivoe i vidjeti uzrok problema. Ako razvijete pravu samilost prema osjećajima drugih ljudi, bez obzira na naš odnos s njima, onda šaljete dobru energiju iz srčane čakre.

atma.hr – 39

5. Grlena čakra

5Grlena čakra se odnosi na izražavanje. Može biti u komunikaciji riječima, izražavanje tijelom ili kroz umjetnost i slično.

Jednom kad imate samopouzdanje koje dolazi iz srca, izražavanje je jednostavno. To je najautentičnije izražavanje vas samih. To je izražaj vaše istine prema cijelom svemiru.

Manifestiranje prema vani ima široku lepezu mogućnosti. Kada radite na nižim čakrama, grlena čakra samo manifestira ta stanja prema vani. To znači dati svoje srce u ono što volite raditi i otvoriti se cijelom svijetu. Vi izražavate ono što želite sa samopouzdanjem.

Što smo stabilniji u nižim čakrama, to ćemo bolje moći raditi na višim. Ako obuhvaćate energiju nižih čakri i izražavate se kroz grlenu čakru, vaša će sposobnost izražavanja postati pravilna i ispunjavajuća.

atma.hr – 75
6. Čakra trećeg oka

6Čakra trećeg oka je gledanje kroz srce. Vjerovanje u svoju intuiciju i razumijevanje znanja kojeg primate se uvijek otkriva onoliko koliko možemo primiti u datom trenutku.

Njena manifestacija je sposobnost uistinu vidjeti ljude kakvi jesu. To je sposobnost gledanja kroz oklope koje stavljamo i razumijevanja zašto smo ono što jesmo. Kada komunicirate s nekim i znate kako vam lažu ili nešto ne otkrivaju, to je energija vaše čakre trećeg oka.

To je sposobnost koliko možete prepoznati istinu i iznijeti vaše uvide. Imati treće oko znači prikupiti sve djeliće slike koji objašnjavaju zašto netko djeluje na određeni način. Obuhvaća sposobnost vidjeti što osoba uistinu govori, bez obzira na riječi.

Kada pažljivo slušamo i primjetimo obrazac mogućnosti koji odgovaraju na naša pitanja, tada djelujemo energijom čakre trećeg oka.

atma.hr – 78
7. Krunska čakra

7Krunska čakra obuhvaća energiju svih čakri i daje mogućnost sagledati cijelu sliku sa svim detaljima u svemiru. Kao kada bi sklopili energiju svih čakri zajedno u mikser i povezali ih. Poput miješanja salate svih sastojaka koje imate.

Odnosi se na povezivanje vaše svijesti s višim nivoima sebe i znanjem koje nam je dostupno. To je sposobnost saznati sve informacije, dovesti ih u našu svjesnost i staviti u praksu. Više ne morate govoriti svijetu tko ste, jer pokazujete primjerom. I što se više ojačate tu vezu, koju svi imamo, s našim višim ja, veće uvide možete donijeti u ovu dimenziju.

Tjelesna manifestacija krunske čakre je imati unutarnje znanje što raditi u životu. To je sposobnost vidjeti sve mogućnosti prije nego se ostvare i vidjeti kako su svi detalji međusobno povezani i čine ovaj svijet.

Kada možemo praktično primjeniti lekcije koje svaka čakra nosi, povezat ćemo duh i znanje. Vidljivo je kroz opipljive, konkretne činjenice koliko možemo kanalizirati svaku energiju u ovaj tjelesni svijet. A jednom kad možemo povezati sve čakre i iskustva koja dolaze iz svake u cjelinu, tada smo uistinu povezani sami sa sobom.

26 HOLISTIČKA ANATOMIJA

HOLISTIČKA ANATOMIJA

holisticka

Integrativan vodič kroz ljudsko tijelo

Komplementarni i alternativni pristupi zdravlju i medicini sve su više prihvaćeni kako ograničenja konvencionalnih tretmana postaju sve vidljivija. Ova knjiga predstavlja autoritativnu studiju anatomije, fiziologije i patologije, ali cijelu raspravu autorica proširuje povezujući znanost o tijelu i razne oblike alternativnih pristupa zdravlju kako bi istražila način na koji ljudsko tijelo funkcionira – i način na koji stupa u interakciju sa svojim okružjem te kako to postojanje doživljava na emocionalnoj i duhovnoj razini.

440 stranica, format: 16×23 cm

Cijena: 165 kn - Kupi ovdje