U svakom odnosu koji počiva na međusobnoj ljubavi, u svakoj obitelji, dolazi do konflikata i to sa obje strane i od muškaraca i od žena. Konflikti nastaju kada ljudi imaju različita mišljenja, potrebe, snove, ciljeve i sl.

Da li ćemo konflikte rješavati ili ih gurnuti pod tepih i nadati se da će oni nestati, te da li će konflikt biti dramatičan ili će se mirno riješiti ovisi o temperamentu osoba koje su u njega uključene i o tome kako se prema konfliktima odnosilo u njihovoj obitelji.

atma.hr – 52
Tako imate obitelji u kojima su roditelji svoje konflikte stavljali pod tepih, odnosno nisu bili u mogućnosti ih riješiti te su ih ignorirali i nikad nisu razgovarali o njima. Svoju su obitelj nastojali držati u prividnoj harmoniji ignoriranjem postojanja konflikata. U drugim pak obiteljima na konflikte se reagiralo galamom, vikanjem, psovanjem, optuživanjem i prebacivanjem krivnje, pa čak psihičkim i fizičkim nasiljem.

Bez obzira u kakvoj obitelji odrastamo način na koji se u našoj obitelji gledalo na konflikte nas oblikuje i određuje naš daljnji put.  Tako osobe koje su odrastale u obiteljima gdje su se konflikti rješavali nasiljem polovina od njih će u svojim obiteljima izražavati isti način rješavanja konflikata, dok će druga polovica izbjegavati konflikte, racionalizirati ih ili prešućivati.

Da bi se konflikti uspješno riješili potrebno je priznati njihovo postojanje i preuzeti odgovornost da njihovo prevladavanje odnosno rješavanje. Iako kao djeca u svojim rodnim obiteljima nismo bili odgovorni za konflikte i naučili smo ih izbjegavati u obiteljima koje smo sami zasnovali sami smo odgovorni za načine rješavanje i odnos u situacijama gdje se ne slažemo sa partnerom ili djecom.

Otvoreni razgovor u svakom trenutku sa svojim voljenima, svojim partnerom, djecom, roditeljima je put do uspješnog rješenja konflikta. Također je muškarcima teže razgovarati o problemima nego ženama jer one jasno definiraju uzroke problema, ako je potrebno o određenom konfliktu može se razgovarati i kasnije kad svako pojedinačno razmisli o njemu.

atma.hr – 52
Kada se konflikti ne rješavaju oni postaju problem, ali ne samo nas kao pojedinaca već i partnera koji može postati depresivan ili se skrivati iza posla, i za djecu koja pate. Ponekad sami ne možemo riješiti važne konflikte ili zato jer ih ne znamo riješiti ili zato što nas prevladaju emocije, ako nam se to često događa potrebno je zatražiti pomoć, prijatelja, terapeuta, svećenika ili savjetnika. Ljubav, međusobno poštovanje i podrška otvoreni razgovori čine svaku obitelj sretnom i zadovoljnom cjelinom.

Kristi Blažek; promotor života, savjetnik za osobni razvoj i roditeljstvo
[email protected]

banner za knjige putovanje dusa