U ovom receptu svi su nezdravi sastojci zamijenjeni i prilagođeni zdravijima. Izrada slastice je vrlo kratka, kolač se ne peče nego miksa i slaže sloj po sloj.

Uvijek govori dobro o drugima…




Za ukrašavanje upotrijebite jestivo cvijeće i maštu. Uz desert možete poslužiti  neki voćni preljev – jednostavno smiksajte jagode, kupine, maline ili neko slično voće s medom, bez kuhanja.  I vi i vaši ukućani bit će oduševljeni kremastim kiselkasto slatkastim okusom – cheesecake se doslovno topi u ustima!

Sastojci: 

Za podlogu:

  • ½ šalice badema
  • 10 datulja bez koštica
  • ½ jušne žlice kakaa
  • 2 jušne žlice kokosovog ulja
  • prstohvat himalajske soli
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

75



Za kremasti dio:

  • ½ šalice indijskih oraščića
  • 6 jušnih žlica grčkog jogurta
  • 200 g svježeg kravljeg sira
  • 3 jušne žlice meda
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • sok od pola limuna

Za zgušnjavanje kreme:

  • 2 čajne žličice agar agara u prahu
  • ½ šalice vode

* šalica = 2, 5 dl

Napomena; recept je prilagođen manjem kalupu za torte (promjera oko 16 cm). Za veći kalup udvostručite sastojke. 

Ne vjeruj svemu što misliš…

Priprema

  1. Indijske oraščiće namočite najmanje 4 sata. Ocijedite i isperite ih.
  2. Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte datulje , sol, vaniliju i kakao i miksajte dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu.
  3. Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomjerno nanesite smjesu po dnu kalupa.
  4. Stavite indijske oraščiće u blender, dodajte 2 žlice vode i miksajte do glatke strukture. Dodajte ostale sastojke (jogurt, sir, vaniliju, sok od limuna i med) i miksajte dok ne dobijete kremu.
  5. Za zgušnjavanje pomiješajte vodu s agar agarom i stavite kuhati do vrenja. Smanjite temperaturu i kuhajte miješajući još 1 minutu. Malo ohladite i umiješajte u kremu te ponovno kratko miksajte .
  6. Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi. Stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
  7. Prije posluživanja ukrasite jestivim proljetnim cvijećem.

Poslužite rashlađeno uz voćno medni preljev i uživajte u laganom i zdravom desertu!

Ivanku Brček – Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku , Instagramu  i Pinterestu

55 SLATKI VEGAN

SLATKI VEGAN

Cjeloviti gurmanski deserti za svaku prigodu

Majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima, Dunja Gulin donosi nam u ovoj slatkoj kuharici maštovite, gurmanske recepte za svaku prigodu.

Hrskavi keksi, kremasti kolači, raskošne torte, slasne savijače, prhke pite i bogata dizana tijesta od prirodnih, cjelovitih sastojaka, bez mliječnih proizvoda, teških masnoća i šećera, zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a tu su i omiljeni klasici u zdravijoj varijanti kao što su tiramisu, zapečene palačinke i nezaobilazne zaherice. Sto posto okusa za sto posto gurmane.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.