Iako se pojedini snovi ostvaruju u našim životima, uključujući i neke ružne, istina je da nema dokaza da ono što sanjate može predstavljati relevantno predviđanje budućnosti.

Znanost je daleko dogurala u 2022. godini, no još uvijek jedna misterija ostaje nerješiva. Naravno, govorimo o snovima, odnosno radu naše podsvijesti dok spavamo, kada se javljaju različite slike, zvukovi i emocije u našem umu.

Katkad su snovi kaotični i prilično nelogični, a katkad nam imaju perfektnog smisla, što njihov misterij čini dodatno zbunjujućim. A ono što ljude najviše zanima svakako je mogu li snovi predvidjeti budućnost i čak nam pomoći da doživimo lijepe ili izbjegnemo ružne scenarije.

Pa iako je bilo pregršt slučajeva kada su se nečiji snovi zaista pretvorili u realnost, zasad nema dokaza niti da snovi mogu predvidjeti budućnost niti da postoje posebni ljudi koji češće od drugih u snovima sanjaju ono što će se pretvoriti u realnost.

Iza snova stoje naši strahovi i čežnje

Poput snova, podsvijest je još uvijek neistraženo područje ljudskog uma, a upravo ona skriva tajnu svega što sanjamo. Radi se o onome što je duboko zakopano u našem mozgu i ne želimo da utječe na svakodnevicu, no svejedno izbija iz nas na različite načine, a najlakše putem slika, zvukova i emocija koje susrećemo kroz različite stadije spavanja.

Pa koji god da ste podznak u horoskopu, vaši snovi su uvijek produkt vaših strahova i čežnji, duboko ukorijenjenih u podsvijesti. Baš zbog toga postoje lijepi i ružni snovi, jer ponekad sanjamo ono što bismo itekako voljeli da nam se obistini, dok isto tako katkad naš um podsvjesno stvara priče o onome čega se bojimo, a toga možda uopće nismo svjesni.

Kao što smo već spomenuli, snovi često uopće nisu jasni i čine se kao da nemaju smisla. Baš zbog toga je postalo popularno tumačenje snova, kako bi njihova simbolika dobila jasnije značenje. Tako je nastala sanjarica, koja pokušava objasniti različite pojmove koji se pojavljuju u ljudskim snovima, poput životinja, nečijeg zanimanja ili radnji koje smo ničim izazvani u snu napravili.

No, unatoč pokušaju tumačenja snova od strane različitih sanjarica, radi se ipak o individualnom doživljaju pa bi svatko od nas trebao potražiti odgovor u vlastitom umu, jer on najbolje zna što nas muči i što sve kroz podsvijest po noći izbija na površinu…

article thumb

Zašto su se neki snovi ipak ostvarili?

Kao što ste vjerojatno već doživjeli, snovi se zaista mogu ostvariti. Katkad se radi o banalnim stvarima, poput popusta za kupovinu online koji se pojavio na društvenim mrežama u vašem snu, da bi se sljedeći dan to zaista dogodilo i u stvarnom svijetu.

No, nekad se radi i o ozbiljnim stvarima, poput fizičkih ozljeda ili tragedija u obitelji pa sve do pada aviona i sličnih noćnih mora, koje se zatim pretvore u realnost.

Znanstvenog objašnjenja ovog fenomena nema, ali vjeruje se da se pojedini snovi pretvaraju u realnost iz dva različita razloga. Prvi je slučajnost, jer ponekad se stvari jednostavno poklope i u tom trenutku zaboravite na sve one tisuće snova koje ste sanjali i nisu se ostvarili, već zbog ovog jednog odjednom zaključite da snovi bez pogreške predviđaju budućnost.

Drugi razlog je to što naša podsvijest ponekad posjeduje relevantne informacije na temelju kojih je moguće predvidjeti određene scenarije u budućnosti, čak i ako toga nismo svjesni dok smo budni. To samo pokazuje koliko je um kompleksan, a snovi zanimljivi, kao ispušni ventil za sve ono što smo prikupili u našem mozgu.

U svakom slučaju, iako su tisućama godina različite civilizacije vjerovale da snovi utječu na budućnost i na temelju njih su donosile svoje odluke, istina je da oni tek u rjeđim slučajevima mogu dati odgovor na pitanje što će se dogoditi u danima, mjesecima i godinama koje dolaze. No, svejedno predstavljaju izuzetno uzbudljiv dio ljudskog života i mogu začiniti našu svakodnevicu, pogotovo ako stvarnost i nije tako zabavna kako bismo voljeli da bude.