VASTU – NAUKA O STANOVANJU I GRADNJI

Piše: Margito Jušić ing. građ., đotiš te vastu savjetnik i projektant
Tvrtka MALI GANEŠ (www.maliganes.hr)

Vastu prirodni principi nas povezuju s prirodom

Što napraviti da nam život bude lakši, bolji, sretniji, da se stvari kojima težimo lakše realiziraju, da dođemo do unutarnjeg ispunjenja, sreće i obilja, jednostavno da kvalitetu života podignemo na sasvim novu razinu?


Widget not in any sidebars

Preko dvadeset godina u građevinarstvu i preko dvadeset godina proučavanja prirodnih stvari i stvari koje su iznad razine materijalne percepcije, a koje nam određuju život, dovele su me do zaključka da kuća, odnosno prostor u kojem boravimo, određuje naš život u najvećoj mjeri. Moj zaključak je potkrepljen i proučavanjem vastu građevina u Indiji te u knjigama koje svoj sadržaj vuku iz veda, odnosno najstarijih spisa. Citirat ćemo jedan dio iz jednog takvog spisa: „Ako je količina vibracije ljudskog bića i vibracija prostora kojeg sadrži zgrada kreirana na takav način, da po numeričkim mjerama, rezonira jedno sa drugim, stanovnik uživa osjećaj potpune blažene opuštenosti i mira“.

Praotac vastu znanosti bio je Mamuni Mayan, drevni znanstvenik, arhitekta, umjetnik i Rishi (prosvjetljeni siddhas nadljudske inteligencije i talenta), koji je imao dubinu i jasnoću percepcije da spozna i razumije fiziku manifestacije Čiste Svijesti (apsolutnog prostora) iz svog nemanifestiranog stanja u manifestirano stanje. Tko god da uđe dublje u ove tajne i shvati da sve u našem život potiče iz energije, vibracije i titraja, nikada više o materijalnom svijetu neće imati mišljenje da je to sve što postoji i da je to jedino bitno, a zato jer stvarnost je baš sasvim drukčija – naš život u najvećoj mjeri kreiraju baš podsvjesne stvari odnosno koje ne možemo osjetiti sa pet osjetila. Pogotovo se to odnosi na prostor koji nas okružuje i u kojemu boravimo veći dio života. U tom dijelu se energija direktno transformira u materiju.

Iz prostora je nastalo sve i prostor u kojem boravimo je taj koji materijalizira našu unutarnju svijest. Vrijedi i obrnuto što je presudno bitno u ovom slučaju. Dakle, ako napravimo kuću koja je u skladu sa prirodnim vastu principima, ta kuća će nas svojom vibracijom podizati i usmjeravati ka našoj prirodi te sreći, lakoći, obilju i ispunjenju. Da li smo spremni za to? Ako jesmo, trebamo otpustiti neka ograničenja ovog materijalnog svijeta kojeg pogoni ekonomija koja je tu broj jedan. Većina shvaća da to nije dobro, a svi na nekoj razini znamo da to nije prirodni princip. Zbog toga se i dešavaju krize u svijetu da shvatimo da postoje druge stvari u životu koje su daleko bitnije od onoga što mi mislimo da je bitno, te da shvatimo da ne razmišljamo u pravom smjeru.

Rješenje daje vastu, nauka o gradnji i stanovanju. Jer ako ćemo napraviti kuću, koja je baza našeg života od pamtivjeka te najgrublji element ZEMLJE, koja daje zaštitu i sigurnost, povezanost sa prirodom, dobit ćemo prirodni kontakt sa prirodom odnosno, osim ZEMLJE,  ostalim elementima, od kojih je sačinjena kreacija, dakle VODOM, VATROM, ZRAKOM i ETEROM, te nas spojiti sa njima. Rezultat će biti mir, ljubav, sreća, prosperitet i lakoća.

atma.hr – 75
Odabir terena za gradnju je prvi korak

Teren za gradnju idealno je da je ravan ili ima padinu prema sjeveroistoku. Oblik zemljišta kvadratan ili pravokutan koliko je moguće prema stranama svijeta. Po vegetaciji možemo vidjeti plodnost tla i tog područja jer ako je tlo plodno znači da omogućuje život i napredak. Prilazna cesta je najbolje ako je sa istoka ili sjevera ili da postoji mogućnost korigiranja. Dobro je da u okolini nema groblja, crkva, klaonica, smetlišta, javnih institucija, destruktivnih i prljavih energija ili da u prošlosti se na tom terenu nisu događale destruktivne stvari. Voda kao potok, rijeka, jezero, more, najbolje je da je u smjeru sjeveroistoka. Planina, veće drveće, šuma najbolje da se nalazi u smjeru jugozapada.

Slijedi projektiranje kuće u skladu s vastu prirodnim principima

Kuću možemo promatrati kao živi organizam u čijem krilu čovjek uzima utočište. Cilj je da je postavimo i projektiramo tako da su usklađene energije u njoj (mikrokosmos) i stanovnici koji će tu boraviti, a sa energijama univerzuma (makrokosmosa). Tu nam pomaže energetska mreža VASTUPURUŠA MANDALA koja služi kao veza između nemanifestirane energije univerzuma i manifestiranog polja energije odnosno našeg budućeg objekta i nas.

Kuću je najbolje pozicionirati na jugozapad zemljišta koje smo omeđili u pravokutnom obliku. Eventualni višak terena izvan omeđenog dijela planira se kao zasađene površine, vrt, livada, travnjak i sl. Veličinu kuće projektiramo prema željama i potrebama, ali dimenzije uklapamo u harmonične odnose između širine, dužine i visine te koristimo šest ayadi formula kojima usklađujemo mikrokosmos odnosno unutarnji prostor i stanovnike koji će tu živjeti sa makrokosmosom odnosno univerzumom. Dalje uzimamo u obzir sve vastu smjernice kao pozicija glavnog ulaza koji je jako bitan, raspored otvora, dizajn prostorija, funkcionalni i estetski razmještaj pojedinih prostorija i elemenata u njima, te druge zakonitosti stanovanja i gradnje.

Navest ću samo nekoliko primjera kod projektiranja unutarnjih prostorija.  Npr. kuhinju postavljamo u jugoistok prostora (eventualno sjeverozapad) jer je u tom području element VATRE i kuhinja u tom dijelu, ako se koristi, može uravnotežiti i transformrajuće utjecati na cijelu kuću. Samu kuhinju i pojedninačne elemente isto tako uklađujemo prema vastu principima. Spavanje za gazdu i gazdaricu treba biti što bliže jugozapadu i sa glavom prema jugu, eventualno istoku ili zapadu jer je tu element ZEMLJE koji daje stabilnost i najdublji odmor. Soba za meditaciju ili učenje najbolja je na sjeveroistoku, gdje je element VODE, a sa usmjerenjem kod meditacije i učenja ka istoku ili sjeveru. Soba za goste najbolja na na sjeverozapadu i elementu ZRAKA, a gdje može biti i kupaonica. Centar stana je vrlo bitno da je slobodan bez zidova, stupova ili ormara te otvoren prema nebu, odnosno omogućen dotok svjetla. Tu je element ETERA koji nas spaja sa izvorom. Wc ili stubište se najčešće projektira izvan glavne energetske rešetke ali u određenom modulu koji je povezuje. Ovo su samo neke smjernice dok se u samom projektu usklađuje još čitav niz drugih parametara.

Slijedeće je postaviti natalnu đotiš kartu stanara koji će tu živjeti, a preko prostora. Pošto mi svi imamo drukčiju karmu ovi čimbenici, u manjoj mjeri, mogu utjecati na život u tom prostoru tako da se tu rade završna usklađivanja. Ovo uključivanjem vedske astrologije koja predstavlja VRIJEME u vastu koji predstavlja PROSTOR predstavlja potpunu koordinaciju prostornih i vremenskih aspekata.

atma.hr – 75
Dalje je projektiranje okoliša kuće odnosno parcele

Posebnu pažnju treba voditi o poziciji  ulaza na parcelu. Ako želimo bazen stavljamo ga na područje VODE odnosno sjeveroistok parcele te će taj dio biti što slobodniji sa niskim raslinjem ili cvijećem. Puno vode kao bazen ili rijeka može vrlo blagotvorno utjecati na naš život ako su dobro pozicionirani, dok kod lošeg pozicioniranja može dovesti do velikih problema i nesreća, a kao što je npr. pozicija vode na jugoistoku i području VATRE ili jugozapadu i području ZEMLJE. Na jugozapad i područje ZEMLJE možemo smjestiti drvarnicu ili druge pomoćne prostorije ili zasaditi visoko drveće. Jugoistok i područje VATRE je mjesto za npr. kamin i druženje, a sjeverozapad i područje ZRAKA, za nadstrešnicu za auto ili igralište. Centar i područje ETERA je dobro da je slobodno i da ne uključuje veće aktivnosti niti teške objekte.

Ostaje gradnja same kuće

Početni korak je omeđenje same parcele u mogućim pravokutnim formama te pozicioniranje ulaza. Eventualni nepravilni višak terena uređuje se kao vrt, livada ili cvijetnjak. Početak gradnje kuće, odnosno kopanje temelja najbolje je odrediti prema povoljnom vremenu, odnosno muhurti u đotišu-vedskoj astrologiji. Pravo vrijeme početka daje stabilnost i dugotrajnost građevine. Ako se kopa široki iskop prvo se kopa sjeveroistočni dio a zadnje je jugozapadni dio i područje ZEMLJE. Konstrukcije zidova i zgrade idu suprotno, od jugozapada ka sjeveroistoku. Ovime smanjujemo prepreke koje se mogu ukazati tokom gradnje. Građevni materijali koje koristimo u gradnji je najbolje da su što više prirodni koji dišu te novi, jer sama vibracija prirodnih i umjetnih materijala je sasvim drukčija, a stari materijal donosi vibraciju iz objekta gdje je izvađen te vibraciju njihovih stanara, a može donijeti i razne gljivice ili bakterije u svojoj strukturi..

atma.hr – 75
Za kraj ostaje samo zaključak

Osim kuće koja može biti obiteljske namjene, na sličan način, uz neke drukčije parametre, može se isprojektirati i sagraditi poslovni, industrijski, sportski ili objekt neke druge namjene

Kuća konstruirana po vastu principima ne stvara sveti prostor samo u svojoj nutrini, nego tom iscjeljujućom energijom obasjava i cijelu okolinu oko sebe. Za sagraditi vastu kuću koja je SATVA (čistoća, harmonija) usljed RAĐAS (energija, nemir) i TAMAS (inercija, destrukcija) okoline potrebno je snažno usmjerenje i svjesnost i nadasve ustrajnost.

Sve stvari i tehnike koje su u sferi grubog svijeta ne mogu značajnije mijenjati našu karmu dok je vastu direktno povezan sa nemanifestiranim energijama univerzuma koje koristimo za dobivanje usklađene manifestirane energije u životnom prostoru koja nas direktno povezuje sa  univerzumom te na taj način mijenja našu karmu, odnosno naš život. Na drugu razinu. Da li smo spremni za veliki napredak?

Margito Jušić ing. građ., đotiš te vastu savjetnik i projektant

24 HIMALAJSKA LAMPA

banner himalajska lampa