Nedostatak snage da izneseno cilj ili osobna demotivacija nas vodi do prihvaćanja nezdravih stimulacija što nas brine, ali često to potiskujemo ili ignoriramo. Ovo je jedan od današnjih velikih problema koji vodi do opasnih posljedica opasnih po život. Ovakva situacija na nas stvara snažan utjecaj koji nam ne daje mogućnost da sagledamo ono što je pred nama. Na taj način, nastojimo prihvatiti različite motivacije i vremenom se sapletemo u mrežu ovisnosti, a da to ne primijetimo!

atma.hr – 52
Priroda ovisnosti

Kada se spominju ovisnosti, postoji i previše klišea koji odbacuju realno sagledavanje tog problema u drugi kut u kojem se gubi suština rješenja. Kako bi se bolje razjasnili ovisnost, mora se objasniti da je to poremećaj i stanje koje zahvaća i psihu i fiziologiju osobe. Može biti ili psihički ili fiziološki ili može obuhvatiti obje vrste ovisnosti.

Zbog potrebe da se ne suočavamo s bolnim korijenom ovisnosti, u stanju smo se baviti više potiskivanjem i zanemarivanjem stvarnog problema. U ovoj kolumni probat ćemo zajedno razjasniti sve ono što podrazumijeva ovisnost, što bi moglo pomoći da se ohrabrimo dalje djelovati u zdravijem smjeru.

Osnovna odlika za preživljavanje našeg organizma je adaptacija na okolinu u kojoj se nalazimo. Većina ljudi, radi ubrzanog života i stresa ne stiže sagledati da je naša duša nekoliko koraka sporija od našeg tijela. Njoj treba više vremena da se na neke stvari adaptira, a poseban izazov su emocionalna stanja koja često proizlaze iz činjenice kako podnosimo rizike same adaptacije.

Kako bi lakše podnosili adaptaciju, spremni smo koristiti određene oblike ponašanja ili supstanci koje će nam olakšati ovakva stanja. Naravno, često zaboravljamo razmišljati o zdravim opcijama i zapostavljamo ih, jer zahtijevaju vrijeme ili trud i uzimamo one instantne … Upravo te instantne su one koje nam daju prividne rezultate i mnogo štete na generalno zdravlje.

atma.hr – 52
Tko je stvoritelj ovisnosti?

Mehanizam stvaranja ovisnosti nastaje u našem živčanom sistemu. Mnogo se teže boriti s fizičkom nego s mentalnom ovisnošću. Ona u svom mehanizmu stvara štetu na našu fiziologiju, lančano tome oštećuje unutrašnje organe. To znači da naše fizičko tijelo reagira na supstancu koju unosimo.

Ovo znači da naš organizam ne razvija samo ovisnost o alkoholu, kavi, lijekovima i drogama, već i o šećerima. U posljednje vrijeme je mnogo zabrinjavajuća ovisnost o tehnološkim uređajima koja izaziva također različite poremećaje našeg zdravlja. Mehanizam je takav da uslijed stresnih i traumatskih situacija organizam ima potrebu da vrati hormon sreće, serotonin u normalne fiziološke parametre kao i ostale vitalne neurotransmitere.

U takvom stanju, mnogo je teže vratiti balans ovog hormona pa je tako potreban jači stimulans. Zdrav način je zdrava seksualna aktivnost, hrana bogata nutrijentima koji grade neurotransmitere, fizička aktivnost, socijalizacija i prakticiranje kreativnih vještina. Takve aktivnosti zahtijevaju vrijeme i trud, za koje naš um pod stresom često doživi kao nedovoljno brz mehanizam, stoga se okreće nezdravim mehanizmima koji brže djeluju, ali kratkoročno i s ogromnim posljedicama.

Takva ponašanja su: korištenje droga i drugih psihoaktivnih tvari, prehrana u kojoj se unosi previše nezdravih masnoća i ugljikohidrata, ulazak u nesigurne seksualne odnose i ostala rizična ponašanja (brza vožnja, vožnja u pijanom stanju, delikti…)

atma.hr – 52
Kako ovisnost mijenja naše tijelo?

No što se događa s našim tijelom ako izaberemo pozitivan način stimulacije naših neurotransmitera, a što ako izaberemo negativan? Biranjem bilo koje od ovih negativnih opcija stvarate da se potiskuju stvarni razlozi Vašeg stanja. To ukratko znači da izbjegavajte raditi na sebi. Rad na sebi iziskuje disciplinu i hrabrost, koju osoba ako je traumatski i stresno oštećena nema snagu da iznese.

Samim time, kod ljudi se može dogoditi da umjesto suočavanja s onim što ih čini oštećenima, oni to potiskuju koristeći nezdrave navike koje samo mijenjaju stanje biokemije mozga i daju prividan osjećaj dobrog raspoloženja i normalnog stanja, dok u stvarnosti, obaveze, njihova osobnost, ljudske relacije i dosta drugih životnih polja trpe teret ovisničkog ponašanja.

Sve navedene nezdrave opcije nošenja s traumom i stresom se načelno pretvaraju u ovisnosti. Svaka ovisnost na svoj način uništava osobnost i stanje unutrašnjih organa. Ovdje su naravno neki od simptoma ovisnosti:

1. Nemogućnost odvikavanja od ovisnosti bez pomoći

2. Nebriga o osobnoj higijeni ili brizi o sebi

3. Davanje prednosti ovisnosti nad svim ostalim

4. Apstinencija

5. Anksioznost, panika i paranoja

6. Nesanica ili nepravilan raspored spavanja

7. Depresija, osjećaj beznađa i nedostatak interesa za redovne aktivnosti

Ako imate Vi ili netko Vama bitan ove simptome, razgovarati s terapeutom i specijalistima medicine je neophodno! Jako je bitno nastojati što prije osvijestiti ovakav problem.

atma.hr – 52
Kako pozitivne navike mijenjaju naše tijelo?

Ako izaberemo pozitivan način stimulacije, dobit ćemo energije i stvoriti vremenom ovisnost ka tim pozitivnim mehanizmima. To znači da ako smo danas odlučili obaviti šetnju od nekoliko kilometara, za nekoliko dana će naš organizam sam tražiti da hodamo čak i duže. Nikad ne zaboravite da je organizam savršen stroj koji pamti i ima vlastite procese autoregeneracije.

Naše je samo da izbalansirano koristimo dostupne pomoći kako bi bili zdravi i privikli organizam na pozitivne navike. Koristeći dnevno šetnju od minimum 6 kilometara, mi ne samo da pomažemo našem metabolizmu i produžavamo životni vijek, već i utječemo na um da ispravno se poslože sve misli.

To pomaže da preradimo i emocije, što je jako važna amortizacija stresa. Tu su i ostale navedene pozitivne promjene koje mogu pomoći, ali bitno je raditi osobne seanse s terapeutom prirodne medicine i psihologom kako bi se pronašle one koje su odgovarajuće, budući da je svaki mehanizam stvar individualnog izbora.

Za kraj, kakvo je lice psihološke ovisnosti?

Bitno je da malo više pojasnim termin psiholoških ovisnosti. Ovo je jako kompleksno područje koje ne uvezuje odgovor fiziologije kao takav da djeluje na našu biokemiju direktno. Najlakše je takvu vrstu ovisnosti opisati kroz našu potrebu da svako jutro pijemo željeni napitak iz naše omiljene šalice. Ako jedno jutro ne uspijemo naći našu omiljenu šalicu, naš napitak nas neće tako radovati kao inače.

No, ovaj primjer nas podsjeća da trebamo razmisliti o dubini ovog tipa ovisnosti. Ta ovisnost se neće najprije stvoriti prema objektu, već prema osobama! Takve vrste ovisnosti govore o traumama koje su nanijete u međuljudskim odnosima ili koje donosimo iz obitelji, a stvaraju ozbiljne probleme gdje štetimo međuljudske odnose i svoje duševno stanje.

O tome je nužno razgovarati s terapeutom i konstantno raditi na tome i osvještavati isto. Upravo ovakve vrste ovisnosti mogu biti okidači za mnogo nesretnih stanja naših relacija. Neki od simptoma o kojima treba razmisliti:

atma.hr – 52
1. Stalna potreba za blizinom osobe prema kojoj imamo ovisnost

2. Stalna nesigurnost

3. Osjećaj da niste dovoljno dobri da budete s partnerom

4. Opsesivni strah od gubitka partnera

5. Konstantan osjećaj krivnje ako partneru ne posvećuju potpunu pažnju

6. Prihvaćanje psihičke i fizičke patnje, zbog straha od gubitka veze

7. Konstantan i dominantan osjećaj tjeskobe.

Ako prepoznajete neke od ovih simptoma, obratite se osobi od povjerenja ili terapeutu.

Ako imate pitanja pišite na [email protected]

Ana Dominik Rodić/adominicnaturalservice.wordpress.com