Hinduistički nacionalist pucao je tri puta Mahatmi Gandhiju u prsa i trbuh, s udaljenosti od svega 20-tak centimetara. Na današnji dan ubijen je u New Delhiju Mahatma Gandhi. Ubio ga je hinduistički nacionalist Nathuram Godse, pucajući na njega iz pištolja kalibra .38 i marke Beretta.

Dogodilo se to kad se Gandhi približavao govornici s koje je trebao održati molitvu. Godse mu je prišao kao da ga želi pozdraviti. Djevojka koja je pratila Gandhija rekla mu je da Gandhi već kasni na molitvu i pokušala ga je odbiti. Godse se naklonio Gandhiju, odgurnuo djevojku i pucao tri puta Mahatmi u prsa i trbuh, s udaljenosti od svega 20-tak centimetara.

Napadač nakon toga uopće nije pokušavao pobjeći ni napasti koga drugoga, nego je dopustio da ga gomila ljudi svlada i baci na tlo. Potom ga je policija uhitila. Ubio je Gandhija zato jer je bio protiv njegove politike popuštanja drugim religijama, naročito muslimanima iz Pakistana.

Smatrao je da će Gandhijevo inzistiranje na nenasilnosti spriječiti hinduiste da se obrane od drugih naroda i vjera. Gandhi je svečano kremiran, a njegov pepeo je stavljen u mnogo urni koje se danas nalaze diljem svijeta i na nekim mjestima se štuju u svetištima.

dnevno.hr