Ponekad, cijela ova globalna situacija s epidemijom i svom popratnom prašinom koja se digla, može izgledati kao ružan san. Znate onaj osjećaj u snu kad nešto krene gadno naopako i san je korak od toga da postane noćna mora? A onda se probudite u toplom i udobnom krevetu. U tom trenutku ste toliko sretni što ste se vratili u ovu stvarnost i shvatili da je sav taj kaos bio samo san. Kojeg li olakšanja! Možete li se sjetiti tog osjećaja?

atma.hr – 52
Sličan osjećaj se dogodi s pravim duhovnim uvidom. Razlika je što je u tom slučaju ovaj život san, a stvarnost u koju se budimo je nešto izvan mogućnosti shvaćanja našeg svakodnevnog osobnog uma, izvan shvaćanja sanjača u nama.

I, kakve to veze ima s korona krizom i kako nam može pomoći da se lakše nosimo sa situacijom?

Kako živimo u intenzivnim vremenima, čini se da se kaos nema tendenciju smanjiti. Upravo suprotno, sa svim izazovima za koje vidimo da dolaze u bliskoj budućnosti, vjerojatno je da će nastaviti rasti.

Ako to bude slučaj, bit će teže i teže naći sigurnost i nešto na što se možemo osloniti, s čim možemo računati u vanjskom svijetu. Iluzija da nam okolnosti daju sigurnost će se srušiti kao kula od karata. Za većinu ljudi, um će postati još glasniji i stvoriti još više patnje, više otpora prema vlastitom iskustvu, što je potpuno razumljivo.

Kako imamo sve manje toga za što se možemo uhvatiti, potrebno je da bude otkriveno nešto potpuno drugačije. Kad je san preintenzivan i prebolan, jedini način da iz toga izađemo jest da se probudimo. Dakle, postoji nešto drugačije, nešto čega se naš osobni um nikada ne bi sjetio. U životu postoji više od ovog iskustva koje zovemo svakodnevna “stvarnost”. Egzistencija je veća od ovog života, ove dimenzije, ove planete, civilizacije, ljudske vrste. I nemojte ove riječi shvatiti kao floskulu. Ono što ovdje radim jest, usmjeravam pažnju vaše svijesti u suprotnom smjeru od onog u kojem cijelo vrijeme gledate. Usmjeravam vas da direktno “vidite”, prisjetite se temeljnog beskonačnog dijela svog Bića, Svega Što Jest. Imate kapacitet otkriti ovaj dio sebe u bilo kojem trenutku. Upravo sad, ne dajte umu ni malo prostora da započne priču, da se počne buniti. Samo na trenutak stanite, primijetite kako se osjećate i budite nepomični, upravo onakvi kakvi jeste.

atma.hr – 52
Dakle, postoji nešto drugo osim ovoga što zovemo osoba – “ja”, moj život i poznato iskustvo života. Otkrivanje ovog “više” je duhovnost zapravo. Sjećanje na to tko smo zaista. E sad, ovo sjećanje i otkrivanje idu beskonačno duboko. Ne želim vam predstaviti neke koncepte koji će ostati samo koncepti. Želim da to sami dotaknete, da okusite. Onog trenutka kad samo dotaknete ovo prostranstvo, napravljen je ogroman korak u vama. Tako da, ne morate ići beskonačno duboko i otkriti sve dimenzije koje postoje i cijeli intenzitet Bića. Umjesto toga, samo budite. Sad. I samo nastavite čitati.

S druge strane iskustva, postoji nepomičnost, prisutnost, jedinstvo, jednota. I možemo dohvatiti tu prisutnost dok istovremeno imamo iskustvo vanjskog svijeta. Prisutnost, prazan prostor bivanja prije iskustva je mjesto gdje prebivaju naš istinski mir i sigurnost. Ovaj mir i sigurnost su bezuvjetni i otkrivaju nam da je naša duhovna priroda takva kakva jest bez obzira na bilo što, da ni na koji način ne ovisi o okolnostima. Ona ne mari za našu životnu situaciju, buduću ili globalnu krizu. Ona ne mari za smrt ili patnju.

Ona je naša jedina uvijek prisutna sigurna luka.

U izazovnim vremenima kao što je osobna ili globalna kriza, postoji povećana potreba za ponovo otkrivanje ovog mjesta u nama. Jer, ako ga ne otkrijemo, život može postati neizdrživ. A ako ga otkrijemo, život postaje ljepši na načine za koje prije nismo ni znali da su mogući, čak i usred nečega što možemo nazvati kolektivna vanjska kriza.

Dakle, buđenje u duhovnom smislu je prepoznavanje da prvo, cijelo naše iskustvo nije stvarnost, već priča koju naš um u tom trenutku stvara, a drugo, da na kraju krajeva nismo ova osoba koja mislimo da jesmo već da smo nešto što zapravo ne možemo definirati ili opisati, mnogo veće i mnogo manje osobno, nešto što sve vidi i osjeća mnogo manje osobno. Iz ove perspektive, što god se desilo ovoj osobi i njenom životu, nije toliko velika stvar.

Nemojte se truditi ovo shvatiti logikom, intelektom jer nećete nikamo stići. Nemojte pokušavati razumjeti. Točka. Osjetite to.

Kad vas dotakne, istina je toliko oslobađajuća, toliko nevjerojatna. Samo zamislite sve ovo kao san iz kojeg se možete probuditi u svom udobnom duhovnom “krevetu” gdje je sve savršeno i savršeno na svom mjestu. Ne miluje li sama ova pomisao cijelo vaše biće? To je zato što je istinita. I počinjemo to otkrivati.

Darko Pribeg
Pomažem vam da se vratite sebi… na potpuno drugačiji način.
darkopribeg.com

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA

Prethodna objavaZa unutarnji mir, napravi ovo!
Slijedeća objavaOsjećaj nedovoljnosti je naša sjena i rana
Darko Pribeg
Nakon puno godina gubljenja i traženja, patnje i avantura, početkom 2013. godine, u mojoj 29oj godini, nešto je izronilo u moj život i dubinski ga zauvijek promijenilo. To nešto je duboko razumijevanje ljudskog iskustva i ljudske prirode - jednote u pozadini forme. Od tad pa do dan danas, na razne načine dijelim ovo razumijevanje i pomažem ljudima da kroz sebe same otkriju dublju istinu, vide jasnije, prerastu "probleme", ograničenja i obrasce koji im postaju tijesni... Razumijevanje koje dijelim vrlo je specifično, nema metode, nema tehnike, nema rada, nema moranja... prenosi se kao plamen svijeće, samom blizinom druge svijeće. Članci koje pišem i snimke koje snimam već vam mogu pomoći da se ova transformacija počne odvijati.