Designed by Freepik

Ne tako davno moja svekrva je bila suočena s prilično rasprostranjenim problemom – nepodnošljivim bolom u peti ili narodski rečeno imala je „petni trn“ ili „petnu bodlju“.

atma.hr – 39

Što je petni trn?

Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbočenje na petnoj kosti najčešće prema dolje, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti uslijed kroničnog mehaničkog preopterećenja, koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol, piše uspesnazena.com.

pet 1

Javlja se češće kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakterizira ga jak bol u sredini pete, koji ne dopušta opterećenje pete.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sjedenja, pojavljuju se u području pete ili na njenoj unutrašnjoj površini.

Bol u peti može biti toliko nepodnošljiv da se ljudi žale na osjećaj prisutnosti čavla u peti, što je bio slučaj kod moje svekrve.

atma.hr – 75
Tradicionalne metode liječenja smatram učinkovitijim od bilo koje kupljene masti u apoteci. Isprobale smo nekoliko metoda, koje su se na svoj način pokazale učinkovite. Predlažem i vama, ako nekome zatreba.

Udaranje petom o pod

Najjednostavnije liječenje bola u peti je – polako, više puta dnevno udarati petom po podu, što povećava cirkulaciju i metabolizam kalcija, sprječava taloženja soli.

mi

Kod jakih bolova pomažu oblozi od krumpira

Treba oprati krumpir i naribati ga zajedno s ljuskom. Smjesu staviti na gazu i pričvrstiti na bolno mjesto. Umotati najlonskom kesom i obuti na noge čarape.

Obloge mijenjati svakodnevno. Trajanje tretmana – 7 do 8 dana.

atma.hr – 39

Oblog s medom i soli

Pomiješajte med i sol u istoj proporciji (1:1) i obilno namažite bolno mjesto. Od gore staviti komadić gaze, zalijepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti čarape i prespavati u njima.

Ovakve obloge sam stavljala svekrvi svaku večer. Poslije trećeg tretmana bolovi su se smanjili, a poslije petog ponovo sam ugledala osmijeh na njenom licu. Tretman smo ponovile 10 dana. Poslije toga bolovi su skroz nestali.

Predložit ću vam još jedan recept protiv bolova u peti, koji je koristila moja susjeda i po njenim je riječima izuzetno učinkovit.

Ljekovita tinktura s aspirinom

– 10 tableta aspirina ili andola (od 200mg) usitniti u prah i zaliti s 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.

– Svaku večer promućkati tinkturu i umočiti u nju komadić savijene gaze.

– Oblog staviti na petu, umotati najlonskom kesom i obuti čarapu. Ostaviti preko noći.

– Ujutro oprati vodom, obrisati i namazati nekom masnom kremom za noge.

atma.hr – 75
Poslije 10 tretmana stopala i pete su se očistile od grube kože i naslaga.

Uzgred, stopala možete čistiti četkom ili kamenom za pete, a poslije nanijeti kremu.

Ako postoje pukotine, žuljevi ili čukljevi i tvrde naslage na stopalima, ova procedura će biti također učinkovita.

Moja susjeda ima 57 godina, a njena stopala su kao kod dvadesetogodišnje djevojke.

Kaže da se ovom tinkturom mogu tretirati i bolna mjesta kod proširenih vena (varikoza). Poslije utrljavanja, bol nestaje trenutačno. Može se utrljavati na bolna mjesta i kod osteohondroza, gdje se javljaju taloženja soli.

uspesnazena.com

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja