Još prije više tisuća godina u vedskim zapisima je s razumijevanjem opisano kako izmjene ciklusa i ritmova prirode utječu na nas i naš život. Biti u skladu s prirodom ujedno znači i biti u skladu sa sobom i uravnotežiti energije u nama.

OGLAS 78 300×600 centriran




S obzirom na to da ne možemo utjecati na vrijeme i izmjene sezona – potrebno je prilagoditi im se. To znači uskladiti ishranu, fizičke aktivnosti i ostale aspekte života sa zimskim uvjetima. To je ayurvedski pogled na zimu; ravnoteža se postiže prikladnim promjenama navika u svrhu sezonske prilagodbe.

Svi znamo što znači zima: sivo nebo, oblaci, niske temperature, ograničenost kretanja i sporiji tempo. Po Ayurvedi to je sezona kaphe – ukoliko postignemo ravnotežu, kapha će naše tijelo i um opskrbiti snagom, elanom i stabilnošću. Dakle, ključne riječi su ravnoteža i prilagodba. Ukoliko to ostvarimo prema zimskim načelima; sve ostalo će sjesti na svoje mjesto.

Jutarnje navike

Ayurveda predlaže nešto kasnije ustajanje u zimskom periodu u odnosu na ostala godišnja doba (npr oko 7 ujutro umjesto u 5 ljeti). Nakon buđenja dobro očistite jezik kako biste uklonili ostatke bakterija i gljivice koje su se nakupile tijekom noći i tako poboljšajte cirkulaciju visceralnih organa. Zube iščetkajte pastom koja sadržava biljke koje griju, poput klinčića i cimeta.

39

Potom, popijte čašu mlake vode kako biste stimulirali rad crijeva. Počastite se kratkom masažom. Utrljajte zagrijano ulje sezama po cijelom tijelu i ostavite ga na sebi narednih 5 do 10 minuta. Nakon toga stanite pod vrući tuš i isperite višak.

Upotpunite svoj jutarnji režim yogom, vježbama disanja i meditacijom. Pozdrav suncu je odlična vježba za početak dana jer otvara prsni koš, grlo i sinuse te pročišćava dišne organe. Vježbe disanja poput bhastrike jačaju element vatre i zagrijavaju tijelo.

Poslije meditacije, vrlo je bitno unijeti u sebe doručak bogat nutrijentima. Izostanak doručka, pogotovo u zimskom periodu, ruši ravnotežu u našem tijelu. Uživajte u zdjeli zobenih pahuljica, ječma, palenti ili rižinim pahuljicama. Začinite ih cimetom.

Otprilike sat vremena nakon doručka prokuhajte pola žličice svježeg ili sušenog đumbira, pola žličice cimeta i prstohvat klinčića te ih ostavite u vrućoj vodi tijekom 5 minuta. Pijenjem ovog čaja poboljšavate cirkulaciju, probavu i opuštate mišiće.

77





Fizičke aktivnosti u zatvorenom

Zimski uvjeti otežavaju i za mnoge vježbanje vani čine nemogućim. To nije razlog da tijekom zime zanemarite važnost fizičke aktivnosti. Upišite se u teretanu, kupite neki video s uputama za vježbanje kod kuće ili iskoristite pokretnu traku za trčanje. Fizička aktivnost zimi je vrlo važna kako bi se poboljšala cirkulacija i tijelo ispunilo energijom.

Vašem tijelu zimi pogotovo godi sunce. U jutarnjim satima ili za vedrih dana odite do prozora i upijte što više sunca možete. Sunčeve zrake opuštaju mišiće, potiču proizvodnju vitamina D, uklanjaju posljedice zimske depresije i pomažu našem tijelu da održi pravi biološki ritam spavanja.

Što jesti i piti?

U svoju prehranu tijekom zimskih mjeseci pokušajte što više uvrstiti cjelovite žitarice, beskvasni kruh, maslac, svježi sir, povrće kuhano na pari, tople juhe kuhane s dodatkom ghee-a, kao i jače začinjenu hranu. Jela svakako začinite začinima koji će vas zagrijati poput; cimeta, klinčića, crnog papra. Treba izbjegavati hladna pića te ih u potpunosti zamijeniti toplom vodom i čajem.

OGLAS 78 300×600 centriran




Kako se zagrijati?

Zimi svakako treba izbjegavati laganiju odjeću. Kako bi tijelo zadržalo potrebnu toplinu nosite tople odjevne predmete i prilikom izlaska van nipošto nemojte zaboraviti staviti kapu na glavu. Kao što je svima već poznato – kapa je izuzetno korisna kad se radi o održavanju tjelesne temperature jer se više od pola topline tijela gubi putem glave. Također je bitno prekriti uši i vrat.

Liječenje prehlade

Prema ayurvedskom gledištu, prehlade su uzrokovane neuravnoteženim odnosima kaphe i oprečne vate. Simptomi prehlade; začepljen nos, glavobolja, povišena temperatura vode u gubitak teka, osjećaj hladnoće i slabiju probavu.

Prirodna pomoć za liječenje prehlade:

Đumbir – odličan lijek protiv prehlada. Možete ga konzumirati u obliku vrućeg čaja ili si napraviti kupku s đumbirom. Recept je sljedeći: trećinu šalice sode bikarbone i trećinu šalice praška đumbira isuti u vruću kupku te se namakati u njoj. Također je vrlo korisno inhalirati paru prokuhanog đumbira za uklanjanje simptoma prehlade.

Vitamin C – preporučuje se 500 mg dnevno u zimskim mjesecima

Prirodne kapi za nos – ˝podmazivanje˝ dišnih puteva smanjuje iritaciju i potrebu za kihanjem. Lezite na leđa, malo zabacite glavu unatrag i ukapajte 3 do 5 kapljica razvodnjenog ghee-a u svaku nosnicu te nježno uvlačite zrak kroz nos. Ovaj postupak ponovite ujutro i navečer.

Pijte toplu vodu – konzumiranje tople vode više puta dnevno uklanja toksine iz sustava i ubrzava proces oporavka.

Izbjegavajte mliječne proizvode – sve dok prehlada ne prođe trebalo bi izbjegavati mlijeko i sve mliječne proizvode.

39

Zašto imamo pojačan apetit zimi?

Kao odgovor na hladnije vrijeme, tijelo na sve moguće načine pokušava reducirati gubitak topline. Osim toga, usmjerava toplinu iz perifernih dijelova tijela u njegovo središte, posebice trbuh. Apetit, vatra u vama raste i zato imamo povećanu potrebu za hranom. U slučaju disbalansa u obliku prehlade, ta potreba se smanjuje, a prate ju i drugi neugodni simptomi.

Zimi treba izbjegavati hladne napitke, kasne odlaske na počinak, popodnevne spavanjce, veliko izlaganje hladnoći i vjetru, te obavezno trebamo ostati fizički aktivni.

Autor: Marta Malenica / naturala.hr

44 AYURVEDA

AYURVEDA

Nauk o životu

Knjiga ayurvedskog liječnika Tomislava Petrušića na našim je prostorima jedinstveno izdanje, koliko zbog svoje teme, toliko i zbog autorove kompetencije i pristupa materiji koju obrađuje.

Prikazujući ayurvedsku medicinu bez mistifikacije, Petrušić ruši eventualne “predrasude“, educira čitatelja i ovaj nam drevni nauk približava na izuzetno razumljiv i jednostavan način.

288 stranica, format: 16×24

Cijena: 125,00 kn 112,50 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.