Kristali su čvrsta tijela geometrijski pravilnog oblika. Nastali su dok se Zemlja formirala i nastavili su se preobražavati dok se i sama planeta mijenjala. Kristali su minijaturna skladišta, koja sadrže zapise o razvoju zemlje kroz milijune godina i nose neizbrisiva sjećanja o moćnim silama koje su je oblikovale. Neki su bili izloženi ogromnom pritisku, neki su nastali u odajama duboko pod zemljom, neki su se nataložili u slojevima, neki su nastali kapljanjem – sve to utječe na njihove osobine i na način na koji funkcioniraju. Kojeg god oblika bili, njihova kristalna struktura im omogućava da upijaju, pohranjuju, usmjeravaju i emitiraju energiju.

Kristali su vrlo dekorativni, posebno kada su oblikovani i ispolirani, iako je neko kamenje očaravajuće i u svojoj prirodnoj formi. Na tržištu su dostupni ukrasni predmeti napravljeni od širokog spektra dragog kamenja i kristala koji u velikoj mjeri oplemenjuju svoje okruženje, naročito ako ih birate, pored ostalog i zbog njihovih ezoterijskih osobina. Još u kameno doba, muškarci i žene su nosili kristalni nakit i amajlije. Oni su imali dekorativnu, ali i zaštitnu ulogu, čuvajući svoje nosioce od zla. Danas kristali nose istu moć i nakit se ne mora birati samo na osnovu vanjske privlačnosti.

Nošenje kristala ili samo posjedovanje nekog u neposrednoj blizini može povećati vašu energiju (narančasti karneol), pročistitii vaš prostor (jantar) ili privući bogatstvo (citrin). Pažljivo raspoređeni, knstali mogu promijeniti vaš život. Možete izabrati kamenje da biste pojačali svoju intuiciju (apofilit), povećali svoje mentalne sposobnosti (zeleni turmalin) i popravili samopouzdanje (hematit). Možete izabrati izobilje (tigrovo oko), iscjeljenje (smitsonit) ili privlačenje ljubavi (rodonit). Neki knstali, poput dimnog kvarca i crnog turmalina. imaju sposobnost upijanja negativnosti i elektromagnetnog smoga. Nošenjem crnog turmalina oko vrata štitite se od negativnih zračenja, uključujući i zračenja mobilnih telefona i računala, odbijate psihičke napade. Veliki dimni kvarc, grozd ili oblikovani šiljak, može izgledati fantastično kao ukrasni predmet, istovremeno ispunjavajući svoju praktičnu svrhu pročišćavanja.

Odabir i održavanje kristala

Među mnoštvom različitih kristala nije lako odabrati pravi kristal za sebe. Ako želite izabrati kristal za određenu svrhu, katalog kristala će vam pomoći da nađete baš ono što tražite. Ako nemate ideju za šta točno želite kristal, ali vas privlači ideja o nošenju kristala, onda je vaš datum rođenja dobra početna točka. Vrlo često je najbolji odabir onaj bez imalo razmišljanja. Verujte svojoj intuiciji. Pregledajte katalog sve dok neki ne privuče vašu pažnju, a onda otiđite u trgovinu i kupite taj kristal. U trgovini će sigurno biti više komada između kojih ćete moći birati. Kristal koji vam se obrati, biće onaj pravi za vas (nikada ne kupujte na mjestu gde vam nije dopušteno da prvo uzmete kamenje u ruku, a ako kupujete preko interneta, pobrinite se da kristale možete vratiti ako vam ne odgovaraju). Uzmite u ruku nekoliko kristala, dozvolite sebi da vas privuče jedan, ili stavite ruku u kutiju sa kristalima sve dok vam se jedan ne zalijepi za prste. Ako taj kristal učini da zatreperite, to je onaj pravi za vas. Zapamtite da veliki i napadno lijepi ne moraju biti najmoćniji. Mali, grubi kristali mogu biti puno efikasniji.

Mnogi kristali su krhki i lomljivi. Kristali koji su slojeviti ili u grozdu mogu se razdvojiti. Kristali poput selenita su hidrosolubilni (rastvaraju se u vodi). Polirane površne i prirodni šiljci se lako izgrebu i oštete. Kada ih ne koristite, umotajte svoje kristale u svilenu tkaninu ili somot. To spriječava oštećivanje i čuva kristale od apsorpcije stranih emanacija. Kristale trebate očistiti kada ih kupite i poslije nošenja i upotrebljavanja za liječenje. Uvek očistite nakit koji dobijete od nekoga, zato što je moguće da sadrži negativne vibracije, koje vam može prenijeti. Nekim kristalima nikada nije potrebno čišćenje. Citrin, kijanit i azeztulit su samopročiščavajući. Čisti kvarc i karneol čiste druge kristale i posebno su korisni za osjetljivo i krhko kamenje, ali i njima samima poslije toga može biti potrebno čišćenje.

Kristali koji nisu krhki ili dualni mogu se čistiti tako da se stave pod mlaz mlake tekuće vode na 10-15 minuta ili da se potope u morsku ili u slanu vodu. Ostavljanje kristala nekoliko sati na svjetlosti sunca ili mjeseca također može dopuniti “baterije” kristalu, pod uvjetom da nije kamen kojem boja blijedi na sunčevoj svjetlosti. Krhki kristali ili grozdovi mogu se ostaviti u morskoj ili u kamenoj soli preko noći. Nakon toga pažljivo obrišite svako zrnce soli da ne bi došlo do oštećenja kristala u vlažnoj atmosferi. Neki kristali imaju sposobnost da čiste druge kristale. Držite karneol u torbici s kotrljanim kamenjem i nikada ga nećete morati čistiti nijednom drugom metodom. Mali kristal se može položiti na grozd čistog kvarca preko noći. Možete nadimiti kristale ili ih provući kroz plamen svijeće. Jedan od najlakših načina da očistite kristale je da koristite namjenski napravljen pročišćivač, koji možete naći preko interneta. Trebate staviti samo kap ili dvije na kristal, ili da rapršivačem poprskate vodom u koju je dodano nekoliko kapi pročišćivača – ovo ne oštećuje krhke kristale, ako se lagano poprskaju.

Liječenje kristalima

Kristali se od davnina koriste za liječenje i za uspostavljanje ravnoteže. Oni djeluju kroz rezonancu i vibraciju. Da bi se izvukla maksimalna korist od liječenja kristalima, trebate proći odgovarajuću obuku ili se podvrgnuti tretmanu nekoga tko je kvalificiran i iskusan. Neki kristali sadrže minerale koji su poznati po svojim ljekovitim svojstvima. Bakar, na primjer, smanjuje otekline i upale. Malahit ima veliku koncentraciju bakra, što pomaže bolnim zglobovima i mišićima. Nošenje narukvice od malahita omogućava tijelu da apsorbira male količine bakra, na potpuno isti način kao i iz bakrene narukvice.

Kristali se koriste i u suvremenoj medicinskoj praksi. Oni kompresijom proizvode elektncitet, a ponekad i svjetlost. Ova osobina kristala se koristi u ultrazvučnim aparatima koji koriste kristal za proizvodnju zvučnih valova. Zvuk se sada primjenjuje kao vodeći trend u kirurgiji. Usko fokusiran zrak ultrazvuka može ukloniti rane duboko unutar tijela ili raznijeti tumore bez potrebe za invazivnim metodama. Šamani i drevni iscelitelji kristalima bili su upoznati sa sposobnošću kristala da usmjeravaju vibracije zvuka i svjetlosti u koncentriran zrak, što je onda primjenjivano za liječenje. Kruženje kristalnim štapićem po koži izaziva kompresiju, čime se oslobađa zrak usmjeren na organ ispod. Drevni iscjelitelji su također znali da dok neki kristali ili samo daju energiju ili samo smiruju, postoje i knstali koji će smiriti previše aktivan organ, a istovremeno stimulirati lijeni organ. Magnetit, sa svojim pozitivnim i negativnim punjenjem, radi upravo to. Postoje kristali koji brzo iscjeljuju, ali to može izazvati otpor prema izlječenju, dok drugi djeluju daleko sporije.

Ako se želite osloboditi boli – pokazatelja da nešto ne valja u vašem organizmu – to možete napraviti kristalima. Bol može biti rezultat viška energije, blokade ili slabosti. Hladan, umirujući knstal, poput lapis lazulija ili ružičastog kvarca, smirit će energiju, dok će je karneol stimulirati, a katedral kvarc je izvrstan za umirivanje boli, bez obzira na uzrok. Kristali su odlični za oslobađanje od glavobolje. Lapis lazuli će brzo ukloniti migrensku glavobolju. Ako je glavobolja izazvana stresom, uklonit će je ametist, jantar ili tirkiz privijeni na obrvu. Ako je povezana s hranom i probavom umirit će je mjesečev kamen ili citrin. Kristali deluju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou postojanja. Oni vraćaju u harmoniju suptilne energije i rješavaju bolest, dopirući do uzroka u korijenu. Kristali djeluju kroz vibraciju tako što ponovo dovode u ravnotežu biomagnetni omotač, koji obavija fizičko tijelo i aktiviraju točke povezivanja s čakrama, koje reguliraju vibrirajuće stanje tijela. Ponovnim dovođenjem čakri u ravnotežu mnoga stanja fizičke i psihološke nezdravosti se mogu popraviti. Kristale možete staviti na svoje tijelo ili oko njega, na deset do trideset minuta ili ih koristiti kao alatke za refleksologiju, za stimulaciju točki na svojim stopalima. Da biste izabrali kristal, ili kristale, za liječenje, možete krenuti od simptoma ka dubljem razlogu (po mogućnosti uz savjetovanje s kvalificiranim iscjeliteljem kristalima).

Kristalne forme

kristali

Kristali se javljaju u svim oblicima i veličinama. Neki imaju prirodne fasete i šiljke, drugi su zaobljeni i glatki. Neki formiraju grozdove, drugi stoje pojedinačno. Postoje kristali koji su formirani u slojevima i drugi koji su formirani u mjehurima. Neki se pojavljuju prirodno; drugi se umjetno isjecaju u određeni oblik. Svaki oblik ima vlastite osobine i primjenu.

Prozirni kristal, bistar, vodi nas do harmonije sa svemirom. Pogodan je za nošenje u džepu ili kao privjesak.

Geoda je nalik na pećinu, prikuplja energiju, čuva, pojačava, i otpušta polako. Nije svejedno od kojeg je kristala. Na primjer, energija geode je pogodna za očuvanje novca ako je u pitanju citrin.

Grozd kristal isijava energiju brzo u svim pravcima. Apsorbira štetnu energiju, čisti druge kristale i prostorije.

Štapić sa špicom s jedne strane odašilje energiju u pravcu u koji se postavi. Izvlači bolesnu energiju kada se uperi u pravcu od tijela. Ako se postavi špicom prema tijelu, usmjerava energiju u tijelo ili organ.

Štapić sa špicom na oba kraja (dvostruka terminacija) istovremeno isijava i apsorbira energiju na oba kraja. Pogodan je kao most između dvije energetske točke. Štapići precizno usmjeravaju energiju, stimuliraju točke na tijelu, izvlače negativnu energiju. Vodi nas u jedinstvo sa svojim istinskim bićem, postajemo jedinstvo duha i materije. Postavljanje ovakvog kristala na treće oko olakšava telepatiju. Ako je prirodan onda je to laser štapić.

Kugle podjednako emitiraju energiju u svim pravcima.Najčešće se prave od gorskog kristala i obsidiana. U njihovim dubinama vidovnjaci nalaze odgovore na mnoga pitanja u budućnosti.

Jaje – uočava i ispravlja disbalans energije, koristi se u akupresuri i refleksologiji, obuzdava i usmjerava energiju, locira i ublažava blokadu u tijelu.

Valjci služe u kristaloterapiji za masažu. Zbog svojeg oblika vrlo su primjenljivi u kozmetičkim tretmanima. Njima se nježno kruži po tijelu. Otklanjaju energetski disbalans, bol, zamor i bolest iz tkiva, ravnaju bore i razne izbočine.

Pločasti kristal (tabularni kristal) ima dvije široke strane. Otklanja pogrešno razumijevanje i interpretaciju stvari. Potiče komunikaciju na svim nivoima, kako unutar sebe tako i vanjsku komunikaciju

Izobilje – jedan dugi kristal s puno malih kristala u osnovi. Ovaj oblik privlači bogatstvo i izobilje.

Piramida – pojačava i usmjerava energiju kroz svoj vrh.

Prizma – privlači i pojačava energiju, zatim je usmjerava kroz svoj vrh u željenom pravcu. Prizma poboljšava prirodna svojstva i snagu kristala od kojeg je napravljena.

Slojeviti kristali – izgledaju kao građevina, nazidani sloj po sloj. Omogućavaju duhovni rad na više nivoa odjednom.

Srodne duše – dva slična kristala na zajedničkoj osnovi spojeni jednom stranom. Privlače nam srodnu dušu. Kristal srodna duša s različitim dugačkim špicevima je koristan za obiteljske odnose dece i roditelja. Ako imaju u sebi dugu to omogućava sigurni pronalazak pravog partnera.

Križ kristal – olakšava asimilaciju spiritualnog znanja, čisti čakre, otklanja energetske blokade.

Generator – može biti veći špic sa šest faseta ili grozd. Uvećava isceljujuću energiju, potpomaže jasnoću namjere i usmjerava energiju. Uvodi u mir i harmoniju. Pogodan je za grupni rad, pomaže pri stvaranju isceljujuće energije.

Katedrala kristal – sadrži mudrost milenijuma. To je svjetlosna knjižnica, svemirski kompjuter. Meditacija s katedralnim kvarcom povezuje nas s Božanskim umom i djeluje kao prenosnik. Katedrala kristal položena na bolno mesto donosi olakšanje.

Žezlo kristal je velika šipka na čijem se jednom kraju formirao još jedan kristal. Usmjerava visoke vibracije, proizvodi i pojačava energiju. Precizan je instrument i trebalo bi ga precizno programirati. Žezlo kristal je jak iscjeljivač, razgrađuje blokade i restruktuira energiju na sva četiri nivoa. Rješava probleme plodnosti.

Vogel štapići imaju posebno formirane, ulegnute fasete sa specifičnim kutevima niz stranice kvarcovog štapića iz kojih nastaje izvanredno efikasan isceliteljski instrument veoma visoke i čiste vibracije. Deblji i kraći kraj (ženski dio štapića) privlači pransku energiju koja se pojačava kako se spiralno kreče kroz fasete. Dugi i tanji kraj je muški. Prenosi energiju u jakoj zraci kao laser. Vogel otklanja i čisti entitete i negativnosti i povezuje čakre. To je instrument koji ujedinjuje energiju polja oko tijela.

Turmalinski štapić – čisti auru, uklanja blokade, razgrađuje negativnu energiju. Odličan je za balansiranje i povezivanje čakri.

Štapić fluorita – smanjuje upalu, bol i stres.


Widget not in any sidebars

Štapić obsidiana – uklanja negativne energije, čisti auru, pronalazi blokade, dobar je u dijagnostici.

Štapić ametista – otvara čeonu čakru i aktivira pinealnu žlijezdu, uklanja blokade iz aure, stimulira čakre, liječi slabu auru.

Štapić ružičastog kvarca – umiruje emotivni stres, služi za liječenje slomljenog srca, protiv napetosti, anksioznosti, normalizira puls i visok krvni pritisak, normalizira kretanje čakri.

Štapić dimnog kvarca – uzemljuje i uklanja negativnu energiju i pruža zaštitu.

Štapić selenita – uklanja entitete iz aure, štiti um od negativnih utjecaja.

Izvor teksta: Judy Hall “Enciklopedija Kristala”

Prenosi: prirodnolijecenje.net