Foto: pixabay.com

Možete se sto puta podsjećati kako nije dobro ljutiti se, ali kad se takva emocija pojavi vrlo je teško kontrolirati je. Ona dolazi poput oluje. Emocije su puno moćnije od vaših misli. Što učiniti kada u vama rastu ljutnja, bijes i gnjev?

OGLAS 78 300×600 centriran
Ljutnja je narušavanje vaše istinske prirode i ne dopušta vam da u potpunosti sjajite. Struktura ljudske svijesti ili uma, vrlo je slična onoj u atoma. Pozitivno nabijeni protoni i neutroni nalaze se u središtu atoma, a negativno nabijene čestice su na obodu. Isto tako, u ljudskoj svijesti, umu i životu, sve negativnosti i poroci se nalaze samo na periferiji. Vaša istinska priroda je mir i ljubav.

Iskaljavanje ljutnje samo po sebi nije pogrešno, ali biti nesvjestan svoje ljutnje je ono što vam nanosi bol. Ponekad možete pokazati ljutnju namjerno. Na primjer, majka ponekad biva ljuta na svoju djecu i može djelovati grubo ili vikati na njih ako su se doveli u opasnost. Postoje situacije u kojima je jako teško izbjeći ljutnju, ali kad se naljutite, jesi li primijetili što se s vama događa? Potpuno ste rastreseni. Pogledajmo posljedice ljutnje. Jeste li zadovoljni s odlukama koje ste napravili ili riječima koje ste izrekli tom stanju? Ne, zato jer svjesnost postaje prekrivena. Ali, ako ste potpuno svjesni, ali djelujete ljutito, to je u redu.

77

Biti u sadašnjem trenutku

Ljutnja je gotovo uvijek zbog nečega što se već dogodilo. Ima li ikakve koristi ljutiti se zbog nečega što se ne može promijeniti? Um uvijek se koleba između prošlosti i budućnosti. Kad je um u prošlosti, ljut je zbog nečega što se već dogodilo; ali ljutnja je besmislena jer ne možemo promijeniti prošlost.  A kada um je u budućnosti, uznemiren je zbog nečega što se može i ne mora dogoditi. No kada je um u ovom trenutku, tjeskoba i ljutnja izgledaju tako besmisleno.

Duhovne prakse vam pomažu u održavanju vaše usmjerenosti i u tome da ne budete potreseni zbog malih događaja. Tada uvelike pomaže nešto znanja o sebi, umu, svijesti i samom korijenu uznemirenja. Kada ste iscrpljeni i pod stresom gubite svijest o svojoj prirodi i naljutite se. Svaka je osoba obdarena svim vrlinama. Oni jednostavno bivaju prikriveni nerazumijevanjem i stresom. Potrebno je samo razotkriti vrline koje već postoje u nama.

OGLAS 78 300×600 centriran
Tajna daha

Tajna tehnike disanja i meditacije su vrlo učinkovite u smirivanju uma. Naučiti nešto o našem dahu je vrlo važno. Naš dah nas ima naučiti veliku lekciju koju smo zaboravili.

Za svaki ritam u umu, postoji odgovarajući ritam u dahu, a za svaki ritam u dahu postoji odgovarajuća emocija. Stoga, kada se ne možete neposredno nositi sa svojim umom, možete to učiniti kroz dah. Kroz meditaciju učimo napustiti ljutnju iz prošlosti i događaje iz prošlosti. Meditacijom prihvaćamo ovaj trenutak i živimo u svakom trenutku u potpunosti. Ljutnja često dolazi, jer ne prihvaćamo sadašnji trenutak. Ljutnja dolazi kada zahtijevamo previše savršenstva. Kada ste radosni, ne tražite savršenstvo. Ako ste uvijek u potrazi za savršenstvom onda niste izvor radosti.

39

Svijet spolja izgleda kao nesavršen, ali ispod toga, sve je savršeno. Savršenost je skrivena, a nesavršenost vidljiva. Onaj tko je mudar neće ostati samo na površini, već će ispitati dubinu.

Stvari nisu nejasne; vaša je vizija nejasna. Beskonačne akcije prevladavaju u cjelovitosti svijesti, a ipak svijest ostaje savršena, netaknuta.

Spoznajte to i budite prirodni.

60 OSHO – STRAH

OSHO - STRAH

Kako razumjeti i prihvatiti životnu neizvjesnost

„Promatrajte sve svoje postupka, sva svoja uvjerenja i otkrijte da li su zasnovani na stvarnosti, iskustvu, ili na strahu. Sve što je zasnovano na strahu se treba odmah odbaciti, bez ikakvog premišljanja. To je samo oklop.“

U ovoj knjizi Osho istražuje strah, od refleksne reakcije na fizičku opasnost do racionalnih i iracionalnih strahova uma. Potrebno je shvatiti strah, uvidjeti korijene straha, vjerovati sebi i drugima, anulirati strah – da bi se živjelo u potpunosti. Na kraju knjige su meditativni eksperimenti kao pomoć za uspostavljanje novog odnosa sa strahom.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.