Foto: pixabay.com

Što više energije protječe kroz čakre, čovjek je zdraviji. Ako čakra ne može metabolizirati energiju, kažemo da je blokirana. Tok energije je preslab pa pojedini dijelovi tijela nisu opskrbljeni s dovoljno energije. Stoga postepeno nastaju kvarovi i smetnje koje prepoznajemo kao bolesti ili različite psihičke poteškoće na materijalnoj razini čovjekovog postojanja.

atma.hr – 52
Riječ „chakra“ sanskrtskog je podrijetla i znači kolo ili vrtlog. Čakre su središta energije i svijesti u ljudskom organizmu, a označava ih se i kao vrtloge energije i središta snage.

One su stožasti vrtlozi, koji se vrte velikom brzinom i metaboliziraju energiju, a boje čakri povezane su s frekvencijom energije, koju čakra metabolizira pri određenoj brzini. Prve upute o tome kako ih se može pokrenuti nalazimo već u Upanišadama, svetim vedskim spisima Indije.

Učenje o čakrama preneseno je zahvaljujući tradiciji yoge, no same čakre čovjek može spoznati neovisno o pripadnosti kulturi ili vremenu u kojemu živi.

Čakre utječu na funkciju organa, krvotok, aktivnost hormona, ali i na emocije i misli. Transformiraju kozmičku životnu energiju (pranu, chi…) koja neprekidno struji ljudskim tijelom. Čakre ju preuzimaju, skupljaju i pripremaju za tjelesne, duhovne i misaone procese.

Svakoj čakri pripada određena boja, simbol, mantra, element, kristali koji odgovaraju energetskim frekvencijama pojedinog energetskog vrtloga.

Postoji više čakri. Najčešće govorimo o sedam glavnih čakri koje su smještene u sredini tijela, a raspoređene su odozdo prema gore – od trtice do glave – tako da svaka iduća podrazumijeva višu razinu postojanja.

Čakre su povezane s živčanim centrima kralježnice i djeluju na zdravlje materijalnog tijela i duha. Svaka od sedam čakri napaja važne organe u materijalnom tijelu, te je povezana s njoj odgovarajućim organima, žlijezdama i spletovima živaca.

atma.hr – 52
Svaka čakra ima svoju prednju i stražnju stranu. Prednja strana povezana je s čovjekovim osjećajima, stražnja s voljom.

Čovjek je zdrav ako su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije; što više energije protječe kroz čakre, čovjek je zdraviji.

Ako čakra ne može metabolizirati energiju, kažemo da je blokirana. Tok energije je preslab pa pojedini dijelovi tijela nisu opskrbljeni s dovoljno energije.

Stoga postepeno nastaju kvarovi i smetnje koje prepoznajemo kao bolesti ili različite psihičke poteškoće na materijalnoj razini čovjekovog postojanja.

banner za knjige PRESTANITE SE POPRAVLJATI

Stimuliranje čakri

Svaki dan stimuliramo naše čakra centre na svakakve načine; na primjer kroz različite misli ili fizički putem naših osjetila. Dnevno potičemo naše centre, svjesno ili nesvjesno, putem raznih metoda.

  1. MISLI

Misli su oblik energije. Znanost je dokazala da pozitivna misao dopušta našoj energiji da protječe slobodno i neograničeno, dok negativne misli smanjuju energiju u našem tijelu. Svaka misao (bilo mentalna ili emocionalna) povezana je s čakrom. Na primjer, strastvena misao je crveni energijski stimulans, ali ljuta misao smanjuje taj isti crveni energijski stimulans. Ovo znači da će kontinuirana ljutnja smanjiti energiju vaše korijenske čakre.

2. SUNCE
Ovo je naš najvažniji izvor energije. Svih sedam boja energije protiču kroz svjetlo od sunčevih zraka do zemlje. Ljudi, životinje, biljke, voda i naše čakre primaju energiju iz sunčeva svjetla. Ako niste u mogućnosti uživati u suncu po nekoliko sati dnevno, dodajte kvalitetnu žarulju punog spektra na radnom mjestu ili u lampi kod kuće.

atma.hr – 52
3. HRANA
Kada sunčeve zrake obasjaju biljku, daju joj život/energiju. Jednom kad biljka apsorbira energiju, boja energije koja ostaje – energija je voća, povrća ili cvijeća. Bez ove energije naše tijelo ne bi moglo asimilirati nutritivne vrijednosti hrane. Uravnotežite vaše čakre svakodnevno jedući hranu koja sadrži svaku od sedam boja čakri (zato liječnici uvijek govore da jedete tanjur pun različitih boja..zbog vrijednosti boja!).

4. VIZUALIZACIJA
Meditacija i disanje (joga). Budući da je misao oblik energije, možete stimulirati vaše čakra centre kroz meditaciju, vizualizaciju ili udisanjem energije u određene čakra centre. Dodavanje boje pridonosi dodatnoj snazi vibracije čakre.

5. DRAGULJI/MINERALI
Dragulji i minerali također su oblici energije. Na primjer kristal sadrži sličnu kristalnu strukturu kao i ljudsko tijelo. Kristali povećavaju energiju i mogu biti programirani (npr. računalni čipovi i satovi). Nošenje nakita od dragog kamena ili postavljanje dragulja i minerala u svoj okoliš, jednostavan je način da apsorbirate zdrave vibracije dragulja i minerala.

6. KUPKE U BOJAMA
Voda je provodnik energije, a boja je također energija. Dok ležite u obojenoj vodi vaše tijelo apsorbira vibracijske frekvencije boja. Uzmite vremena da pružite nešto natrag vašem tijelu i duši. Dok se kupate, balansirajte čakru misleći o tome što bi željeli postići od te specifične energije, možete dodati i aromaterapijsko ulje za kupanje koje je u skladu s tim. Nemojte koristiti kemijska bojila za hranu za bojanje vode.

7. AROMATERAPIJA
Eterična ulja su čista esencija biljke ili cvijeta. Svako ulje ima vibraciju koja je u skladu s bojom. Ulje sadrži ljekovita sredstva biljaka i cvijeća. Koristite samo kvalitetna terapeutska ulja (jeftina ulja mogu sadržavati toksine). Također, nikada ne primjenjujte ulja direktno na kožu (razrijedite).

atma.hr – 52
8. TONIZIRANJE I ZVUKOVI
Vokalno možemo postići da zvukovi vibriraju istom frekvencijom kao i organi u našem tijelu. Redovito toniziranje/vokaliziranje može pomoći našim organima da ispravno funkcioniraju.

Zagađenje bukom može biti vrlo uznemirujuće za nas. Okružite se zvukovima koji vas čine sretnima i produktivnima!

9. TONIRANJE BOJAMA
Puštajući svjetlo na vaše tijelo kroz razne filtre za boje, vibracija boje biti će apsorbirana kroz vašu kožu utječući na određeni prostor u vašem tijelu.

10. SOLARIZIRANA VODA
Napunite vodu u obojenu čašu ili postavite obojeni filtar ispred čaše s vodom te pustite sunčeve zrake da obgrle vodu s energijom boja. Pobrinite se da čaša nije olovna i da sadrži čisti spektar boja.

11. SINTONIKA
Sintonika je tehnika korištenja boja kroz oči. Kroz oči stimuliramo našu hipofizu, koja pak otpušta hormone koji su povezani s pripadajućim organima iste frekvencije. Terapijske naočale koje su proizvedene s raznim filtrima boja mogu se nositi kad god vam treba zamah određenih boja ili čakra energije.

Pobrinite se da su naočale 100% UVA I UVB obložene ako ih nosite vani. Jednaka boja leća je vrlo važna. Napomena: ukoliko proizvođač ili distributer nije svjestan terapije bojama, njegove naočale vjerojatno nisu napravljene u ljekovite svrhe.

12. DEKOR
Svjesno koristite boje u vašem domu ili na radnom mjestu kako bi dobili pozitivniju i produktivniju energiju. Obojite sobu ili dodajte jastuke različitih boja, umjetnička djela, sagove, itd.

13. ODJEĆA
Ono što nosimo utječe na naše raspoloženje, um i razinu energije. Svjetlo prodire kroz našu odjeću povećavajući energiju boje koju nosimo. Što je življa odjeća, bolji je prijenos energije.

atma.hr – 52
14. UMJETNOST I BOJE
Umjetnost i boje mogu se koristiti kao izlaz za izražavanje ili stimuliranje. Okružite se bojama, koje su primjerene za ono što želite postići u određenom prostoru. Koristite smirujuće boje u svojoj spavaćoj sobi i mentalno stimulirajuće boje na vašem radnom mjestu.

15. GLAZBA I PLES
Glazba utječe na nas na pozitivan ili negativan način. Svaka glazbena nota odgovara određenoj boji i čakra centru. Određeni zvukovi mogu stimulirati emocionalni, mentalni, fizički ili duhovni odgovor  Na primjer, slušanje ili plesanje primitivne glazbe, poput zvuka bubnjeva, može napuniti energijom vaše tijelo i stimulirati korijen čakre.

Dakle; Plešite i bubnjajte na suncu, u prirodi, veseli i obučeni u žive boje!

atma.hr