Foto: pixabay.com

Ova metoda djeluje za svakoga. Ona je prozor u potpuno drugačiji način razmišljanja! Feynman ZNA formulu koja omogućuje da stvari razumijete – bolje od drugih!

atma.hr – 78
Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Richard Feynman formulirao je algoritam učenja koji vam pomaže brže i dublje razumjeti bilo koju temu.

“Nisam uvijek bio dobar učenik. Smatrao sam da se učenje svodi na količinu vremena koje sam mu posvetio. A onda sam otkrio nešto što mi je promijenilo život.”

Richard Feynman, čuvena Nobelovac i fizičar, prepoznao je razliku između “znati nešto” i “znati imena nečega”, i to je jedan od glavnih razloga njegovog uspjeha. Feynman je naišao na formulu učenja koja mu je omogućila da stvari razumije bolje od drugih.

Ova se formula naziva „Feynmanova metoda“ i pomaže vam da dublje i brže proučite bilo koji predmet. Tema, predmet ili koncept koji želite naučiti nisu važni. Odaberite bilo što. Feynmanova metoda djeluje za svakoga. I, što je najvažnije, vrlo ju je jednostavno primijeniti.

Vrlo jednostavno. A ovo nije samo izvrsna nastavna metoda, već i prozor u potpuno drugačiji način razmišljanja.

atma.hr – 39

Tri koraka Feynmanove metode

Korak 1. Naučite dijete ovome

Uzmite prazan list papira i zapišite što želite naučiti. Zapišite što znate o ovoj temi, kao da je objašnjavate djetetu. Ne svom odraslom prijatelju, već osmogodišnjaku koji ima dovoljno širok rječnik i sposobnost koncentracije da razumije osnovne pojmove i odnose.

Mnogi ljudi često koriste složene riječi i profesionalni žargon da bi prikrili da nešto ne razumiju. Problem je što se tako zavaravamo jer ne shvaćamo što točno ne razumijemo. Namjena upotrebe žargona je sakriti naše nerazumijevanje od drugih.

Kada napišete ideju od početka do kraja jednostavnim riječima koje i dijete može razumjeti (koristite samo najčešće riječi), pomažete sebi da shvatite njezinu suštinu na dubljoj razini i pojednostavite odnose i poveznice između pojmova. Ako se potrudite, jasno ćete shvatiti gdje imate praznine. I to je dobro, ukazuje na priliku za učenje.

atma.hr – 75
Korak 2. Ponavljanje

U prvom koraku neizbježno ćete naići na nedostatke u znanju: negdje ste zaboravili nešto važno, niste mogli objasniti ili ste jednostavno iskusili poteškoće u kombiniranju važnih koncepata.

To je izuzetno važno jer ste otkrili rubove vašeg znanja. Kompetencija je poznavanje granica vaših sposobnosti, a upravo ste pronašli jednu od njih! Tu počinje učenje. Sada znate gdje ste zapeli, pa se vratite izvornom materijalu i proučite ga ponovo dok ga ne budete mogli objasniti jednostavnim riječima.

Otkrivanje granica vašeg znanja također ograničava pogreške koje ste skloni činiti i povećava šanse za uspjeh u primjeni tog znanja.

Korak 3. Organizirajte i pojednostavite

Sada imate brojne rukom napisane bilješke. Pregledajte ih i uvjerite se da niste pogrešno uključili nijedan stručni izraz iz izvornog materijala.

Sada od toga napravite jednostavnu priču. Pročitajte je naglas. Ako objašnjenje ne izgleda jednostavno ili zvuči čudno, to je znak da vam je za razumijevanje potrebno još rada.

atma.hr – 78
Korak 4 (neobavezno): Podijelite

Ako želite biti sigurni u svoje razumijevanje, podijelite svoje znanje s nekim (idealno je da je ta osoba jako slabo upućena u temu. Ili pronađite dijete od 8 godina!).

Najbolji test vašeg znanja je u sposobnosti da ga prenesete drugome.

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja