U svakom rođenju, osoba dobiva mogućnost sjetiti se svojih nedovršenih planova koje je započela u svom prijašnjem životu. Kako je to moguće, mogao bi se netko upitati? Odgovor je vrlo jednostavan. To može učiniti samo neko superiornije biće ili Vrhovna Osoba.

Svakome je od nas jasno da postoji tvorac svijeta u kojem živimo. Sasvim je razumljivo da sve što je stvoreno mora imati svoga stvoritelja. Promatrajući neko grandiozno umjetničko djelo, shvaćamo da iza njega stoji određena osoba, njegov tvorac. Raspitat ćemo se i ubrzo saznati njegovo ime. Naravno, u skladu s vremenom, mjestom i okolnostima, ljudi su na različite načine spoznavali Stvoritelja i različito ga nazivali. Budući da je On apsolutan i posjeduje brojne odlike, mi ga možemo nazivati različitim imenima koja opisuju Njegovu osobnost: Jehova, Alah, Buddha, Brahman, itd. U vedskim spisima on se naziva Bhagavan ili Krišna. Objašnjeno je da se Krišnina ekspanzija, koja se naziva Paramatma, nalazi u svačijem srcu kao Nad-duša (psiholozi je nazivaju Nadsvijest) te tako upravlja lutanjima svih živih bića, koja su smještena u tijelu kao u stroju sastavljenom od materijalne energije.

Nad-duša u srcu podsjeća živo biće, smješteno u vozilu koje mu je dala materijalna priroda, i tako se živo biće bori za egzistenciju po čitavom svemiru kako bi moglo ostvariti svoje planove u različitim oblicima tijela.

Mali kreatori

Što to znači Nad-duša ili Paramatma, i kako Ona djeluje kroz nas?

U Bhagavad-giti je rečeno: “Svevišnji Gospodin se nalazi u svačijem srcu, o Arjuna, i upravlja lutanjima svih živih bića koja su smještena u stroju napravljenom od materijalne energije”.

Bog se kao Nad-duša nalazi u svačijem srcu i promatra razne želje osobene duše. On je tako milostiv da živom biću daje priliku uživati različite želje u prikladnim tijelima koja nisu drugo do strojevi (yantra-rudhani-mayaya). Ti strojevi su napravljeni od materijalnih sastojaka izvanjske ili materijalne energije. Tako živo biće prema svojoj želji uživa i pati. Ta prilika je pružena od strane Nad-duše.

Možemo li tvrditi da nešto pripada nama u ovom svijetu? Sve pripada Svevišnjemu i stoga osoba ne bi smjela uzurpirati Njegovo vlasništvo. Mi težimo ka stvaranju raznih dobara. Posebno danas, u ovom suvremenom dobu, gradimo nebodere i stvaramo mnoga druga materijalna pomagala. No trebamo znati da sastojke nebodera i strojeva ne može stvoriti nitko drugi osim samoga Boga. Cijeli svijet tek je mješavina pet materijalnih elemenata (tejo-vari-mridam yatha vinimayah). Neboder je preoblikovanje zemlje, vode i vatre. Zemlja i voda se izmiješaju i ispeku vatrom u cigle, a neboder je u biti visoka građevina od cigli. Iako cigle može stvoriti čovjek, on ne može stvoriti sastojke cigli.

No čovjek kao stvaratelj može prihvatiti plaću od Božanske Osobe. Tako Vede kažu: tena tyaktena bhunjithah. Osoba može izgraditi veliki neboder, ali ni građevinar, ni trgovac, ni radnik ne mogu tvrditi da su vlasnici tog nebodera. Vlasništvo pripada Bogu. On je stvorio vodu, zemlju, zrak, vatru i eter, a osoba ih može uzeti i primiti plaću. No ipak, ne može tvrditi da je vlasnik. Našu težnju za  stvaranjem velikih zgrada treba usmjeriti u svrhu pravljenja velikih i vrijednih hramova posvećenih Bogu. Tada će naša želja za izgradnjom biti ispunjena. Pošto sve pripada Bogu, sve se treba Njemu ponuditi, a mi trebamo uzeti samo prasadu ili ono što nam On ljubazno dodijeli. Ne smijemo se svađati kako bismo uzeli više nego što nam je potrebno. Danas u svijetu postoji toliko veliki broj sukoba oko svojatanja zemlje koja na kraju pripada samo jednom krajnjem i vrhovnom vlasniku – Bogu. Vede nam govore kako smo mi zapravo samo privremeni podstanari na tuđem posjedu.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://atma.hr/wp-content/uploads/2012/12/krunoslav-djurdjevic.jpg[/author_image] [author_info]Krunoslav Đurđević (1962-2007) bio je propovjednik, predavač vedskoga znanja, urednik nekoliko časopisa iz područja alternative, Jyotish astrolog, kolumnist, glazbenik, pisac, scenarist… Napisao je nekoliko izrazito zapaženih knjiga: “Karma – univerzalni zakon pravde” (1997.), “Reinkarnacija” (1997.), “Vedska kozmologija” (1998.), “Misterija stvarnosti i vremena” (1999.), i “Reinkarnacija – mit ili zbilja” (2001.). Kao predavač vedskoga znanja održao je veliki broj predavanja, napisao bezbroj eseja i članaka na temu duhovnoga znanja. Bio je predsjednik i voditelj “Bhaktivedanta – Udruga za znanost i religiju”. Gostovao je u TV-emisijama poput “Latinice” i “Na rubu znanosti”. Kao skladatelj, tekstopisac i aranžer snimio je i nekoliko glazbenih CD-a: “Immortality”, “Waiting for the Sun”, “Street Voices”… [/author_info] [/author]