Foto: pixabay.com

Kad vam je ugrožena sigurnost, čak i minimalno znanje o elementima samoobrane može biti od životne važnosti. Ovo ne zahtijeva godine treniranja i veliku fizičku snagu.

atma.hr – 39

Pokazat ćemo vam najučinkovitije tehnike obrane za žene, koje možete iskoristiti u kritičnoj situaciji. Svaka žena može ih primijeniti, bez obzira na visinu i težinu protivnika.

1. Za početak, upamtite ranjiva mjesta

Nije važno koliko je vaš protivnik velik i jak – moći ćete onemogućiti svakog, ukoliko zapamtite osjetljiva mjesta. Glavna su: oči, nos, grlo, grudi, koljena i prepone, prenosi uspesnazena.com.

Možete ga napasti kako hoćete, ali da biste bili sasvim sigurni da ćete pobijediti, trebate upamtiti najučinkovitije načine djelovanja na te zone.

atma.hr – 752. Najučinkovitije i najjednostavnije tehnike

Jedna od najboljih metoda, koja će natjerati svakog nasilnika da žalosno zacvili i padne na koljena, jest da ga uhvatite za šaku, tako što ćete ga jednom rukom uhvatiti za mali i domali prst, a drugom za kažiprst i srednji prst. Razdvojite ih u stranu, istovremeno mu savijajući ručni zglob nagore.

Ukoliko ne uspijete napadača uhvatiti za šaku, udarite ga prstima ili šakom među ključne kosti ili u Adamovu jabučicu. Tako ćete dezorijentirati protivnika, natjerati ga da se uhvati za grlo i dugo ne dođe sebi.

atma.hr – 39

Područje prepona je najbolje mjesto za napad, hvatanje ili udarac rukom. Na svakom tečaju samoobrane savjetovat će vam da prvo tu udarite.

Udarac u to područje bukvalno paralizira protivnika i dok on bude stajao kao ukopan, vi ćete uspjeti pobjeći.

3. Ako vas uhvati sprijeda

Kad vas uhvati sprijeda tako da ne možete podići ruke, napravite sljedeće: sastavite ruke u visini karlice, što će stvoriti dovoljan prostor između vas i napadača.

Zatim ga iz sve snage udarite čelom u nos. Od vašeg udarca, protivnik će se odmaći. Onda ga udarite koljenom u prepone.

atma.hr – 75Ukoliko vam se napadač previše približio, možete se zaštititi koristeći korijen dlana. Ispružite lijevu ruku, a korijenom desne šake oštrim pokretom udarite protivnika u podbradak ili nos. Zatim primijenite poznati udarac koljenom među noge.

♦ Tako će protivnik ostati dezorijentiran i dugo se neće moći normalno kretati.

4. Kako osloboditi ruke

Lako se možete osloboditi zahvata, ako upamtite „pravilo palca“: okrećite ruku u pravcu napadačevog palca.

Ako vas je zgrabio za ruke i čvrsto ih drži, naglim kružnim pokretom okrenite šaku u pravcu palca. Kad ruka napadača bude dole, naglo istrgnite ruke ka sebi.

atma.hr – 39

5. Ako vas uhvati straga

Da biste se izbavili iz ove situacije, naglo se savijte unazad i pokušajte udariti napadača potiljkom. Ništa strašno ako ne uspijete – cilj je navesti protivnika da iskorači jednom nogom.

Onda se iznenada sagnite, uhvatite nogu kojom je iskoračio i uspravite se, povlačeći njegovu nogu naprijed. Protivnik će izgubiti ravnotežu i tako da vam neće biti teško oboriti na zemlju čak i najkrupnijeg napadača.

6. Ako vam priđe i uhvati vas sa strane

Udarac laktom je jedan od najopasnijih udaraca u svim borilačkim vještinama. Upravo je to udarac kojim se trebate poslužiti, ako vam napadač priđe sa strane.

Iz okreta udarite protivnika u sljepoočnicu, bradu ili nos. Napadač će zbog tog udarca zakoračiti unazad, a tada ga udarite laktom u grudi ili stomak.

♦ Udarci laktom su toliko jaki, da će izazvati šok kod svakog protivnika.

atma.hr – 757. Ako vas pritisne uz zid

Napadači često pokušavaju svoju žrtvu satjerati u kut ili je pritisnu uz zid. Takva situacija je pravo vrijeme da se prisjetite ranjivih mjesta i ovisno o situaciji da napadnete jedno od njih.

♦ Ako je napadač podigao ruke, ispravite šake i oštrim udarcem mu ih zabijte ispod pazuha.

♦ Ako mu je jedna ruka spuštena, imate šanse šakom ga udariti u grudi, vilicu ili vrat.

♦ Jedan od najučinkovitijih i najjačih metoda je udarac glavom. Malo čučnite, kako biste bili niži od protivnika, a onda naglo skočite i udarite ga čelom u vilicu. Na taj način ćete odmah dezorijentirati protivnika i dobiti priliku da se sakrijete.

uspesnazena.com/adme.ru

67 STVORITE NOVO JA

DR. JOE DISPENZA: STVORITE NOVO JA

Oslobodite se sputavajućih navika i obrazaca i izgradite svoju novu stvarnost

Želite li promijeniti naviku, ali ne uspijevate? Želite li stvoriti novo „ja“, ali ne znate kako? Dr. Joe Dispenza objašnjava nam da su naše navike povezane s našim mozgovima te kako ih promijeniti.

Knjiga Stvorite novo „ja“ Biblija je koja će vas naučiti „da postanete tvorac svoje sudbine“. Njegov se pristup temelji na kvantnoj fizici koja nas uči da se u nevidljivom polju energije kriju beskrajne mogućnosti te da energija odlazi onamo kamo usmjerimo svoju pažnju. Posljedično, svi smo tvorci materijalnog svijeta.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here