atma.hr – 52
Kristali su čvrsta tijela geometrijski pravilnog oblika. Nastali su dok se Zemlja formirala i nastavili su se preobražavati dok se i sama planeta mijenjala. Kristali su minijaturna skladišta, koja sadrže zapise o razvoju zemlje kroz milijune godina i nose neizbrisiva sjećanja o moćnim silama koje su je oblikovale. Neki su bili izloženi ogromnom pritisku, neki su nastali u odajama duboko pod zemljom, neki su se nataložili u slojevima, neki su nastali kapljanjem – sve to utječe na njihove osobine i na način na koji funkcioniraju. Kojeg god oblika bili, njihova kristalna struktura im omogućava da upijaju, pohranjuju, usmjeravaju i emitiraju energiju.

Kristali su vrlo dekorativni, posebno kada su oblikovani i ispolirani, iako je neko kamenje očaravajuće i u svojoj prirodnoj formi. Na tržištu su dostupni ukrasni predmeti napravljeni od širokog spektra dragog kamenja i kristala koji u velikoj mjeri oplemenjuju svoje okruženje, naročito ako ih birate, pored ostalog i zbog njihovih ezoterijskih osobina. Još u kameno doba, muškarci i žene su nosili kristalni nakit i amajlije. Oni su imali dekorativnu, ali i zaštitnu ulogu, čuvajući svoje nosioce od zla. Danas kristali nose istu moć i nakit se ne mora birati samo na osnovu vanjske privlačnosti.

Nošenje kristala ili samo posjedovanje nekog u neposrednoj blizini može povećati vašu energiju (narančasti karneol), pročistitii vaš prostor (jantar) ili privući bogatstvo (citrin). Pažljivo raspoređeni, knstali mogu promijeniti vaš život. Možete izabrati kamenje da biste pojačali svoju intuiciju (apofilit), povećali svoje mentalne sposobnosti (zeleni turmalin) i popravili samopouzdanje (hematit). Možete izabrati izobilje (tigrovo oko), iscjeljenje (smitsonit) ili privlačenje ljubavi (rodonit). Neki knstali, poput dimnog kvarca i crnog turmalina. imaju sposobnost upijanja negativnosti i elektromagnetnog smoga. Nošenjem crnog turmalina oko vrata štitite se od negativnih zračenja, uključujući i zračenja mobilnih telefona i računala, odbijate psihičke napade. Veliki dimni kvarc, grozd ili oblikovani šiljak, može izgledati fantastično kao ukrasni predmet, istovremeno ispunjavajući svoju praktičnu svrhu pročišćavanja.

Odabir i održavanje kristala

Među mnoštvom različitih kristala nije lako odabrati pravi kristal za sebe. Ako želite izabrati kristal za određenu svrhu, katalog kristala će vam pomoći da nađete baš ono što tražite. Ako nemate ideju za šta točno želite kristal, ali vas privlači ideja o nošenju kristala, onda je vaš datum rođenja dobra početna točka. Vrlo često je najbolji odabir onaj bez imalo razmišljanja. Verujte svojoj intuiciji. Pregledajte katalog sve dok neki ne privuče vašu pažnju, a onda otiđite u trgovinu i kupite taj kristal. U trgovini će sigurno biti više komada između kojih ćete moći birati. Kristal koji vam se obrati, biće onaj pravi za vas (nikada ne kupujte na mjestu gde vam nije dopušteno da prvo uzmete kamenje u ruku, a ako kupujete preko interneta, pobrinite se da kristale možete vratiti ako vam ne odgovaraju). Uzmite u ruku nekoliko kristala, dozvolite sebi da vas privuče jedan, ili stavite ruku u kutiju sa kristalima sve dok vam se jedan ne zalijepi za prste. Ako taj kristal učini da zatreperite, to je onaj pravi za vas. Zapamtite da veliki i napadno lijepi ne moraju biti najmoćniji. Mali, grubi kristali mogu biti puno efikasniji.

Mnogi kristali su krhki i lomljivi. Kristali koji su slojeviti ili u grozdu mogu se razdvojiti. Kristali poput selenita su hidrosolubilni (rastvaraju se u vodi). Polirane površne i prirodni šiljci se lako izgrebu i oštete. Kada ih ne koristite, umotajte svoje kristale u svilenu tkaninu ili somot. To spriječava oštećivanje i čuva kristale od apsorpcije stranih emanacija. Kristale trebate očistiti kada ih kupite i poslije nošenja i upotrebljavanja za liječenje. Uvek očistite nakit koji dobijete od nekoga, zato što je moguće da sadrži negativne vibracije, koje vam može prenijeti. Nekim kristalima nikada nije potrebno čišćenje. Citrin, kijanit i azeztulit su samopročiščavajući. Čisti kvarc i karneol čiste druge kristale i posebno su korisni za osjetljivo i krhko kamenje, ali i njima samima poslije toga može biti potrebno čišćenje.

Kristali koji nisu krhki ili dualni mogu se čistiti tako da se stave pod mlaz mlake tekuće vode na 10-15 minuta ili da se potope u morsku ili u slanu vodu. Ostavljanje kristala nekoliko sati na svjetlosti sunca ili mjeseca također može dopuniti “baterije” kristalu, pod uvjetom da nije kamen kojem boja blijedi na sunčevoj svjetlosti. Krhki kristali ili grozdovi mogu se ostaviti u morskoj ili u kamenoj soli preko noći. Nakon toga pažljivo obrišite svako zrnce soli da ne bi došlo do oštećenja kristala u vlažnoj atmosferi. Neki kristali imaju sposobnost da čiste druge kristale. Držite karneol u torbici s kotrljanim kamenjem i nikada ga nećete morati čistiti nijednom drugom metodom. Mali kristal se može položiti na grozd čistog kvarca preko noći. Možete nadimiti kristale ili ih provući kroz plamen svijeće. Jedan od najlakših načina da očistite kristale je da koristite namjenski napravljen pročišćivač, koji možete naći preko interneta. Trebate staviti samo kap ili dvije na kristal, ili da rapršivačem poprskate vodom u koju je dodano nekoliko kapi pročišćivača – ovo ne oštećuje krhke kristale, ako se lagano poprskaju.

O liječenju kristalima pogledajte na slijedećoj stranici, klikom niže na broj 2…

atma.hr – 52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here