Emocije i uvjerenja vezana za materijalno stanje su uglavnom rezultat sukoba i nesklada onog što želimo na svjesnom nivou i onog što je zabilježeno kao informacija na nivou podsvijesti.

Poznato je da naš um kreira našu stvarnost. Bez obzira što želimo na svjesnom nivou, ukoliko su mentalni programi naše podsvijesti u suprotnosti s onim što želimo na svjesnom nivou, podsvijest gotovo uvijek pobjeđuje. Čak i ako podsvijest ne pobjedi u jednom momentu, već u slijedećem momentu, snaga volje (svjesnog djela) popusti i mentalni program podsvijesti izlazi kao pobjednik. Mi to doživljavamo kao sindrom odlaganja i pronalaženja „izgovora koji para vrijedi“.


Widget not in any sidebars

Koji su to mentalni programi koji nas sabotiraju?

Primjere ovakvih programa možemo naći čak i u izrekama našeg naroda. Sigurno ćete prepoznati neke od njih kao dio programa koji kreiraju vašu stvarnost.

“Nema kruha bez motike.”

“Samo teškim radom se može nešto steći.”

“Tko danas ima para, mora da je lopov.”

“Uspješni u biznisu su sigurno ojadili druge koji rade pošteno.”

“Kriza je, ne mogu očekivati da ću nešto postići dok to ne prođe.”

“Materijalno obilje može imati samo onaj tko dobije veliko nasljedstvo.”

Ovakve mentalne programe zovemo limitirajućim tj. ograničavajućim i oni određuju naše iskustvo stvarnosti i samu stvarnost. Kada imamo neki od njih, gotovo je nemoguće postići materijalno obilje.

Ako bi uspjeli da dođemo do obilja, vrlo brzo bi ga izgubili. Poznato je npr. da čak 95% onih koji dobiju na loto izvlačenju, u roku od 5 godina su u lošijoj situaciji nego prije loto dobitka. Podsvijest se pobrinula da budemo u skladu sa samim sobom.

Riješenje je u mijenjanju takvih programa. To je puno lakše reći nego učiniti. Mnogi neće ni  krenuti u taj proces,  jer kada imamo neki od ovih programa, to je naša apsolutna istina i nismo ni spremni mijenjati takvo uvjerenje.

Zamislite npr. da netko ima u podsvijesti program koji kaže “Tko danas ima para, mora da je lopov”, i da pokušava ostvariti materijalno obilje. Podsvijest mu neće dozvoliti da radi na ovom uvjerenju jer bi to automatski značilo za takvu osobu da mijenjanjem uvjerenja “Tko danas ima para, mora da je lopov”, ona automatski postaje lopov. Suština je sasvim drugačija. Kada se oslobodimo limitirajućeg vjerovanja, tada stječemo veći stupanj mudrosti i vidimo stvari iz drugačijega kuta.

Sjećam se kada sam imala sličan slučaj u praksi, osoba je reagirala vrlo gnjevno i na samu ideju da promijeni jedno takvo limitirajuće uvjerenje. S obzirom da uvijek ima načina kako da se postigne željeni rezultat, nakon oslobađanja ovakvog vjerovanja, osobi je bilo smiješno što joj je uopće palo na pamet da to automatski znači da je i ona lopov. Iz tog razloga promjene nekih vjerovanja ne mogu se odraditi samostalno čak i s posjedovanjem znanja kako to napraviti. Jednostavno, neće nam podsvijest dozvoliti da priđemo. U takvim uvjetima je gotovo neophodna pomoć osobe koja zna što radi i može vam pomoći da identificirate vaša ograničavajuća uvjerenja kao i da postignete taj sklad svijesti i podsvijesti.

Tehnika Emocionalne Slobode


Widget not in any sidebars

Postoje i uvjerenja koja možete sami promijeniti ukoliko uspijete sagledati koja su to ograničavajuća vjerovanja koja imate, ukoliko ste ih spremni prevladati i znate kako. Tehnika Emocionalne Slobode (EFT) je odličan način za prevladavanje ograničavajućih vjerovanja. Na EFT treninzima se uči rad sa limitirajućim uvjerenjima, a na grupnim tretmanima ih možete direktno rješavati uz sigurno vodstvo Master trenera.

Često je materijalno obilje povezano s nečim lošim, koliko god da gotovo svi priželjkujemo obilje.

Obzirom da živimo u materijalnom svijetu i da smo izloženi novcu i materijalnom obilju (mnogo češće materijalnoj oskudici) svakodnevno, mi od malih nogu stječemo podsvjesna ograničenja vezana za novac. Jedno od njih je i izreka: “Novac je izvor svog zla.“ Ovo je pogrešno tumačenje biblije koja kaže da je ljubav prema novcu izvor svog zla, a ne novac sam po sebi. Novac nam omogućava izbore u životu u bilo kojoj situaciji. S ovim uvjerenjem nećemo daleko stići u materijalnom obilju.

Sigurno je da nemamo čime pomoći siromašnima ako im se pridružimo. Od puno veće koristi smo ako možemo pomoći.

Pogledajmo još neki primjer.

“Mi to sebi ne možemo priuštiti.” Jeste već to čuli u svom životu? Malo je onih koji to nisu čuli puno puta i danas žive takvu realnost.

Srela sam osobe npr. s mentalnim programom, da onaj tko je materijalista ne može biti plemenit. Istovremeno ne mogu sebi priuštiti ni najosnovnije uvjete za život i traže od onih koji nešto nude, da budu plemeniti i njima poklone. To je isto kao i tražiti od pružatelja usluga i robe da se priključe siromasima ovog svijeta jer u suprotnom nisu plemeniti. To ne znači da oni koji imaju više, ne prebacuju to na one koji imaju manje u momentu kada to mogu, ali i tu je pitanje da li nekome “dajemo ribu ili ga učimo pecati” i tako ga osiguramo za cijeli život. Svijet u kojem živimo koristi novac kao mjerilo vrijednosti onoga što se nudi i stoga je novac neophodan da bi došli do te vrijednosti. Zato je važno da u svom životu i profesiji konstantno gradimo vlastitu vrijednost kako bi je unovčili i mogli razmijeniti novac za druge željene vrijednosti.

I mnoga limitirajuća uverenja o nama samima isto tako mogu doprinijeti našem materijalnom stanju i kako kažemo, samosabotaži.

Mi živimo u materijalnom, fizičkom svijetu i nema ništa loše u tome da posjedujemo materijalna dobra. Sve može ići u ekstrem pa i to posjedovanje koje može prijeći u potrebu za posjedovanjem zbog osobnih potreba koje nisu na zdravim osnovama, kao na primjer liječenje osobnih kompleksa.


Widget not in any sidebars

Kad god su u konfliktu naša uvjerenja, dolazi do emocionalne reakcije

Ne samo da nam naša uvjerenja određuju naš život i naše reakcije, nego sve emocionalne reakcije doprinose da nismo u stanju da donosimo najbolje odluke u takvom momentu.

Kod svake emocije nama zakažu dvije najvažnije funkcije – logično analitička i intuitivna. I što nam tada ostaje? Ne mnogo, jer smo prepušteni stihiji i vodenim strujama koje će naš brod odvesti tko zna gdje, možda na sigurno mjesto, a možda razbiti o kamenitu obalu.

A što ćemo sa krizom?

Nije slučajnost da u vrijeme krize nekim ljudima ide bolje nego drugima. Ovo je vrijeme kada je posebno važno ukloniti vlastite blokade na emocionalnom i mentalnom nivou. U kriznim vremenima se pokrenu mnogi strahovi i nesigurnosti koji nam privlače još više dokaza za isto takvo stanje. Ako ste pod stresom zbog trenutne situacije u svijetu i ekonomiji, vrijeme je da nešto poduzmete na tu temu. Kada ste smireni, tada ćete i u vrijeme krize mnogo bolje funkcionirati, a i intuicija će vas bolje voditi.

U vrijeme krize je veća konkurencija za posao, treba nam više samopouzdanja da sebe uspješno predstavimo, grubo rečeno da se prodamo budućem poslodavcu ili svoju uslugu ili proizvod poslovnom partneru.

Radionice “Rješavanje blokada novcu” i “Tajna uspjeha je u vama”

Dođite da zajedno uklonimo neke od blokada vašem samopouzdanju i vašim financijama na jedinstvenoj jednodnevnoj radionici “Rješavanje blokada novcu” kao i na dvodnevnoj radionici “Tajna uspjeha je u vama”. Obje radionice su komplementarne i pomažu uklanjanju blokada na nivou podsvijesti.

Nakon ovih radionica imate veći stupanj samopouzdanja kao i povećan emocionalno mentalni kapacitet financijskog obilja.

jasmina kovacev 2 1
Jasmina Kovačev

Svi datumi edukacije u Hrvatskoj i Srbiji su na stranici www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Prijavite se preko ovog linka.

Autor
Jasmina Kovačev,
EFT Master trener, META-Zdravlje Master trener,
Coach za postizanje vrhunskih dostignuća
Kreator edukacije Okrugla duga

Edukacije iz opusa Okrugla Duga koje drži Jasmina Kovačev proljeća 2019 pogledajte na stranici www.TehnikaEmocionalneSlobode.com