Art: Eduardo Rodriguez Calzado / EduardoRodriguezCalzado.com

Postoji mnogo vrsta lažnih prijatelja: onaj koji kritizira, koji izdaje, koji ogovara, mogli bismo opisati više vrsta, ali najvažnije je prepoznati ih, znati upravljati njima, za dobrobit našeg emocionalnog zdravlja. Ponekad ne morate prekinuti vezu. Ponekad je dovoljno razjasniti stvari, postaviti granice i, zašto ne, potaknuti osobni rast i samopoštovanje tog prijatelja kako bi mogao stvoriti zdravije odnose.

atma.hr – 78
Lažni prijatelji su poput skrivenog mjeseca. Isprva nas zasljepljuju svojim šarmom i ljubaznom pažnjom, ali malo po malo opažamo ovo drugo lice nezainteresirane osobe i pustu afektivnost koja nas potkopava. Postoje profili koje moramo znati prepoznati što je prije moguće, za dobrobit našeg emocionalnog zdravlja.

Kaže se da je prijateljstvo najbolji sastojak života. I ljubav je, to nema sumnje, ali dobar prijatelj ponekad nadilazi veze emocionalnih i obiteljskih odnosa. Predena tkanina koja se temelji na zajedništvu, zajedničkim iskustvima i intenzivnom povjerenju donosi nam izvor vječne energije i, prije svega, kvalitetu života.

“Oni koji vjeruju da su dobri i korisni, isti su oni koji iz zavisti žele svako zlo.” -Lucca Capiotto

Međutim, povremeno je neizbježno naići na jedan od takvih uzoraka koji su tako uobičajeni u našem društvenom kontekstu, gdje se interes i sebičnost kamufliraju pod plaštom najsjajnijeg prijateljstva. I upadamo u njihovu zamku, naravno da upadamo, jer u svojoj prirodnoj nevinosti ni na trenutak ne sumnjamo da je krajnji cilj bilo kakvog prijateljstva sreća, podrška i blagostanje.

Kad se to napokon dogodi, nastaju razočaranja, male laži, neprestani prezir i najnepriličnije manipulacije. Shvaćamo da se nalazimo pred jednim od onih lažnih prijatelja koje nismo vidjeli da dolaze, ali kojih se moramo što prije riješiti kako bi sačuvali svoje zdravlje i dostojanstvo.

atma.hr – 39

Vrste lažnih prijatelja

1. Društveni penjač

Jedan od prvih lažnih prijatelja koje smo upoznali rano u životu je takozvani “socijalni penjač”.  Upoznajemo ih u srednjoj školi, na fakultetu i, naravno, na poslu.

To su ljudi koji uspostavljaju prijateljske veze s jedinstvenom svrhom: uspon na društvenoj ljestvici. U akademskom kontekstu, pokušavaju se približiti najpopularnijim učenicima ili onima s najboljim ocjenama. Na poslu se ne ustručavaju ponižavati i manipulirati na sve strane, kako bi ostvarili uspješnu karijeru.

2. Prijatelj prisutan u pozitivnim trenutcima i nevidljiv u negativnim

Mnogi od nas su zasigurno upoznati s ovom vrstom lažnih prijatelja. Pričamo o ljudima koji su uvijek uz vas u danima sreće i blagostanja, koji se pridružuju svakom programu, zabavi, putovanju ili last-minute prijedlogu.

Međutim, kada se pojavi problem ili situacija u kojoj bismo cijenili njihovu podršku i brigu, nestaju poput vjetra kad se prozor zatvori.

atma.hr – 75
3. Onaj koji traži pogreške i sudi

Najzdravije prijateljstvo je ono koje u svako doba ulijeva dobrobit. Osjećamo se dobro, sigurni smo da nas neće osuđivati ​​ili kritizirati i da ćemo biti bolje nakon što smo proveli nekoliko sati s tim prijateljem.

To se ne događa s lažnim prijateljima; nakon druženja s njima uobičajeno da se kući vratite u mnogo lošijem raspoloženju. Tip lažnog prijatelja je onaj koji ima kao hobi stalno tražiti pogreške, podcrtavati svaku pogrešku i osuđivati. Ova dinamika uzrokuje znatno emocionalno trošenje.

4. Onaj koji osjeća zavist na skriveni ili izravan način

“Ti sve radiš kako treba”, “Nisi nesretan poput mene”, “Uvijek imaš puno sreće” … Ove i druge fraze ponavljaju prijatelji koji nam iznutra zavide.

Oni imaju nisko samopoštovanje, što ih približava tim nezdravim interakcijama s obje strane.

5. Onaj koji želi da vam je sve dobro, ali ne i bolje od njega/nje

Ova je značajka očituje se na sljedeći način: okruženi smo ljudima koji nas potiču da nadmašimo sebe, da postignemo ciljeve, ali kad se to dogodi, umjesto da budu sretni zbog nas, odmiču se ili su iznervirani.

Ove situacije još jednom ukazuju na nisko samopoštovanje. Ti će se lažni prijatelji osjećati ugodno s nama samo ako ih ne nadmašimo. Bilo kakav tračak uspjeha čini ih lošima, uvlači ih u proturječnost i nelagodu.

atma.hr – 78
6. Suparnik prerušen u “najboljeg prijatelja”

Ako kupite mobitel, ne sumnjajte, jedan od takvih vaših prijatelja pokušat će kupiti bolji. Ako se upišete u teretanu i on će to učiniti kako bi oborio vaše rekorde. Njegov cilj: biti bolji u onome što radite, postići veći uspjeh od onoga koji vi postignete.

Ti lažni prijatelji djeluju kao naši neprijatelji, kao osvetnička sjena koja će pokušati biti bolja od nas u bilo kojem području našega života.

7. Manipulativni prijatelj

Manipulativni prijatelj je onaj diskretni, ali neumoljivi pojedinac koji nam, gotovo i ne sluteći, pričvršćuje konce marionete kako bi s nama rukovao onako kako mu neko vrijeme odgovara. Služit će se povremeno viktimizacijom, drugim emocionalnih ucjena i obmanama i beskrajnim makijavelističkim strategijama kako bi nas držao pod nadzorom, kako bi dobio ono što želi.

Vrijeme koje ćemo priuštiti manipulatoru ovisit će o naklonosti koju osjećamo. Ako je on prijatelj iz djetinjstva s kojim smo toliko toga dijelili, kako prekinuti emocionalnu vezu koja nas prati toliko godina? To može biti teško, ali malo je stvari toliko destruktivno kao utjecaj osobe koja nas zapravo ne voli ili nas želi povrijediti.

Da zaključimo, kao što smo mogli pretpostaviti, postoji mnogo vrsta lažnih prijatelja: onaj koji kritizira, koji izdaje, koji ogovara … mogli bismo opisati više vrsta, ali najvažnije je prepoznati ih, znati upravljati njima.

Ponekad ne morate prekinuti vezu. Ponekad je dovoljno razjasniti stvari, postaviti granice i, zašto ne, potaknuti osobni rast i samopoštovanje tog prijatelja kako bi mogao stvoriti zdravije odnose.

lamenteemeravigliosa.it/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot