Foto: pixabay.com

Bog osobno prebiva unutar srca svake duhovne duše ili živoga bića. Isto tako je i sjeme vedskoga znanja situirano unutar svih duhovnih duša. Na ovaj način, proces buđenja vedskoga znanja i nečijeg odnosa s Bogom prirodan je i prijeko potreban za svakoga. Svo savršenstvo nalazi se unutar srca živoga bića i kada njegovo srce postane pročišćeno pjevanjem Božjega imena, svjesnost Boga u njemu se automatski budi.

atma.hr – 52
Spominjali smo već moći transcendentalnog zvuka koje su detaljno opisane u različitoj tantričkoj literaturi, kao i u određenom broju Upanishada gdje je zvuk uvijek analiziran u svezi s yoga sustavom. Spomenimo samo opis pedeset zvukova sanskritskog fonološkog sustava koji su raspodjeljeni i pridodani grupi glavnih chakri u ljudskom tijelu. Ove chakre imaju svoju boju, mantru, japu (recitiranje), bija (sjeme), zvuk, negovorne zvučne vibracije, izbor slova posloženih na određenom broju lotosovih latica chakre, itd.

Opisi u tantričkim tekstovima i u Upanishadama vrlo su ezoterični i činjenica je da je danas u ovom dobu Kali-yuge ili željeznog doba za nas praktički nemoguće shvatiti ove stvari, a da ne govorimo o današnjem manipuliranju ovom raznolikošću suptilnih energija.

atma.hr – 52
Shrimad-Bhagavatam (11.21.39) ističe kako je Bog neograničena, nepromijenjiva i svemoguća osoba koja živi unutar svih živih bića. On osobno uspostavlja vedsku zvučnu vibraciju u obliku omkare unutar svih bića. Ona se opaža suptilno poput jedne niti lotosove peteljke. Bog osobno prebiva unutar srca svake duhovne duše ili živoga bića. Isto tako je i sjeme vedskoga znanja situirano unutar svih duhovnih duša. Na ovaj način, proces buđenja vedskoga znanja i nečijeg odnosa s Bogom prirodan je i prijeko potreban za svakoga. Svo savršenstvo nalazi se unutar srca živoga bića i kada njegovo srce postane pročišćeno pjevanjem Božjega imena, svjesnost Boga u njemu se automatski budi.

Prema vedskom znanju, vedski zvuk se dijeli na četiri faze, a mogu ga shvatiti samo vrlo inteligentne osobe. To je zbog toga što su tri faze situirane unutar živih bića, dok je samo četvrta faza očitovana izvana:

  1. Prana faza ili para situirana je u Muladhara-chakri
  2. Pashyanti ili misaona faza situirana je u Manipura-chakri
  3. Madhyama ili intelektualna faza situirana je u Anahata-chakri
  4. Vaikhari ili osjetilna faza izgovoreni je zvuk

Mantra – zvučna vibracija

Vedski zvuk je ananta-para zato što sadrži sve vitalne energije unutar i izvan svemira i nepodijeljen je vremenom i prostorom. Prve tri faze zvuka su tako suptilne, nečujne i neshvatljive da ih se može razumjeti samo ako nam ih Bog objasni osobno ili preko svog opunomoćenog posrednika – vjerodostojnog duhovnog učitelja. Što onda reći o suvremenim znanstvenicima, filozofima i ostalima koji žele proniknuti u tajne života i svemira?

Prema vedskom mišljenju njihovi napori da shvate više razine postojanja nalaze se u ograničenom aspektu najgrubljeg vida zvuka zvanog vaikhari. Tolike znanstvene teorije, napisane knjige, kongresi, konferencije i govori nisu u mogućnosti prodrijeti dalje i dublje izvan razine vaikhari zvuka.

Da bi osoba mogla prodrijeti dalje, potrebna joj je milost Boga. Ta milost biva dostupna kroz njegovog vjerodostojnog predstavnika – gurua. Ako osoba nema duhovnog učitelja, ne može shvatiti ove tri razine vedskog zvuka (durvigahyami). Ona mora prihvatiti incijaciju kako bi mogla ući u tajne vedskoga zvuka. Zvuk je vid energije kojeg čine vibracije, a duhovne vibracije imaju moć ozdravljenja za duhovnu dušu koja je sada uvjetovana
i prekrivena mrežama materijalnih vibracija.

Proces koji guru daje svom učeniku je pjevanje mantri. Riječ mantra sastoji se od dvije riječi – mana koja znači “um” i trayate koja znači “osloboditi”. Mantre su duhovne zvučne vibracije, sastavljene od slogova koji kada se ponavljaju oslobađaju um ili svjesnost od sve materijalne zaprljanosti i dovode osobu do najviših stanja svijesti.

Što sadrži mantra?

Mantra u sebi sadrži sljedeće:

  1. Ime Božje kojem se osoba moli.
  2. Biju ili sjeme koje joj daje osobitu moć.
  3. Shakti – božanske i kozmičke energije.
  4. Predaju od vjerodostojnog samospoznatog duhovnog učitelja koji dolazi u nizu od četiri Vaishnava sampradaye ili učenička nasljeđa (Ramanujacharye, Madhvacharye ili Shri Chaitanya Mahaprabhua, Vishnu-Swamija i Nimbarke).
  5. Ona u sebi sadrži ključ koji otvara vrata čiste svjesnosti.

Ponavljanjem mantre oslobađa se energija zatvorena u tom zvuku, a potom se energija ispoljava da bi u naprednijem dijelu prakticiranja očitovala oblik objekta mantra-meditacije. Mantra koja nije primljena od vjerodostojnog duhovnog učitelja iz ove četiri gore spomenute sampradaye (učenička nasljeđa), nema gotovo nikakve duhovne moći. Duhovni učitelji iz ove četiri učenička nasljeđa jedini su vjerodostojni predstavnici vedskog duhovnog znanja. Stoga se treba čuvati osoba i učitelja koji kažu: “Nije važno koju mantru pjevate” ili “Izaberite onu mantru koja vam najviše odgovara”. Takve osobe su prevaranti i treba ih se kloniti.

atma.hr – 52
Hare Krišna mantra

Nakon višegodišnjeg studioznog proučavanja vedske filozofije, autori su došli do sljedećih zaključaka glede vjerodostojnih mantri koje iznose u ovom odjeljku. Vrlo važan stih koji nam govori o snazi mantri glasi: om anavrittih shabdat – “Uz pomoć zvučne vibracije osoba postaje oslobođena.” (Vedanta-sutra, 4.4.22)

Postoje brojne mantre od kojih mnoge imaju izuzetnu moć utjecaja na uzdizanje svijesti osobe koja ju redovito izgovara.

Međutim, stih kojega smo pronašli u Kali-santarana Upanishadi na vrlo jasan način opisuje vrstu mantre pogodnom za doba u kojem živimo: “Šesnaest riječi Hare Krišna mantre (Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare) posebno su namijenjene za neutraliziranje grijeha ovoga doba Kali u kojem sada živimo. Da bi se osoba spasila od čvrstih okova maye, materijalne iluzorne energije, nema druge alternative, nego da mantra ili pjeva Hare Krišna. Poslije proučavanja kroz cijelu vedsku literaturu osoba neće naći bolji i uzvišeniji metod religije za ovo doba od pjevanja Hare Krišna.” (Kali-santarana Upanishada)

Evo još dva stiha koja nam pridodaju važnost pjevanja imena Boga – harer nama harer nama – “U ovom dobu svađe i licemjerja, jedini način za oslobođenje je pjevanje svetih imena Boga. Ne postoji drugi način. Ne postoji drugi način. Ne postoji drugi način.” (Brihad-naradiya Purana, 3.8.126)

Nama cintamani krishnas – “Sveto ime Krišne transcendentalno je blaženstvo koje pruža sve blagoslove osobi koja ga pjeva…” (Padma Purana)

Suprotno mišljenjima nekih površnih ljudi i njihovih predrasuda, Hare Krišna mantra nije mantra neke novonastale religije niti je ona ovisna o religijskoj pripadnosti te ostalim tjelesnim imenovanjima. Ona je univerzalan i učinkovit metod za doba Kali opisan u Vedama, konkretno u Kali-santarana Upanishadi, koji nam služi da konačno zauvijek pobijedimo i nadvladamo reinkarnaciju, ponovno utjelovljenje i jednom se za svagda izbavimo iz samsare, beskrajnog kruga rađanja i umiranja u ovom svijetu kojem zapravo ne pripadamo.

Ako želite iskusiti primjenu mantri u praksi posjetite: 07.10. Split – Yoga Is Music koncert: Jahnavi Harrison