Procjenjuje se da u svijetu od depresije boluje više od 300 milijuna ljudi. To je bolest koja pogađa sve dobne skupine, ali, nažalost, i sve veći broj mladih. No, jeste li znali da okidač za depresiju može biti loše zdravlje probavnog sustava, točnije propusnost crijeva?

atma.hr – 52
Još u prošlom stoljeću psihijatri su proučavali vezu između imunosnog sustava i određenih oblika depresije. Kada uzmemo u obzir činjenicu da se čak 70 posto našeg imuniteta nalazi upravo u crijevima i probavnom sustavu, onda je jasno zašto su probavna i mentalna oboljenja toliko povezana.

U posljednjih deset godina, objavljeno je više stručnih knjiga koje govore o ulozi zdravlja crijeva kod psihijatrijskih poremećaja. Postoji i veći broj studija koje govore o povezanosti biomarkera propusnosti crijeva s depresijom, čak i pokušajima suicida.

Veza između probavnog sustava i mozga

Između crijeva i mozga odvija se dvosmjerna komunikacija. To znači da se zdravlje probavnog sustava odražava na mozak i obratno – naše emocije i mentalna stanja utječu na probavu.

To ste vjerojatno osjetili i sami: kada ste nervozni i razdražljivi, želudac baš i ne radi kako treba, a kada ste uzbuđeni ili zaljubljeni, osjećate lakoću i leptiriće u trbuhu.

Povezanost našeg probavnog sustava i mozga objašnjava zašto propusnost crijeva može dovesti do depresije.

Od upalnih procesa do depresije

Zdrava gastrointestinalna sluznica služi kao barijera koja sprečava da toksini i patogeni mikrobi dospiju u ostatak organizma. No, kada je integritet epitelnog tkiva narušen, kao što je to slučaj s propusnim crijevima, patogeni dospijevaju u krvotok, gdje se ne bi trebali naći.

Osim što imaju direktan toksični učinak na tijelo i mozak, patogeni organizmi i toksini također uzbunjuju naš imunosni sustav.

Stanice imuniteta na to reagiraju tako što pokreću upalne procese u kompletnom organizmu. Jednom kada upalni procesi počnu, stvara se lančana reakcija jer su crijeva putem vagus živca direktno povezana s mozgom.

Tijekom stresnih razdoblja, kada upalni procesi uzmu maha, triptofan, gradivni blok potreban za stvaranje serotonina, pretvara se u kinurensku kiselinu.

Ako takvo stanje dulje potraje, stvara se kronično upalno stanje koje lišava mozak serotonina i stvara toksične tvari. To čini idealnu podlogu za anksioznost i depresiju.

atma.hr – 52
Što otkriva novija studija

U novijoj studiji provedenoj 2019. godine znanstvenici su otkrili potencijalne mehanizme koji bi mogli biti okidač za depresivne poremećaje kod tinejdžerica.

Pronašli su dokaze koji bi nam mogli pomoći da bolje shvatimo kako sindrom propusnosti crijeva prvo dovodi do upalnih procesa, a zatim i do depresije.

Otkrili su sljedeće: kod tinejdžerica u dobi od 14 do 17 godina simptomi depresije bili su ozbiljniji što je bila veća propusnost crijeva i viša koncentracija upalnih citokina izazvanih spomenutim probavnim poremećajem.

Zaključili su da veća propusnost crijeva dodatno aktivira simpatički živčani sustav te u konačnici vodi do pogoršanja simptoma depresije.

Jedna je studija također pokazala da osobe koje boluju od depresije, a koje nemaju nikakvih gastrointestinalnih poremećaja, imaju veće koncentracije proteina-2 koji se veže na masne kiseline, a koji je zapravo znak oslabljenog integriteta intestinalnog ili crijevnog epitela.

Okidač i za druge neuropsihijatrijske poremećaje

Sve veći broj znanstvenih i medicinskih studija potvrđuje činjenicu da propusnost crijeva može pridonijeti ne samo depresiji nego i drugim neuropsihijatrijskim poremećajima i oboljenjima.

Dr. Alessio Fasano (Harvard Medical School), jedan od vodećih istraživača na ovom polju, pronašao je moguću vezu između propusnih crijeva i mnogih bolesti živčanog sustava.

Neka od tih oboljenja su multipla skleroza, autizam, shizofrenija i sindrom kroničnog umora.

atma.hr – 52
Kako izliječiti propusna crijeva

Kako biste efikasno djelovali na depresiju, potrebno je vratiti zdravlje crijeva.

U tome će vam pomoći smanjenje stresa, promjena prehrane (bezglutenska, puno voća i povrća bogatih cinkom i drugim mineralima), eliminacija lijekova, kao i čišćenje organizma od toksina.

Razarajuće djelovanje na crijeva imaju bijeli šećer i gluten stoga ih je preporučljivo kompletno maknuti iz prehrane.

Od dodataka prehrani za obnavljanje crijevne sluznice možete koristiti probiotike, cink, vitamine A i D, butirat, glutamin, MCT ulje.

alternativa-za-vas